Terrorizmus gyanújával vettek őrizetbe német exkatonákat

A Bundeswehr volt tagjai terrorszervezetet akartak létrehozni, hogy beavatkozzanak a jemeni háborúba.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 20. 13:23
German Bundeswehr army demonstrate their skills at Kaserne Hochstaufen in Bad Reichenhall
Terepgyakorlaton a német hadsereg regrutái Fotó: Michaela Rehle Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Őrizetbe vették a német hadsereg (Bundeswehr) két korábbi tagját terrorizmus gyanújával, mert több mint száz emberből álló zsoldoshadsereg létrehozására készültek – közölte a szövetségi ügyészség Karlsruhében. A két gyanúsítottat a rendőrség különleges erői fogták el Münchenben és Breisgau-Hochschwarzwald járásban a kora reggeli órákban. Mindketten német állampolgárok. Terrorszervezet létrehozásának kísérletével gyanúsítják őket.

Az ügyészség szerint 2021 elején határozták el, hogy a vezetésük alatt korábbi katonákból és rendőrökből 100-150 fős zsoldoshadsereget alakítanak ki. Fejenként 40 ezer eurós havi bevételre számítottak. Az egyik gyanúsított hét emberrel már fel is vette a kapcsolatot.

Az ügyészség úgy tudja, hogy a zsoldosokkal a jemeni polgárháborúba akartak beavatkozni, hogy kikényszerítsék a béketárgyalásokat az Irán támogatását élvező, síita húszi felkelők és a nemzetközileg elismert kormány között. A műveletet reményeik szerint Szaúd-Arábia finanszírozta volna. Meg is próbálták felvenni a kapcsolatot a szaúdi kormánnyal, de az ügyészség úgy tudja, semmilyen eredményre nem jutottak, nem kaptak választ a megkereséseikre. A nyomozók Münchenben és a baden-württembergi Calwban tartottak házkutatást a két férfi lakásán, emellett négy másik ember lakóhelyét is átkutatták, akik egyelőre nem gyanúsítottak az ügyben. A bíróság szerdán dönt a gyanúsítottak előzetes letartóztatásáról.

Borítókép: A Bundeswehr tagjai 2016. március 23-án. Fotó: Reuters/Michaela Rehle

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.