Marokkó álláspontja a guergerati katonai akcióról

A guerguerati marokkói katonai beavatkozásról szóló, a Polisario és támogatói által terjesztett hamis állítások tisztázása.

Marokkói Királyság Nagykövetsége
2020. 12. 01. 20:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Marokkói Királyság Nagykövetsége tisztázni kívánja a Guergueratnál kialakult valódi helyzetet, miután a polisario és szimpatizánsai hamis állításokat és információkat terjesztettek több kommunikációs csatornán és a közösségi médiában.

A Marokkói Királyság, miután a lehető legnagyobb visszafogottságot tanúsította a polisario veszélyes provokációival szemben, ami a guerguerati határátkelőhelyet 2020. október 21-e óta blokád alatt tartotta, egy időben és térben behatárolt akciót indított a hatáskörének és a nemzetközi jognak megfelelően annak érdekében, hogy visszaállítsa a személy- és áruforgalom szabad mozgását a térségben.

A civileket, nőket és gyerekeket is érintő blokádot a polisario erősen felfegyverkezett egységei irányították abból a célból, hogy a Marokkót és Mauritániát összekötő utat megsemmisítsék. A polisario tömegesen vetett be fegyveres erőket a milíciák által felállított 22 sátor alatt, egyértelműen megsértve ezzel a tűzszünetet és a Biztonsági Tanács határozatát. A MINURSO a polisario fegyveres egységeinek jelenlétét egyértelműen megállapította és dokumentálta.

Meg kell jegyezni, hogy a polisario rendkívül súlyos provokációi a harminc éve érvényes tűzszünet megkérdőjelezésének nyílt stratégiájába illeszkednek, amelyhez háborúra való kifejezett felhívások és a terület jogi és történelmi státuszának módosítására irányuló cselekvések tartoznak. A guerguerati határátkelőhelynek nincs katonai érdekeltsége, csak személy- és kereskedelmi forgalom előtt áll nyitva, jelentősége viszont elengedhetetlen a nyugat-afrikai térségnek.

A guerguerati ütközőzóna mindig is a Marokkói Királyság nemzeti területének részét képezte, 1991-ben viszont a tűzszüneti megállapodásnak megfelelően kivonult a térségből annak érdekében, hogy a MINURSO a döntés hatékonyságát megfigyelhesse. A megállapodás értelmében ugyanakkor a területen továbbra is korlátozások vannak életben.

Marokkó önkéntesen és szuverén módon vonult ki, ami azt a szándékát tükrözte, hogy a térség békéje és stabilitása fennmaradjon, miközben a Polisario milíciái továbbra is illegálisan tevékenykedtek a nemzetközi jog egyértelmű megsértésével.

Marokkó az ütközőzóna jogi és történelmi státusának semmilyen módosítását nem fogadja el mindaddig, amíg a Marokkói Szaharát érintő regionális vitának politikai, pragmatikus és tartós megoldása függőben van.

Ezt a státust az ENSZ főtitkára megerősítette a Biztonsági Tanácsnak benyújtott, a Marokkói Szahara kérdéséről szóló jelentéseiben, illetve azon rendszeres felhívásaiban, amelyek a személyek szabad mozgásának betartására irányulnak az említett területen.

A guerguerati határátkelőhelynél a marokkói hadsereg által 2020. november 13-án kezdeményezett, a szabad mozgás visszaállításának érdekében vezetett beavatkozás békésen, összecsapások, és a civilek biztonságának veszélyeztetése nélkül, Marokkó hatáskörével és kötelességeivel, valamint a nemzetközi törvényességgel teljes összhangban zajlott.

A művelet nem támadó jellegű, háborús szándéktól mentes, és egyértelmű bevetési szabályok szerint ment végbe, amelyek előírják, hogy fegyvert csak önvédelem esetén lehet használni. A művelet célja a személy- és áruforgalom biztosítása Marokkó és Mauritánia között egy biztonsági kordon létesítésén keresztül.

A békés beavatkozás eredményeként a polisario fegyveres egységei felgyújtották a sátrakat. Ennek célja a blokád mögött rejlő valódi szándékok és a fegyvereik nyomainak megsemmisítése. Egyetlen áldozatot sem rögzítettek a művelet során.

A marokkói katonai művelet célja az, hogy végleg véget vessen a polisario elfogadhatatlan magatartásának, miután a diplomáciai megoldáshoz vezető valamennyi lehetőséget kimerítették az ENSZ-nél. A cél pontosan a tűzszünet megerősítése, megelőzvén a hasonlóan súlyos és elfogadhatatlan cselekvések kialakulását, amelyek megsértik a katonai megállapodást, és veszélyt jelentenek a térség biztonságára és stabilitására.

Meg kell jegyezni, hogy a Marokkói Királyság továbbra is határozottan ragaszkodik a tűzszünet fenntartásához, és elkötelezett, hogy polgárainak biztonságát és nyugalmát fenyegető valamennyi veszélyre a legnagyobb szigorral reagáljon az önvédelem keretein belül. Marokkó továbbra is támogatni fogja a főtitkár erőfeszítéseit a politikai folyamat keretében, amely világos paraméterekkel indulhat újra és a regionális vitába a valódi feleket vonja be.

A polisario destabilizálási akcióit a világ egyetlen országa sem támogatta, miközben a nemzetközi közösség üdvözölte Marokkó beavatkozását a guerguerati ütközőzónában, illetve dicsérte Marokkó teljes elkötelezettségét a tűzszünet iránt, kiemelve a marokkói királyi hadsereg felelős műveletének jogosságát.

Több európai ország, köztük Magyarország is üdvözölte Marokkó elkötelezettségét a tűzszünet iránt, hangsúlyozva, hogy a szabad személy- és áruforgalom biztosítása alapvető a térségben.

Az Európai Unió szerint a feszültségeknek utat kell engedniük a politikai folyamatnak, hangsúlyozva, hogy „a térségben szükséges a politikai és gazdasági stabilitás fenntartása”.

Ehhez hasonlóan az arab országok és regionális szervezetek mindannyian kifejezték rendíthetetlen támogatásukat Szahara marokkóisága, illetve Marokkó azon joga iránt, hogy megvédje a terület integritását, valamint, hogy nem támadó módon beavatkozzon annak érdekében, hogy a biztonságot és a stabilitást visszaállítsa az ütközőzónában.

Több afrikai és dél-amerikai ország is üdvözölte Marokkó békés reagálását a polisario állandó provokációit és a nemzetközi törvények megsértését követően az ütközőzónában, ráadásul megerősítették a folyamatos és feltétel nélküli támogatásukat a szaharai térség marokkóisága iránt.

Ezek a kijelentések és beszámolók ismételten hangsúlyozzák Marokkó törvényes jogát ahhoz, hogy megvédje a területét a vonatkozó nemzetközi jogszabályoknak megfelelően a civilek biztonságának tiszteletben tartásával, illetve újra megerősítik a polisario törekvését, miszerint minden eszközzel az ütközőzónát destabilizálja az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatainak előírásaival ellentétben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.