Van igény az agrárhitelekre

A járvány ellenére sem tört meg az agrárhitelezés lendülete, csupán a hangsúlyok tolódtak el egy kissé az elmúlt hetekben. A legtöbben a veszélyhelyzetben is hozzá tudnak jutni a banki finanszírozáshoz, a nagyobb, kockázatos beruházások helyett ugyanakkor egyelőre a gazdálkodók mindennapi munkáját segítő likviditási hitelek kerültek előtérbe.

2020. 05. 25. 7:24
null
Herczegh András: Az AVHGA közel 21 ezer ügyletét érintheti a moratórium Fotó: Arpad Kurucz Forrás: Kurucz Árpád

A járvány ellenére sem tört meg az agrárhitelezés lendülete, csupán a hangsúlyok tolódtak el egy kissé az elmúlt hetekben. A legtöbben a veszélyhelyzetben is hozzá tudnak jutni a banki finanszírozáshoz, a nagyobb, kockázatos beruházások helyett ugyanakkor egyelőre a gazdálkodók mindennapi munkáját segítő likviditási hitelek kerültek előtérbe.

Bár a koronavírus-járvány begyűrűzése miatt sokan attól tartottak, hogy a korlátozások visszavetik majd a mezőgazdasági hitelezést, a tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a pénzintézetek és az ügyfeleik is hamar alkalmazkodtak a megváltozott viszonyokhoz. Hasonlóan járt el az agrárhitelek mögött álló Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) is. – Március első fele azzal telt, hogy a folyamatainkat a veszélyhelyzet adta lehetőségekhez igazítsuk, a rendkívüli időszakban egyszerűsödött az igénylés, az aláírási procedúrák, és átalakult a kapcsolattartás módja. Ez sikerült, amit a számok is alátámasztanak: március közepe óta mintegy 2200 hitelhez több mint negyven milliárd forint értékben vállaltunk kezességet – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Herczegh András, az alapítvány ügyvezető igazgatója. Szavai szerint a hiteltörlesztési moratórium sokaknak komoly segítséget jelenthet. Az alapítvány közel 21 ezer ügyletét érintheti az intézkedés, ők a törlesztőrészletek mellett a hitelekhez kapcsolódó kezességi díjak megfizetésére is halasztást kaptak.

Fókuszban a likviditás

Jelen helyzetben minden vállalkozás életében a túlélés az elsődleges feladat, ezt jól jelzi az is, hogy jelentős a likviditást biztosító finanszírozás iránti igény. A bankok is szívesen hitelezik az agrárium szereplőit, a hosszabb távú, kockázatosabb ügyletekkel kapcsolatban azonban egyelőre mindkét fél – a pénzintézetek és a gazdálkodók is – óvatosak.

Az elmúlt hetekben számos intézkedés született, amelyek a járvány gazdasági hatásait hivatottak enyhíteni. Az Agrárminisztérium nemrég útnak indította a teljes körű kamat- és költségtámogatással elérhető Agrár Széchenyi Kártya új programját, amely mögött szintén az alapítvány kezessége áll. Az első ügyletek már végigfutottak a rendszereken, eddig közel kétszáz darab ügyletnél, és mintegy kétmilliárd forintnyi hiteligénynél tartunk, hamarosan pedig több százan juthatnak hozzá a kedvezményes kölcsönhöz. Az Európai Bizottság jóváhagyásával a gazdaságvédelmi akcióterv részeként hamarosan elindul az AVHGA Krízis agrárgarancia program. Ebben a vállalkozások támogatása érdekében a hitelügyletekhez az alapítvány kilencven százalékos kezességet tud vállalni, így a bankok kockázata tíz százalékra csökken. Az alapítvány ráadásul a veszélyhelyzet ideje alatt még kedvezőbb díjat számít fel a kezességért. Mindez annak köszönhető, hogy az AVHGA költségvetési viszontgaranciája is kilencven százalékra emelkedik, és az Agrárminisztérium kezességi díjtámogatásban részesíti a hitelfelvevő gazdálkodókat. – A bankok mögött az alapítvány, az alapítvány mögött pedig az állam áll. A gazdaságvédelmi akcióterv keretében hozott kormányzati intézkedések teszik lehetővé, hogy a lehető legrugalmasabban, a lehető legtöbben hozzáférjenek ehhez a likviditást javító finanszírozáshoz – mutatott rá Herczegh András.

Herczegh András: Az AVHGA közel 21 ezer ügyletét érintheti a moratórium
Fotó: Kurucz Árpád

Elengedhetetlenek a fejlesztések

A beruházásokkal kapcsolatban elmondta: a járvány ellenére nem szabad megfeledkezni arról, hogy a fejlesztések elengedhetetlenek ahhoz, hogy az ágazat versenyképes maradjon. A vidékfejlesztési források lehívását több intézkedés is megkönnyítette az elmúlt hónapokban, a már folyamatban lévő projektek jó eséllyel meg is valósulnak majd. A fejlesztéseket tovább ösztönözheti a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá néven elindított konstrukciója. Az NHP program eddig is rendkívül sikeres volt a mezőgazdaságban, a szakember szerint a forgóeszköz-finanszírozás mellett a beruházások megvalósítását is segíti majd. Továbbra is elérhető emellett az agrártárca múlt év őszén elindított kamattámogatott hitelprogramja. Népszerűségét jelzi, hogy a szántóföldi erő- és munkagépek beszerzési támogatására vonatkozó alkeretet már ki is merítették a gazdálkodók.

Fontos a kezességvállalás

– A járvány nemcsak veszélyeket, hanem lehetőséget is tartogat a magyar agráriumnak. Ezek kiaknázásához viszont fejlesztésekre van szükség. Az előttünk álló időszak legnagyobb feladata ezért kitalálni annak módját, hogy a kedvezményes finanszírozási lehetőségekkel minél több termelő élni tudjon – emelte ki Herczegh András. Majd hozzátette: a veszélyhelyzet elmúltával remélhetőleg minden visszakerül a régi kerékvágásba, abban ugyanakkor biztos a szakember, hogy a garanciavállalás szerepe tovább fog erősödni a jövőben. – A kezességvállalás stabilizáló funkciót tölt be. Egy olyan helyzetben pedig, amikor sok bizonytalanság veszi körbe a gazdálkodókat és a bankokat, a kezességvállalás a korábbiaknál is fontosabb – jegyezte meg. Az új támogatási jogcímek és konstrukciók bevezetése már megkezdődött az alapítványnál, a megváltozott feltételeket pedig hamarosan a bankokkal kötött kétoldalú megállapodásokban is átvezetik majd. Az AVHGA ügyvezető igazgatója szerint már ennek a félévnek a végén növekedni fog a kezesség iránti igény, és reméli, hogy a gazdálkodóknak kihelyezett hitelek összege is emelkedik majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.