Újabb milliókkal támogatják a kerékpáros turizmust

Megszületett az Innovációs és Technológiai Minisztérium februárban kiírt pályázatának eredménye, aminek köszönhetően a környezettudatos szemléletet erősítő, határokon átnyúló kerékpáros túrák, programok megrendezésére 23 millió forintot oszt szét a tárca hatvankilenc hazai és határon túli egyesület, közalapítvány, települési önkormányzat vagy intézmény között.

2019. 05. 16. 15:24
null
Idén minden eddiginél gazdagabb kínálat várja a két keréken elinduló természetjárókat Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négyszázezer forintot kap az országhatáron átlépő kerékpáros események megvalósítására csaknem hetven magyarországi és határon túli szervezet, illetve helyhatóság az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól, hogy a környezetbarát, egészséges és biztonságos kerékpározást, a határon átnyúló kerékpáros túrákat népszerűsítsék. A támogatott rendezvények hozzájárulnak a határ menti térségek és települések kulturális, történelmi, építészeti és természetvédelmi értékeinek megismertetéséhez, a szomszédos országokkal és magyarlakta területeikkel fenntartott kulturális, társadalmi és idegenforgalmi kapcsolatok erősítéséhez – közölte a szakminisztérium.

A támogatott túrák ezenkívül fontos célokat szolgálnak: elősegítik a biztonságos közlekedésre nevelést, a kerékpárosokra vonatkozó közlekedési szabályok tudatosítását és elmélyítését, továbbá a gyakorlati kerékpárhasználati ismeretek megszerzését és a csoportos kerékpározás kultúrájának terjedését. A tárca által dotált események még az idén, október végéig megvalósulnak a Kerékpárral 7 határon át programsorozat részeként.

A biciklis projekt 2015-ben indult, az első évben ötmillió forint keretösszeggel, akkor kilenc hasonló esemény létrejöttét segítette. Az eddigi rekordév 2017 volt, akkor összesen 47 túra, kerékpáros rendezvény szervezéséhez járult hozzá a minisztériumi támogatás. Az idén minden bizonnyal újabb rekordot döntenek, mivel minden korábbinál gazdagabb, színesebb kínálat várja a kerékpáros természetjárókat az ország minden részében megvalósuló programokon.

Idén minden eddiginél gazdagabb kínálat várja a két keréken elinduló természetjárókat
Fotó: Katona Vanda

A kormány honlapján elérhető támogatói lista szerint érdemes lesz felkeresni például a kecskeméti székhelyű Bács-Kiskun Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat programját, amely az Őrségbe szervez túrát két keréken, míg más egyesületek a Bodrogközben, Felvidéken, Kárpátalján, Verecke híres útján szerveznek kerékpáros utazást. Valódi élménynek ígérkezik a Békés–Feketegyarmat–Békés kerékpáros túra vagy a Kiskunhalas–Szabadka Barátság túra, vagy a Dráva mentén, a Fertő tó környékén tervezett biciklis kirándulás. Az idén bátran tervezhetnek utazást két keréken azok, akik a Nyugat-Dunántúlon középkori várak és kastélyok felfedezésére indulnak, akárcsak azok, akik Zalából a határ menti Muravidékre, Szlovéniába készülnek kétkerekes kirándulásra.

A kerékpáros turizmus az idén komoly állami támogatásban részesül. Emlékezetes, Tarlós István főpolgármester nemrégiben bejelentette: a főváros újabb nyolcszázmillió forintot különített el költségvetéséből a kerékpáros-fejlesztésekre, amihez az állam még nyolcszázmilliót ad hozzá. Az 1,6 milliárd forintból megkezdődhet az EuroVelo nemzetközi kerékpárutak fejlesztésének első üteme.

Az Európai Kerékpárosszövetség 15, a kontinenst átszelő kerékpárútvonalat akar kialakítani, ami részben már megvalósult. Az EuroVelo teljes hossza hetvenezer kilométer, amelyből 45 ezer már elkészült, és most Budapesten 1,6 milliárd forintból a 6-os számú, Duna menti és a nemrégiben jóváhagyott, 11-es számú, Graz–Balaton–Budapest–Kolozsvár vonalon haladó út magyarországi szakaszát fejlesztik. Az 1,6 milliárdból 2019 és 2020 között megvalósulhat a 6-os útvonal Lánchíd és észak-budai városhatár közötti, mintegy 15 kilométeres szakaszának fejlesztése.

– Két fontos feltétele van annak, hogy az emberek biciklire üljenek: a szemléletformálás és az infrastruktúra fejlesztése – vélekedik az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, aki szerint az elmúlt tíz év jelentős kerékpáros-fejlesztései sehol sincsenek ahhoz képest, ami most következik. Révész Máriusz jelezte: az EuroVelo-útvonalak részeként elkezdődik a Rajka–Budapest és a Budapest–Balaton szakasz építése is. A tervek szerint a fővárost és a Balatont összekötő szakaszt egészen a Lánchídig bevezetnék, és megvalósulna az észak-pesti kerékpáros-kivezetés is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.