Újabb segítséget kaphatnak a Nemzeti Eszközkezelő ügyfelei

A kormány a parlamentnek kedden benyújtott törvénymódosítással további segítséget nyújt az otthonteremtésben, és védelmet biztosít a NET-programban részt vevő családok számára – közölte a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter hivatala kedden az MTI-vel.

Forrás: MTI2019. 10. 15. 23:30

A kormány a parlamentnek kedden benyújtott törvénymódosítással további segítséget nyújt az otthonteremtésben, és védelmet biztosít a NET-programban részt vevő családok számára – közölte a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter hivatala kedden az MTI-vel.

A közleményben kiemelik: a programnak köszönhetően több mint 150 ezer ember menekült meg a többmilliós hiteltartozástól, a kormány lehetővé tette számukra, hogy rendkívül kedvező feltételek mellett visszakapják a bankok által korábban elvett otthonaikat.

A NET-program ügyfelei tavasszal nyilatkozhattak arról, hogy újra tulajdonosává kívánnak válni korábbi ingatlanuknak – emlékeztet a közlemény. A mintegy 32 500 családból 31 900, 98 százalékuk jelzett vissza. Az állam által biztosított rendkívül kedvezményes visszavásárlási feltételeknek köszönhetően közülük közel 28 500 család egy összegben vagy részletfizetés útján vissza kívánja vásárolni a bankok által korábban elvett otthonát – ismertetik.

A kedden benyújtott törvénymódosítás lehetőséget biztosít arra, hogy akik nem küldtek határidőn belül visszajelzést a felajánlásra, újra nyilatkozatot tegyenek. Ez a teljes ügyfélkör 2 százalékát, mintegy 650 családot érint.

A törvényjavaslat jelentős segítséget nyújt azoknak, akik kedvezményes részletvásárlás útján válnak az ingatlan tulajdonosává, ugyanakkor – esetleges más jellegű tartozásuk miatt – fennáll a végrehajtás kockázata. A törvénymódosítás alapján esetükben a tulajdonjog bejegyzéstől számított 3 éven belül nem lehet végrehajtási eljárást lefolytatni a visszakapott ingatlanra.

A törvénymódosítás kiterjed azokra is, akik korábban ugyan arról nyilatkoztak, hogy egy összegben vásárolják vissza ingatlanukat, de ezt a megadott határidőig mégsem tudják teljesíteni. Ők több részletben fizethetik meg a teljes vételárat, miközben 2020. április 1-jén tulajdonukba kerül az ingatlan.

„A nemzeti vagyon kezelése során minden intézkedésünkkel arra törekszünk, hogy azok a magyar emberek érdekeit, jólétét szolgálják. A Nemzeti Eszközkezelő létrehozása, eddigi működtetése során is kizárólag egy cél vezérelt minket, a magyar családok védelme.

A jelenlegi törvénymódosítás egy újabb bizonyíték arra, hogy a kormány senkit sem hagy magára, elősegítjük, hogy mindenki saját otthonban élhessen és azt hosszú távon meg is tarthassa” – idézi a közlemény Bártfai-Mager Andreát, az intézkedés kidolgozásáért felelős minisztert.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.