Ezrek mászták át a spanyol kerítést, megoldatlan a helyzetük

Kilátástalan jövőjük miatt nem akarnak hazamenni a Ceutába egyedül érkezett migráns gyerekek. Mindannyian a spanyol–marokkói áprilisi diplomáciai konfliktus kirobbanása utáni migrációs áradattal érkeztek az exklávé területére. A héten kezdték meg repatriálásukat, amelyet jogi aggályok miatt félbeszakítottak. A migrációs maffia, kihasználva a helyzetet, több ezer euróért cserébe gyors menekülést kínál a gyerekeknek Ceutából. Bár Rabat és Madrid kapcsolata rendeződni látszik, a migrációs krízis nem szűnik Spanyolországban.

2021. 08. 22. 6:45
SÁNCHEZ, Pedro
Ceuta, 2021. május 19. Marokkói illegális bevándorlók másznak át a Marokkó területébe ékelõdõ észak-afrikai spanyol enklávé, Ceuta határkerítésén 2021. május 18-án. Egy nap alatt több mint hatezren jutottak be illegálisan Marokkóból Ceuta területére. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök bejelentette, hogy minden szükséges eszközzel megvédi Spanyolország területi integritását, határait, amelyek egyúttal az Európai Unió külsõ határai is. MTI/EPA-EFE/Dzsalal Morcsidi Fotó: Dzsalal Morcsidi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Otthon nincs jövőnk, csak a halál vár ránk

– ezzel a mondattal győzték meg a bíróságot a Ceutába menekült, hazatelepítésre váró kiskorúak. A spanyol kormány az autonóm város vezetőinek kérésére és Marokkóval együttműködésben a héten megkezdte mintegy hétszáz gyerek repatriálását, mert ellátásuk túl nagy terhet jelent Ceutának. Többen azonban kiszöktek a befogadó központokból, hogy elkerüljék az eljárást és a környékbeli barlangokban, sziklás partokon bujkálnak a hatóságok elől. Egyesek a bíróságig is eljutottak, ahol segítséget kértek, mondván nem szeretnének hazamenni, mert Marokkóban nincs számukra jövő. Hozzátették: szüleik is erre biztatják őket, mert úgy vélik, Spanyolországban tanulni, dolgozni tudnak és képesek lesznek egy jobb életet teremteni maguknak. A bíró, reagálva a kérésekre, 72 órára leállította a deportálást, amit a bíróság csütörtökön felülbírált, péntek reggel viszont már Ceuta kormánya közölte, hogy egyelőre mégsem küldi haza az érintetteket. Mint mondták: megvárják a bírósági felülvizsgálatot és az ítéletet arra vonatkozólag, hogy a hazatelepítési eljárás legális-e vagy sem – szerintük egyébként minden törvényszerűen történt eddig.

Több nemzeti és nemzetközi szervezet bírálja a spanyol belügyminisztériumot a gyerekek hazaküldése miatt. Szerintük minden kiskorú helyzetét egyesével kell felülvizsgálni és ez alapján eldönteni azt, hogy hol van jobb helyük: Marokkóban a szüleik mellett vagy Spanyolországban, állami gondozásban. Ha ez nem történik meg, akkor sértik a gyermekek alapvető jogait. Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter visszautasította a vádakat, majd hozzátette azt is, hogy a kormány nem saját akaratából, hanem Ceuta kérésére kezdte meg a hazautaztatást.

A kialakult zűrzavar egyetlen csoportnak kedvez: a migrációs maffiának. Csillagászati összegekért cserébe egyébként is rendszeresen szállítják illegálisan a bevándorlókat a félszigetre, de ajánlataik megszaporodtak a gyerekek menekülési ösztöne miatt.

