Illegális migránstábort számoltak fel Párizs belvárosában

A francia rendőrség szerint „bizonyos szervezetek” segédkeztek a tábor felépítésében, ami „nem elfogadható”. A rendőri brutalitás miatt a belügyminiszter nyomozást rendelt el.

Mártonffy Attila
Forrás: Reuters, Deutsche Welle, France24.com2020. 11. 24. 11:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia belügyminiszter vizsgálatot fog lefolytatni a Párizs belvárosában felállított új migránstábor „brutális” felszámolásával kapcsolatban. Gerald Darmanin azután jelentette be szándékát, hogy a francia rendőrség tegnap éjjel heves dulakodással és könnygáz bevetésével feloszlatott egy illegális sátortábort a Köztársaság téren (Place de la République). A miniszter sokkolónak ítélte a hatósági akcióról készült és a közösségi médiában terjedő felvételeket, és kimerítő jelentést követelt az incidensről, amely egy héttel egy másik, a nemzeti sportstadionnál engedély nélkül létesített menekülttábor megszüntetése után történt.

A múlt héten felszámolt tábor fedél nélküli lakói, miután nem helyezték át őket sehová, átköltöztek a Köztársaság térre, ahonnét a rendfenntartók rövid úton eltávolították őket jogtalan közterület-foglalásra hivatkozva.

A tisztogatáshoz könnygázt is használtak. – A tábort törvénytelenül állították fel a Place de la République-en. A rendőrség azonnal intézkedett az illegálisan elfoglalt közterület kiürítéséről – írta a párizsi rendőrség Twitter-bejegyzésében. Megjegyezték továbbá:

„bizonyos szervezetek” segédkeztek a tábor felépítésében, ami „nem elfogadható”.

Ezzel arra utaltak, hogy megelőzően önkéntesek mintegy ötszáz, kék színű sátrat vertek fel a turisták által is kedvelt téren, amelyet gyorsan elleptek a főként Afganisztánból származó migránsok. Alig egy órával később megjelent a rendőrség, és elkezdte lerombolni a hajlékokat – egyik-másikban emberek is tartózkodtak.

A tábor felépítésében részt vevő Utopia 56 menekültügyi szervezet hangsúlyozta, hogy a migránsok hajléktalanokká váltak a Stade de France melletti tábor felszámolása után. – A rendőrök körülvettek bennünket, és elűzték a menekülteket, valamint lerombolták a sátrakat, és, mint mindig, nem kínáltak megoldást, hogy hová menjenek a menedékkérők – háborogtak az aktivisták. – Nagyon kegyetlenek. Mi csak tetőt akarunk a fejünk fölé – panaszkodott a sátrából kirángatott egyik afgán menekült. – Nem élhetünk úgy, mint az állatok. Menedéket szeretnénk – tette hozzá a másik.

A rendőrség az elmúlt években több tucat hasonló illegális migránstábort számolt fel Párizs környékén. A menedékkérők jó része nem rendelkezik állandó és biztonságos lakhatással Franciaországban, a koronavírus jelentette fenyegetettség és a korlátozó intézkedések közepette sem. A migránspolitika bírálói a kilakoltatásokat mindössze szimbolikus politikai lépésnek tekintik, amelynek semmi köze a probléma megoldásához. Párizs egyébként fontos végpont, illetve gyülekezőhely a migránsok számára.

Ezrével utaznak a francia fővárosba, onnan Calais kikötővárosba annak reményében, hogy el tudnak rejtőzni egy Nagy-Britanniába tartó kamionon. Franciaország – más európai államokkal együtt – mostanában szigorúbb álláspontra helyezkedett menekültkérdésben azután, hogy a 2011-es szíriai konfliktus nyomán egyre mélyül a migránsválság a kontinensen. Közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a szavazópolgárokat egyre jobban aggasztja a migránskérdés, ennek is köszönhető, hogy megnőtt a radikális jobboldali Marine Le Pen támogatottsága, aki várhatóan Emmanuel Macron legfőbb ellenfele lesz a 2022-es elnökválasztáson.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.