Veszélyhelyzetben rugalmas a munkajog

A munkavállaló és a munkáltató alkuja a veszélyhelyzet megszűntét követő harmincadik napig felülírhatja még a munka törvénykönyvében foglalt szabályokat is.

Nagy Kristóf
2020. 03. 22. 8:25
null
Fotó: burst.shopify.com/Matthew Henry
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közszférában is elrendelhető az otthoni munkavégzés, mivel a munkavállaló és a munkáltató megállapodása az irányadó a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetben. A felek alkuja a veszélyhelyzet megszűntét követő harmincadik napig felülírhatja még a munka törvénykönyvében foglalt szabályokat is. A munka törvénykönyvének átmeneti módosításáról szóló rendelet már megjelent a Magyar Közlönyben. A Munkástanácsok Országos Szövetségének összegzése szerint a módosítás célja, hogy a felek gyorsabban, rugalmasabban tudjanak megállapodni a járványügyi helyzet kezelése, illetve a munkahelyek megvédése érdekében.

További fontos változás az átmeneti időszakra, hogy a munkáltató egyoldalúan, a munka törvénykönyvében szabályozott közlési idő figyelmen kívül hagyásával is módosíthatja a munkavállaló beosztását. Szintén a munkáltatóknak könnyítés, hogy bármikor elrendelhetnek távmunkát vagy otthoni munkavégzést. Emellett a foglalkoztató a munkavállaló egészségi állapotának ellenőrzése érdekében a szükséges és indokolt intézkedéseket megteheti. Ez azt jelenti, hogy a vállalkozások többek közt a beléptetésnél elrendelhetnek szigorúbb ellenőrzéseket, illetve korlátozhatják a fertőzésgyanús betegek munkavégzését is.

Nemcsak a teljes munka törvénykönyvétől térhetnek el a munkaadók és a munkavállalók közös megegyezés alapján, de a kollektív szerződéseket sem lehet alkalmazni a veszélyhelyzet alatt, amíg a rendelet hatályban van. Kollektív szerződést szakszervezetek köthetnek.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán ismertette a kormány ötpontos, a gazdaság újraindítását és a koronavírus-világjárvány miatt leginkább nehéz helyzetbe kerülő ágazatok megmentését célzó intézkedéssorozatát. Ennek része a munka törvénykönyvének rugalmassá tétele a munkahelyek megtartása érdekében. A miniszterelnök többször hangsúlyozta: a legfontosabb feladat a munkahelyek megvédése, nem pedig a szociális juttatások osztogatása, mivel a segélyek az állástalanságot konzerválják. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban arról beszélt, a kormány több százezer új munkanélkülire számít a válság miatt.

A vitarendezés segíthet a járvány alatt

Több fórum is segítségére van a munkavállalóknak arra az esetre, ha a járvány miatt nézeteltérés alakul ki a foglalkoztatóval. Ezek egyike a Munkaügyi Tanácsadó és Vitarendező Szolgálat, amelynek célja a kollektív munkaügyi vitás helyzetek békés rendezése a két fél megállapodásáig. A szolgálat segítségére válik a munkáltatóknak, elsősorban azoknak a cégeknek, amelyek a munkavállalói érdekképviseletek bevonásával, partneri, tárgyalásos úton, konstruktívan, jogszerűen és hatékonyan kívánják rendezni az újonnan felmerült, kollektív természetű munkaügyi kihívásaikat. A vitarendezést ajánlják azoknak a munkavállalói érdekképviseleteknek is, amelyek elakadtak a munkaadókkal az új helyzettel kapcsolatos tárgyalásokban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.