időjárás 23°C Ottó 2022. július 2.
logo

Videón a legújabb ukrán csodafegyver

Bendarzsevszkij Anton
2020.06.01. 19:24

Sikeresen tesztelte új, Neptún nevű szárnyas rakétáit Ukrajna. Az RK–360MC típusú rakétákat az odesszai területről lőtték fel vasárnap, és két másodperces különbséggel két különböző célpontot találtak el – az egyik 85, a másik 110 kilométerre a fellövés helyszínétől – adta hírül az ukrán védelmi vállalat, az Ukroboronprom.

Az új ukrán fegyver miatt Kijev korábban éles szóváltásba keveredett Oroszországgal: a két ország között a Krím félsziget 2014-es orosz annektálása óta rendkívül feszült a viszony. Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács korábbi vezetője, Alekszandr Turcsinov tavaly azt nyilatkozta, hogy a fejlesztés alatt álló rakéták percek alatt megsemmisíthetik az Oroszországot a Krím félszigettel összekötő krími hidat.

– A szárnyas rakétáink megsemmisíthetnek bármilyen kategóriájú orosz hadihajót nemcsak a Fekete- és az Azovi-tengeren, hanem a kikötői bázisukon is. Szükség esetén pedig néhány perc alatt megsemmisítik azt a hidat, amelyre annyira büszke Oroszország – mondta tavaly Turcsinov. A provokatív kijelentéseiről ismert orosz politikus, a liberális–demokrata párti Vlagyimir Zsirinovszkij erre azt reagálta, hogy „ebben az esetben Ukrajna mint állam is meg fog szűnni”.

A Neptún rakétákat Ukrajna a lehető legrövidebb idő alatt fejlesztette ki a Moszkvával kezdődött konfliktust követően. A rakéták maximális távolsága 280 km, és óránkénti 1000 kilométeres sebességre képesek. Az elmúlt években Oroszország megerősítette Krím védelmét: növelték a szárazföldi és tengerészeti egységek számát, illetve Sz–400-as légvédelmi rendszereket telepítettek a félsziget köré, hogy figyeljék a fekete-tengeri hajóforgalmat. Az ukrán tengerészet vezetője, Igor Voroncsenko admirális szerint jelenleg legalább hét orosz tengeralattjáró tartózkodik a térségben.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.