Új összeghez jutott a szerb–magyar vezeték

A fejlesztés nemcsak az ellátásbiztonságot növeli, hanem a szállítási díjak emelkedését is mérsékli.

Somogyi
2021. 04. 14. 17:19
null
A megfelelő vezeték-összeköttetések révén új Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb két és fél milliárd forintot ítélt meg a szerb–magyar földgázvezeték és berendezései fejlesztésére a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), így összesen csaknem négymilliárd forint használható fel az ellátásbiztonságot növelő beruházásra az úgynevezett aukciós felárszámláról.

A 15 kilométer hosszú határkeresztező gázvezeték a magyar és a szerb nagynyomású gázvezeték-rendszereket köti össze Szegednél. Ezen az interkonnektoron októbertől érkezhet déli irányból évente hatmilliárd köbméternyi gáz Magyarországra – írtuk korábban. A fejlesztéssel megnyílik az ellátási útvonalak és a források diverzifikálásának a lehetősége, hiszen így lesz elérhető az a transzadriai vezeték, amelyen például az Azerbajdzsánból származó energiahordozó is Európába érkezik.

Az új kapcsolatok kiépítése megtérül
Fotó: MTI

A többféle forrás pedig végső soron erősebb beszállítói versenyhez, így alacsonyabb beszerzési árakhoz vezethet. Éppen ezért tartja elsődlegesnek a MEKH a szerb–magyar betáplálási pont megvalósítását. Az indoklás szerint a kapcsolat részben kiválthatja az ukrajnai betáplálást, valamint ezen keresztül a hazai kereskedők hozzáférhetnek majd a Török Áramlaton és a Déli Gázfolyosón keresztül Európába érkező gázhoz is. A fejlesztés nemcsak az ellátásbiztonságot növeli, hanem a szállítási díjak emelkedését is mérsékli.

– Az aukciós felárszámlán a földgáz-kapacitásaukciók során a földgázszállítási bevétel feletti tétel visszaosztható a rendszerhasználókhoz – magyarázta a hatóság elnöke, Horváth Péter János. Mint részletezte: az elkülönített földgázszállítási aukciós felárszámlán 2020-ban 5,2 milliárd forintot írtak jóvá. Ebből az említett két és fél milliárdot kell tehát a szerb–magyar beszállítási kapacitás fejlesztésére fordítani, ugyanekkora összeg pedig a földgázszállítási rendszerhasználati díjak csökkentését szolgálja majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.