Zelenszkij nagyon nyerhet

Az idei nyarat biztosan nem az uborkaszezon fogja jellemezni az ukrán belpolitikában. Miután Volodimir Zelenszkij új államfő május 20-i beiktatása alkalmával bejelentette a parlament feloszlatását, mindenki a július 21-re kiírt előre hozott választásokra fókuszál. A pártok tegnapig nevezhették meg listáikat, az egyéniben indulók számára pedig ezen a héten zárul a határidő. Ám közben még az is megeshet, hogy július 21-én mégsem lesznek választások.

2019. 06. 11. 6:50
Ukraine's President-elect Volodymyr Zelenskiy greets his supporters as he walks to take the oath of office ahead of his inauguration ceremony in Kiev
Egyelőre magas a támogatottsága a nemrég hivatalba lépett új államfőnek Fotó: Handout . Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij nagy elánnal kezdett volna munkának, de az elődjéhez, Petro Porosenkóhoz lojális parlament ott tesz neki keresztbe, ahol csak tud, így egyelőre csak helyben topog az új államfő. Képviselők egy csoportja az alkotmánybíróságon támadta meg a törvényhozás feloszlatásáról hozott elnöki rendeletet, s miután a taláros testület többsége a volt elnökhöz hű, még az sem kizárt, hogy alkotmányellenesnek minősítik Zelenszkij döntését, amivel megakaszthatják az előre hozott választást, bár a központi választási bizottságnál korábban azt közölték, hogy az elnöki ukázt a bíróság már nem semmisítheti meg.

Mindenesetre a pártok úgy készülnek, hogy július 21-én igenis választások lesznek az országban. A legfrissebb felmérések Volodimir Zelenszkij pártja, a filmsorozatának nevét viselő Nép szolgája fölényes győzelmét vetítik előre. A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet tegnap közzétett eredménye szerint Zelenszkij pártját a biztos pártválasztók 48,5 százaléka választaná. Ezzel magyarázható, hogy a humoristából lett államfő mindenáron szeretné egy új parlament felállítását, s ugyanezzel indokolt az is, hogy politikai ellenlábasai inkább húznák az időt, abban bízva, hogy őszre elkerülhetetlen módon valamelyest zuhan az elnöki párt iránti szimpátia. A Nép szolgája listáját Dmitro Razumkov pártelnök vezeti. Gondosan odafigyeltek arra, hogy korábbi, kétes múltú képviselők ne kerülhessenek rá.

A második helyen a Viktor Medvedcsuk, Vlagyimir Putyin orosz elnök bizalmasa által fémjelzett, Moszkva-barát politikusokból álló Ellenzéki Platform – Az Életért nevű párt áll, amelyet a biztos szavazók 11,8 százaléka kész támogatni. Listájukat az a Jurij Bojko vezeti, aki Viktor Janukovics idején miniszterelnök-helyettes volt, s az elnökválasztáson a negyedik helyen végzett.

Egyelőre magas a támogatottsága a nemrég hivatalba lépett új államfőnek
Fotó: Reuters

A harmadik helyen találjuk Petro Porosenko volt elnök újjáalakult pártját, az Euró­pai Szolidaritást, 8,1 százalékkal. A listavezető maga az exelnök, akit Andrij Parubij házelnök követ. Porosenko bukása után nagyon sok meghatározó politikus elfordult tőle, köztük Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester és Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzó, aki utóbbi tisztségéről is lemondott.

Julija Timosenko Haza pártja jelenleg a negyedik helyen áll, rá a biztos szavazók 7,8 százaléka készül voksolni. A miniszterelnöki tisztséget már kétszer is betöltő politikus asszony pártja tegnapi jelöltállító kongresszusán bejelentette: kész harmadszor is kormányfő lenni, felajánlva a koalíciós együttműködést Zelenszkijéknek.

Ötödik helyre jött fel Szvja­toszlav Vakarcsuk rockénekes nemrég alakított Hang nevű pártja, amelynek a biztos választók körében 5,6 százalékos a támogatottsága, de az ő indexük kúszik a legdinamikusabban felfelé. Jelen állás szerint ugyanakkor több jelenlegi parlamenti párt kiszorulhat onnan. Volodimir

Hrojszman kormányfő pártja, az Ukrán Stratégia vagy az egyesített nacionalisták közös listája sem éri el jelenleg még a két százalékot sem.

A KMKSZ elnöke egyéniben indul

Brenzovics László, a feloszlatott parlament egyetlen magyar képviselője, aki öt éve a Petro Porosenko nevével fémjelzett párt listáján jutott mandátumhoz, ezúttal az egyéni indulást választja. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke a szervezet hét végi választmányi ülésén elmondta, ugyan folytatott tárgyalásokat esetleges listás helyről Zelenszkij pártjával és az Ellenzéki Blokkal is, ezek az egyeztetések nem jártak sikerrel. A KMKSZ sérelmezi, hogy a törvényeket megszegve a választási bizottság ezúttal sem biztosított magyar többségű választókerületet.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.