Orbán Viktor: Amit Timmermansék csinálnak, az megöli az európai középosztályt

A miniszterelnök a brüsszeli EU-csúcson elmondta: Magyarország kiáll Lengyelország mellett a jogállamisági vitában.

Mediaworks-Hírcentrum Brüsszel
2021. 10. 21. 15:09
Fotó: GAETAN CLAESSENS Forrás: Európai Tanács
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Lengyelországgal szemben boszorkányüldözés zajlik Európában. Az igazság a lengyelek oldalán van. Ki fogunk állni a lengyelek mellett

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben, az uniós állam- és kormányfők csúcsértekezletére érkezve. Az EU-találkozó témáiról korábban itt írtunk. A kormányfő doorstep nyilatkozatában megerősítette az eddig ismert kormányzati álláspontot a szuverenitási vitában, miszerint azokban az ügyekben, amelyeket a nemzeti parlamentek nem adtak át az Európai Uniónak, ott semmi keresnivalója egyetlen uniós intézménynek sem. Orbán Viktor szerint lopakodó hatáskörbővítés zajlik Európában, a lengyelek pedig vették a bátorságot és megnyitották ezt a csatát. 

– Ott a helyünk mellettük!

– fogalmazott, az energiaválságról is szólva. Mint mondta, e téren is meglehetősen világos a magyar pozíció,  

amit Timmermansék csinálnak, ugyanis megöli az európai középosztályt. 

– Az előttünk álló tervek további áremelkedéshez vezethetnek, ez lerombolhatja a középosztályt. Az egész európai demokrácia a középosztályon áll vagy bukik. Ezáltal az európai demokráciát sodorják veszélybe – fejtette ki Orbán Viktor, aki szerint újra kell gondolni az Európai Bizottság klímavédelmi terveit. 

– Jellemző, hogy hónapokkal ezelőtt megígérték nekünk, hogy minden ország hatástanulmányt kap a bizottság javaslatainak egyes tagállamokra gyakorolt hatásáról. Nem készültek ilyen hatástanulmányok, semmilyen jelentést nem kaptunk – méltatlankodott. Hozzátette: az Európai Bizottság számítások nélkül cselekszik, szétveri az európai gazdaságot, ennek pedig megálljt kell parancsolni. 

Angol nyelvű kérdésre válaszolva a miniszterelnök elmondta, hogy

nagyszerűnek találta Mateusz Morawieckinek az Európai Parlamentben kedden elmondott beszédét.

Kijelentette, véleménye szerint nevetségesek a lengyeleket ért jogállamisági bírálatok. Megerősítette a korábban elmondott álláspontot is, hogy a közösségi jognak azokon a területeken van elsőbbsége, ahol az unió hatáskörrel bír. – A kérdés tehát a hatáskörökről szól – mondta angol nyelven, újfent kijelentve, hogy a lengyeleknek igazuk van, amikor lopakodó uniós hatáskörbővítésről beszélnek.

– Lengyelország egy sikerállam, erős gazdasági mutatókkal, jól működő demokráciával

– fogalmazott Orbán Viktor, a Varsót fenyegető brüsszeli eljárásokat teljességgel szükségtelennek nevezve. Az energiaár-válsággal kapcsolatban beszélt arról is, hogy míg a vita egyik oldalán a józan észt képviselők állnak, a másik oldalon fantáziákat kergetnek. 

Fotó: Orbán Viktor Brüsszelben 2021. október 21-én Forrás: Európai Tanács

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.