Újabb és újabb csúcsokra emelkedik a Richter árfolyama

Miközben két éve még alulteljesítő volt, most szárnyal a Richter-részvény, sőt, a Budapesti Értéktőzsde nagyvállalatainak papírjai közül egyedüliként ér el új csúcsokat. A részvény nem tűnik olcsónak, mégis újabb és újabb vevők jelennek meg a piacán.

Fellegi Tamás Péter
2021. 04. 07. 8:30
null
Nem rossz az eredmény a Richternél, csak a váarkozások voltak magasak Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Richter az egyik legrégebben a tőzsdén lévő, legpatinásabb hazai részvény, melynek árfolyama sokszor mozgott eltérően a piac egészétől, és ez történik most is. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) úgynevezet blue chip, azaz legjobb részvényei közül

a Richter az egyetlen, amely nem hogy elérte, de jócskán meg is haladta korábbi árfolyamcsúcsát az elmúlt egy évben,

és most is folyamatosan újabb és újabb magasságokba emelkedik. Az előző, még 2017-ben elért 7200 forint körüli csúcsot tavaly év végén haladta meg, és most már 9250 forintnál tart.

Vajon miért épp a Richter remekel? A pontos okokat ilyenkor természetesen nehéz meghatározni, hisz minden részvényest más meggondolás vezethet a döntés meghozatalakor, van azonban néhány fundamentális és technikai tényező, ami indokolja a befektetői lelkesedést.

Egyre többet ér a gyógyszergyári részvény
Fotó: MTI

Az 1994-ben a BÉT-re vezetett gyógyszercég eredményének legfontosabb eleme akkor az orosz piacra irányuló export volt, emiatt 1997-ben, az úgynevezett orosz válság idején össze is omlott a papír árfolyama. De a társaság akkor is szállított, amikor partnerei nem tudtak fizetni, így megtartotta az orosz piacot, sőt növelte is részesedését. Az idők folyamán azonban a Richter egyre inkább nyitott az Európai Uniós és az Egyesült Államok felé is, egyre több piacon tudott megjelenni. Néhány éve az Esmya nevű készítmény lett a húzótermék, ennek forgalmazását azonban mellékhatások vizsgálata miatt felfüggesztették. A részvényárfolyam ekkor zuhanni kezdett a korábbi 7200 forintos tetőről, a befektetők elfordultak tőle, a nagy alapok eladták részesedésüket. Az ár többször is négyezer forint közelébe csökkent, miközben az OTP és a Mol remekül teljesített, ezek húzták felfelé a tőzsde fő indexét, a BUX-ot.

Közben azonban a Richternek új sikerterméke lett: a cariprazine hatóanyag, melyet az Allergan gyógyszercéggel együtt forgalmaznak. Az Egyesült Államokban Vraylar néven forgalmazzák a kezdetben csak skizofrénia kezelésére szolgáló gyógyszert, azonban egyre több hasonló betegség esetében kapnak rá engedélyt, az értékesítés meredek növekedésnek indult.

Tavaly már minden korábbi elképzelhetőnél magasabb árbevételt és különösen nyereséget hozott a termék, és a növekedésnek úgy tűnik, még bőven van tere.

Azok a részvényesek, akik pár éve eladták a papírt az Esmya-kudarc miatt, most rájöttek, hogy elhamarkodott döntést hoztak, és akár drágábban is megveszik a papírt, látva a növekedési lehetőséget. Sok más olyan befektető, köztük alap is van, akik nem láttak fantáziát a részvényben, de most rádöbbentek, hogy ez hiba volt, és felugranak a robogó vonatra.

Az emelkedést technikai tényezők is támogatják. A legfontosabb az, hogy ha egy részvény hosszabb idő, általában több év után eléri korábbi legmagasabb árfolyamát, sőt meghaladja azt és tartósan fölötte is marad, akkor onnantól sokkal könnyebb a továbbhaladás, hisz minden részvényes nyereségben van. Senkinek nem sürgős az eladás, ellenben ha esetleg valakik shortolták a papírt esésre várva, egyre nagyobb veszteségben vannak, melynek kénytelenek lehetnek limitet szabni a kölcsönvett és eladott részvények visszavásárlásával. Az újabb és újabb csúcsok aztán sok új befektetőt is vonzanak, akik ilyenkor már a könnyű profit lehetőségét látják a szakadatlanul emelkedő részvényben. Az idei első negyedéves eredmény rövidesen mutatni fogja, indokolt-e az optimizmus.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.