Vonzó lakhely lett a Balaton és a Velencei-tó partja

Megingathatatlan ugyan a fővárosi agglomeráció vándorlási többlete, de az országban mégsem ez a terület a listavezető: a Velencei-tó és a Balaton bizonyos részét arányiban még az agglomerációnál is többen választják, vagyis sokkal többen költöznek oda, mint ahányan elhagyják a térséget. Egy-egy népszerű üdülőhely akkor válik kedvelt lakóhellyé is, ha gyors az összeköttetése a fővárossal vagy más nagyvárossal.

2020. 09. 27. 10:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Otthon Centrum (OC) 2017 és 2019 közötti vándorlási adatokat feldolgozó elemzése szerint továbbra is a fővárosi agglomeráció a legkedveltebb vándorlási célpont. Pest megye szinte összes járásában pozitív volt a mérleg ebben az időszakban, ami azt jelenti, hogy ezekbe a járásokba a vizsgált időszakban többen költöztek be, mint ahányan elmentek onnan.

Az ország 197 járása közül mégsem egy Pest megyei járásban volt a legnagyobb vándorlási többlet, hanem a Velencei-tónál: a legnagyobb nyereség a Gárdonyi járásban mutatkozott 93,8 ezrelékes többlettel. A Szigetszentmiklósi és a Ráckevei járás után pedig kiemelkedik a Balatonalmádi járás is, amely 48,7 ezrelékes mutatóval a negyedik ezen a listán. Ezek az értékek néhány száz fős népességtöbbletet jelentenek az adott térségben.

– Évente 300-400 fővel növekszik a 12 ezer lelkes Gárdony lakóinak száma, ami elsősorban a főváros és Székesfehérvár gyors elérhetőségével magyarázható. Vonattal Budapestről 40-45 perc alatt érhető el a város, Fehérvártól 10-15 percnyire esik, Velencéig pedig autópályán is gyorsan ide lehet érni – mondta a Magyar Nemzetnek Tóth István, Gárdony polgármestere. – Gárdony zöld és csendes város, nincsenek emeletes házak, de van ötezer nyaralóingatlana – félő, hamarosan zsúfolt település leszünk. Itt csak december végén ér véget a szezon, a gyógyfürdőnknek évente 50-60 ezer vendége van – jelezte az üdülő- és alvóváros vezetője.

Napfelkelte Balatonfüreden. Egyre többen nemcsak nyaralni járnak a tóhoz
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

– Három év alatt 670-en költöztek be Balatonalmádiba, az utóbbi időben szinte hetente érkezik egy-két többgyerekes család. Városunk tíz percnyi autóútra fekszik Veszprémtől, van általános és a középiskolánk, jó az óvodai ellátás, és hamarosan bölcsődénk is lesz – mondta a település népszerűségét firtató kérdésünkre Kepli Lajos, Balatonalmádi polgármestere.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.