Újabb kifizetések a Paks II projektben

A napokban 57 milliárd forint került a Roszatomhoz a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartását szolgáló beruházás, a Paks II projekt műszaki terveiért – jelezte Süli János egy tegnapi konferencián. A projektért felelős miniszter hangsúlyozta: a két új áramtermelő blokkal évente 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátása takarítható meg.

2019. 12. 13. 5:45
null
Az új blokkok 92 százalékos éves kihasználtságra készülnek Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Paks II beruházás műszaki terveinek ellenértékeként decemberben 57 milliárd forintot fizettek ki a főberuházó Roszatomnak hat számláért – ismertette a paksi atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a Világgazdaság Energiastratégia 2019 című konferenciáján. Süli János hozzátette: ennek az összegnek a nyolcvan százalékát a beruházáshoz hitelkeretet biztosító orosz pénzintézet, húsz százalékát pedig az Államadósság Kezelő Központ utalta el a vállalatnak. Így megközelíti a 100 milliárd forintot a két új nukleáris blokkért kifizetett összeg, figyelembe véve azt, hogy ezt megelőzően összesen 40,324 milliárd forintot utalt át a magyar állam. Jelenleg 18 számlánál tart a beruházás a tervezett 110-ből.

A miniszter arról is beszélt, hogy Paks II blokkjai a tervek szerint 92 százalék feletti éves kihasználtsággal üzemelnek majd, mert az üzemanyagcserével is járó főjavítás 18 havonta lesz esedékes. A most működő blokkoknál eredetileg 12 havonta, majd az elmúlt évek fejlesztései nyomán már csak 15 havonta áll le a főjavítás miatt egy-egy blokk. Részben ennek is tudható be az éves kihasználtságuk javulása, nem pedig annak, hogy – mint azt egy ellenzéki képviselő vélelmezte – túlhajtanák az egységeket.

Az új blokkok 92 százalékos éves kihasználtságra készülnek
Fotó: Kurucz Árpád

Süli János hangsúlyozta, erről szó sincs, és a két új blokk esetében sem lesz. Hozzátette: ahogyan a most működő négy, úgy a két új blokk is jelentős szerepet kap a klímaváltozás elleni küzdelemben, hiszen ha ugyanennyi villamos energiát szeretnénk előállítani fosszilis tüzelőanyagok égetésével, az évente 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátását jelentené. Vagyis az új blokkok több üvegházhatású gáz légkörbe jutását takarítják meg, mint a magyarországi teljes közlekedési szektor, amelynek a számlájára 12 millió tonna írható, miközben a hazai erdők mindössze hatmillió tonna szén-dioxidot képesek megkötni. Emellett – hangsúlyozta Süli János – a nukleáris blokkok az üzemelés során nem égetnek el oxigént.

Hatvanéves a pécsi hőerőmű

Pécsett a távfűtéshez felhasznált hőenergia teljes mértékben megújuló forrásból származik. A város évtizedekig a szénbányászat központja volt, amelynek ikonikus létesítménye az idén hatvanéves pécsi erőmű volt. A Veolia Energia Magyarország Zrt. érdekeltségébe tartozó Pannon Hőerőmű Zrt. hazánk legnagyobb kogenerációs erőműve, a fenntartható városi energiagazdálkodás referenciájaként tekintenek rá.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.