Virtuális erőmű: jelentős a megtakarítás

Munkatársunktól
2020. 10. 29. 14:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy milliós nagyváros éves lakossági villamosenergia-igényének megfelelő energiát takarítottak meg beruházásaikkal a Virtuális erőmű programban (VEP) részt vevő magyar vállalatok, önkormányzatok és intézmények csupán az elmúlt évben. Most újra megnyíltak a VEP pályázatai az energiahatékony, illetve energiatudatos vállalat, önkormányzat vagy intézmény cím elnyeréséért.

Immár nemcsak országos, hanem megyei szinten is, hogy a legkisebb települések is bekapcsolódhassanak Magyarország legnagyobb fenntarthatósági programjába. A pályázóktól olyan energiahatékonysági projektet vagy vállalásokat várnak, amelyek méretükhöz vagy tevékenységükhöz képest érdemi energiamegtakarítási vagy szén-dioxid-csökkenési eredményt hoznak.

Fotó: Reuters

– Egy kisbolt például a nyitott hűtőinek a beüvegezésével harmadára csökkentette a hűtési energiaigényét, egy fürdő a termálhővel váltotta ki a gázfűtését, más a járművei fékezési energiáját táplálta vissza a hálózatba. A megtakarítások aránya a pályázatra benyújtott projekteknél jellemzően húsz és hetven százalék között van, de ennél alacsonyabb vagy még jobb eredményt hozó projekttel is lehet pályázni – hangsúlyozta Molnár Ferenc a VEP vezetője.

A már tíz éve működő Virtuális erőmű program Kelet-közép Európa legnagyobb zöldenergetikai programja. Mintegy tízezer vállalat, háromszázötvenezer diák és több száz önkormányzat, intézmény, valamint lakossági partner vett részt eddig a programban fenntarthatósági projektjeivel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.