Janez Janša nem kíváncsi az országába látogató LIBE bizottságra

Az Európai Parlament és a holland kormány is nekiment a szlovén EU-elnökséget vezető Janez Janšának, miután a jobboldali kormányfő Soros György és az uniós parlamenti képviselők között vont párhuzamot. Az EP egy delegációja éppen Szlovéniában tart „tényfeltáró” missziót, ugyanúgy, ahogy párt hete Magyarországon tették. Janez Janša nem volt kíváncsi a liberális képviselőkre, miniszteri szinten viszont többször is fogadták őket Ljubljanában.

Judi Tamara (MWH Brüsszel)
2021. 10. 15. 9:46
Demográfiai csúcs
Janez Jansa
Fotó: Mirkó István Forrás: MN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előbb az Európai Parlamenttel (EP), majd Mark Rutte holland kormányfővel került összetűzésbe Janez Janša szlovén miniszterelnök. A jobboldali kormányfő elégedetlenségének adott hangot az éppen Szlovéniában vizsgálódó európai parlamenti misszióval kapcsolatban, s egy Twitter-bejegyzésben az EP több tagját is Soros György bábjának nevezte. A párhuzamot a balliberális brüsszeli sajtóban, az EP-ben és Hágában is nehezményezték, mondván, annak antiszemita a hangvétele. Janša – aki a szlovén EU-elnökség vezetője – ezután az EP baloldali elnökét és Mark Ruttét is kemény kritikával illette. A holland miniszterelnöknek egyenesen azt ajánlotta figyelmébe, hogy 

nem Szlovénia az, ahol újságírókat gyilkolnak meg, így Ruttének és a liberális európai parlamenti képviselőnek, Sophie in ’t Veldnek is inkább az ő védelmükre kellene kelniük – a szlovén médiaszabadság vizsgálgatása helyett. 

David Sassoli EP-elnöknek pedig azt üzente, hogy vegye tudomásul: Szlovénia nem egy gyarmat.

Rutte előzőleg ízléstelennek nevezte a Soros-hasonlatot, elmondása szerint a holland kormány a hágai szlovén nagykövetnek is tudtára adta e véleményt. 

Beutazzák a keleti régiót

Az uniós parlament nyolctagú delegációja – hét képviselő az állampolgári jogi (LIBE), illetve egy képviselő a költségvetési ellenőrző (CONT) szakbizottságból – épp holland vezetés alatt, a liberális Sophie in ’t Veld irányításával tart háromnapos munkautat Szlovéniában, ahol elsősorban a médiaszabadság helyzetét veszik górcső alá. Ismert, az EP a közelmúltban több kelet-közép-európai országban is vizsgálódott, Bulgáriában, Szlovákiában és alig pár hete Magyarországon is jártak. A hazánkba látogató LIBE-misszió a magyarországi választási kampány alatt tette ezt, majd bírálta sokadszorra a magyar jogállamiságot, ami európai és magyar politikusokból is nemtetszést váltott ki. A zömében liberális képviselők a sajtónyilatkozataikban azt is nehezményezték, hogy nem találkoztak Orbán Viktor miniszterelnökkel Budapesten, ám árulkodó, hogy 

Ljubljanában  Janez Janša sem fogadta őket. 

(Magyarországon Varga Judit igazságügyi és Pintér Sándor belügyminiszter is találkozott a delegáltakkal .)

Emlékezetes, Janša kormányfő a közelmúltban többször is elfogultnak nevezte az EP munkamódszereit. Idén tavasszal egy online LIBE-ülésről is kijelentkezett, mert az azt elnöklő Sophie in ’t Veld nem engedte lejátszani a szlovén média helyzetét bemutató videóját. A konzervatív kormányokkal rendre kritikus holland politikusnő szerint a felvétel bemutatására egyszerűen nem volt lehetőség. Janša szerint a vele szemben alkalmazott cenzúra is jól mintázta, hogy az EP miképp vizsgálja a jogállamiságot.

Sophie in't Veld: Civilizált demokráciához méltatlan a szlovén közbeszéd színvonala

Most visszamegyünk Brüsszelbe és  jelentést készítünk a munkaúton tapasztaltakból a LIBE bizottságban - összegezte Sophie in't Veld delegációvezető a szlovéniai út célját péntek délután Ljubljanában. A holland liberális politikus sajtóértekezletén többször is nyomatékosította, hogy a delegáció nem "büntetőbíróságként" hanem uniós monitoring tevékenység keretében járt Szlovéniában. A konzervatív kormányok hangos brüsszeli kritikusaként ismert képviselőnő szerint intézményi, hatósági szinten nincs probléma az országban. - A közbeszéd színvonala viszont méltatlan egy civilizált demokráciához - méltatlankodott, kifejezetten a szlovén kormány képviselőit vádolva agresszív retorikával. In't Veld a tájékoztatóján többször is elmondta, hogy pusztán a jog talaján nem találtak kivetnivalót, inkább a "környezet", az újságírókra és civil szervezetekre nehezedő nyomás tekintetében elégedetlenek. A szlovén újságírók arról is kérdezték, hogy miért csak baloldali sajtótermékek képviselőivel ültek asztalhoz a munkaút során, ám a holland következetesen tagadta az erről szóló a vádakat. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.