Uniós oltalmat kapott két újabb hagyományos magyar termék

Jelenleg 25 magyar élelmiszer, 38 magyar bor és tíz magyar szeszes ital elnevezése védett az Európai Unió területén.

Forrás: MTI2021. 08. 02. 21:32
Szabolcs, almanap, alma
A korszerű ültetvények védettebbek a tavaszi fagyok és a nyári jégesők ellen is Fotó: Pelsőczy Csaba Forrás: AM

Jelenleg 25 magyar élelmiszer, 38 magyar bor és tíz magyar szeszes ital elnevezése védett az Európai Unió területén.

Az Európai Bizottság jóváhagyta a tuzséri alma és az őrségi tökmagolaj elnevezés felvételét az oltalom alatt álló eredetmegjelölések nyilvántartásába, ezzel már 73 uniós oltalom alatt álló, magyar agrártermék földrajzi árujelzőt tart nyilván a testület.

Az őrségi tökmagolaj finomítatlan növényi olaj, amelyet a kifejezetten az e célra termesztett tök (Cucurbita pepo L.) pirított magjaiból préselnek. Tiszta, kizárólag tökmagból sajtolt olaj, minden egyéb anyagtól mentes. Karakteres, idegen illattól, íztől mentes, viszkózus folyadék. Íze telt, selymes, fűszeres, dióra emlékeztető. Színe sötétzöld.

Az őrségi tökmagolaj 2014-ben nyerte el a magyar Hagyományok-ízek-régiók (HÍR) védjegy használati jogát, a 2019-es Nemzetközi kökmagolaj kiállításon ezüstérmet nyert.

Csak egyféle tök magjából sajtolható az oltalom alatt álló olaj
Fotó: Mészáros János / MTI

A Tuzséri alma oltalom alatt álló eredetmegjelölés használatára a Malus domestica almafaj Gala, Jonagold, Red Delicious, Golden Delicious, Mutsu, Idared, Jonathan, Granny Smith fajtáinak friss fogyasztásra szánt termései jogosultak.

A meghatározott földrajzi területen termesztett valamennyi fajtára jellemző az átlagosnál nagyobb húskeménység, a hosszú eltarthatóság és az átlagosnál magasabb cukortartalom.

A védett fajtákra jellemző az átlagosnál nagyobb húskeménység, a hosszú eltarthatóság és az átlagosnál magasabb cukortartalom
Fotó: Pelsőczy Csaba / AM

Az Európai Unióban nyilvántartásba vett és oltalom alatt álló mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek, borok és szeszes italok földrajzi jelzéseit (GI) rögzítő eAmbrosia nevű adatbázisban jelenleg 3435, oltalom alatt álló eredetmegjelölésű termék található. Jelenleg 25 magyar élelmiszer, 38 magyar bor és tíz magyar szeszes ital elnevezése védett az Európai Unió területén.

Az oltalom alatt álló eredetmegjelölés azoknak a termékeknek a nevét védi, amelyek egy konkrét régióból származnak, illetve amelyeket egyedülálló, hagyományos módszerrel állítanak elő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.