Újabb elismerést kapott a magyar gazdaság

A jelenlegi lassuló globális környezetben a magyar gazdaság növekedése továbbra is várakozáson felüli, Európa egyik leggyorsabb ütemű bővülését mutatja – olvasható a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hazánkról szóló éves részletes jelentésében. Az átfogó, javaslatokat is tartalmazó dokumentum teljes elismeréssel szól a növekedésbarát adópolitika eredményeiről, a bérfelzárkózást elősegítő, a munkanélküliséget visszaszorító és a gazdaság sérülékenységét csökkentő kormányzati intézkedésekről.

Magyar Nemzet
2019. 12. 05. 17:21
null
mercedes gyár fejlesztés gépkocsi szerelés gazdaság foglakoztatás munkás munkások 20150112 Fotó:Bach Máté/Napi Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Valutaalap ma tette közzé honlapján a hazánkról szóló éves jelentését, a szervezet Alapokmányának IV. cikkelye alapján az IMF valamennyi tagországról évenkénti gyakorisággal készít gazdaságpolitikai értékelést. A jelentés szinte minden területen pozitívan értékeli a magyar gazdaság teljesítményét, hazánk idei bővülését – a tárca várakozásaihoz hasonló mértékre – 4,9 százalékra prognosztizálja. A Valutaalap szerint a kormány Versenyképességi Programja megfelelő lépéseket tartalmaz a jövőre nézve, amelyek elsősorban a kis- és középvállalkozások versenyképességét növelhetik. Az elemzés az államháztartási folyamatokról és az adósságkezelési stratégiáról szólva kifejti, hogy a magyar gazdaságot korábban veszélyeztető külső kockázatok jelentősen csökkentek.

A magyar gazdaság teljesítményének értékelésekor ma már minden nemzetközi szervezet elismeri, hogy a bővülés kiegyensúlyozott alapokra épül. A tartós növekedésnek nem az ország eladósítására és a privatizációra épülő gazdaságpolitika, hanem a családok otthonteremtését támogató, a vállalkozások versenyképességet erősítő, illetve a beruházásösztönző kormányzati intézkedések adnak lendületet. A növekedéshez jelentős mértékben járul hozzá a bérfelzárkóztatás és a munkaerőpiac fejlődése, hiszen ma már 4,5 milliónál is többen dolgoznak hazánkban, míg a reálbérek 7 százalék felett emelkednek. A Valutaalap kockázatokra irányuló felvetéseivel – elsősorban a lassuló világgazdasági folyamatokkal – a magyar kormány is számol, ennek érdekében alkotta meg a Családvédelmi és a Gazdaságvédelmi Akciótervet, ez utóbbi folytatásának előkészítése már elkezdődött a tárcánál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.