Négyezer euróért cserébe azt ígérik nekik, hogy rövid időn belül jetskin a félszigetre viszik őket biztonságos körülmények között. Az ajánlatok megszaporodásával egy időben találtak rá egy 53 főt szállító kis hajóra, amely a Kanári-szigetekről indult útnak. Fedélzetén 52 migráns holttestét és egy elefántcsontparti női túlélőt találtak a hatóságok, aki sokkot kapott. A legtöbb ilyen járat nem ér célba halálos áldozatok nélkül, de sok afrikai állampolgár így is vállalja a kockázatot, mert úgy véli: ha nem a tengeren, akkor a hazájában hal meg.

Áprilisban Marokkó és Spanyolország között diplomáciai konfliktus robbant ki, mely példátlan migrációs válságot okozott nemcsak Ceutának, hanem az Európai Uniónak is. A történtek előzménye az volt, hogy Spanyolország titokban egyik saját kórházába szállította Marokkó ellenségét, a Nyugat-Szahara függetlenségéért küzdő Polisario Front vezetőjét, Brahim Galit, majd néhány héttel később szabadon is engedte őt.

A történtek mély sebet ejtettek a két ország közötti barátságos viszonyon. Marokkó májusban bosszúból leállította a határellenőrzést, melynek következtében több mint tízezer ember jutott át illegálisan Ceutába, köztük 1500 gyerek is átmászott a kerítésen.

Nem sokkal később 600-an önként mentek haza szüleikhez, kilencszázan azonban máig Spanyolországban tartózkodnak. Néhányukat a félsziget különböző régióiba szállították át, hogy tehermentesítsék az exklávé bázisait, melyek azonban így is túlterheltek: hétszáz kísérő nélküli gyereket kellene repatriálni, ez a folyamat ütközött most jogi akadályokba.

Madrid és Rabat között eközben rendeződik a viszony, köszönhetően annak, hogy Pedro Sánchez kormányfő eltávolította posztjáról a korábbi külügyminisztert, Arancha González Layát, akit azóta vádlottként idéztek be a bíróságra a Polisario vezetőjének Spanyolországba szállítása kapcsán. Helyét José Manuel Albares vette át, aki több találkozót is szervezett már a marokkói vezetőkkel, melynek hála, a spanyol kormánytagokat júliusban ismét vendégül látták egy migrációval kapcsolatos nemzetközi találkozón. Szombaton a marokkói király, VI. Mohammed állt kamerák elé és hivatalosan is bejelentette: új alapokra helyezik a spanyol–marokkói kapcsolatot, melytől bizalmat, átláthatóságot és a kötelezettségvállalások tiszteletben tartását várják a jövőben.

Bár a két ország közötti viszony újra békés, a migrációs krízis szüntelen Spanyolországban.

A hatóságok aktivitása ellenére Ceuta és Melilla is állandó nyomás alatt áll. Utóbbit szinte minden nap ostromolják a migráns csoportok. Legutóbb kedden százötvenen indultak útnak, hogy átmásszák a drótkerítést.

Végül 57-nek sikerült átjutnia a rendőrségi védelmen, a többieket vissza tudták zavarni Marokkóba. A Melillában szétszéledt afrikaiakat karanténba helyezték, ugyanis napról napra többekről derül ki, hogy koronavírus-fertőzöttek. A legsúlyosabb határsértés július 22-én történt Melillában, akkor több mint kétszáz embernek sikerült átjutnia a kerítésen, miután összehangolt támadást indítottak az őket feltartóztatni próbáló csendőrök ellen, akik közül többen súlyosan megsérültek, miután vasrudakkal, kövekkel és horgokkal támadtak rájuk.  

2021. január 1-je és augusztus 1-je között több mint 16 500 illegális bevándorló érkezett Spanyolország területére, közülük kétezren július utolsó két hetében értek partot. Ez a szám a tavalyi év azonos időszakában regisztrálthoz képest 48 százalékkal magasabb.

Borítókép: Marokkói illegális bevándorlók másznak át a Marokkó területébe ékelődő észak-afrikai spanyol exklávé, Ceuta határkerítésén 2021. május 18-án.
MTI/EPA-EFE/Dzsalal Morcsidi

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.