Konzervatív EP-képviselők közleményben álltak ki a kormány mellett

Nicholas Bay, a francia Nemzeti Tömörülés, valamint Jorgé Buxadé, a spanyol Vox európai parlamenti képviselői kedden közleményben határolódtak el az Európai Parlament állampolgári jogi (LIBE) bizottságának az őszi magyar jogállamisági misszióval kapcsolatban megfogalmazott következtetéseitől. Mint arra a konzervatív politikusok emlékeztettek, a liberális többségű szakbizottság az ő észrevételeiket egyszerűen nem vette figyelembe a jelentés megszövegezésekor. A képviselők erről már a múlt héten levélben értesítették a LIBE elnökét. Az uniós parlament arra készül, hogy az egy tőről fakadó véleményeket felvonultató dokumentumot a jogállamisági vitában használja fel.

2021. 11. 30. 18:14
Mission of the LIBE delegation to Budapest
EP-119541D_LIBE_Hungary Fotó: FERENC ISZA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról lapunk is írt, hétfő este az Európai Parlament állampolgári jogi (LIBE) szakbizottságában a testület szeptember végi, magyarországi jogállamisági missziója került terítékre. A zöldpárti delegációvezető, Gwendoline Delbos-Corfield ugyanis elkészítette összegző jelentését a jogállamisági vizitről, amely – kisebb meglepetésre – lesújtó véleményt fogalmazott meg hazánkról. A politikus, az EP magyar dossziéjának felelőse arra is ígéretet tett, hogy az uniós parlament mielőbb újabb jelentést szövegez meg Magyarországról – ebben a missziót összegző dokumentum elemei hangsúlyosan szerepet kapnak. Nem titkolt cél, hogy az Európai Parlament a hetes cikkely szerinti eljárásban és a jogállamisági rendelet körüli vitában egyaránt nyomást gyakoroljon. 

A magyar missziót összegző, több mint harmincoldalas dokumentum olyannyira egy tőről fakadó véleményeket fogalmaz meg, hogy a hazánkba látogató LIBE-delegáció konzervatív tagjai, Nicholas Bay, a francia Nemzeti Tömörülés, valamint Jorgé Buxadé, a spanyol Vox EP-képviselői kedden közleményben tudatták:

 elhatárolódnak a LIBE bizottságban megfogalmazott jelentéstől. 

Mint arra emlékeztettek, a szeptember 29. és október 1. közötti, úgynevezett tényfeltáró látogatás nem szolgált mást, mint hogy az európai baloldal megpróbálja bizonyítani az előzetesen már megfogalmazott, politikai indíttatású rágalmait. „Mi Magyarországon azt tapasztaltuk, hogy – más, az állandó támadásokból kimaradó tagállamokkal ellentétben –  a közbeszédben sokféle vélemény helyet kap és minden szervezet szabadon véleményt formálhat. A magyar alkotmányos intézmények munkája kiegyensúlyozott, magas szakmai színvonalon, mindenféle politikai beavatkozás nélkül végzik a munkájukat. Végtelenül sajnáljuk, hogy a baloldali képviselők által összeállított jelentés következtetései kizárólag a magyar kormánnyal szemben nyíltan kritikus szervezetek és személyiségek véleményét tükrözik, és nem vesznek figyelmembe más hangokat. Kifejezetten sajnáljuk azt is, hogy a mi álláspontunk sem jelenik meg megfelelően” – írták a képviselők, hozzátéve: kérvényezték a szakbizottságban, hogy jelentés következtetéseiben szerepeljen, hogy elhatárolódnak a dokumentum tartalmától. 

Egyértelműen elhatárolódunk tőle, és aggodalmunkat fejezzük ki amiatt, hogy az uniós intézmények egyre gyakrabban avatkoznak be tagállamok belügyeibe

 – zárul Bay és Buxadé közös nyilatkozata.

Emlékezetes, a héttagú LIBE-delegációban mindössze a két politikus képviselte a konzervatív véleményeket. Ráadásul a Momentum elnöke, Donáth Anna is helyet kapott a vizsgálódó EP-csoportban.

Bay és Buxadé egyébként a LIBE elnökének, a spanyol baloldali Juan Fernando López Aguilarnak levélben is megfogalmazta az ellenérzéseit a vizit egyoldalú következtetéseivel kapcsolatban. 

Lapunk látta a múlt heti keltezésű levelet, amelyben azt írták: egyetlen észrevételük sem került bele a végső szövegbe, így kérik, hogy a szakbizottság elnöke legalább az attól való elhatárolódáshoz való jogot biztosítsa számukra.

Nicholas Bay a levélben egyúttal emlékeztette López Aguilart arra, hogy 2018-ban egy lengyel tényfeltáró misszió alkalmával a lengyel jelentésbe bekerülhetett, hogy nem ért egyet annak tartalmával. 

A Magyarországról szóló újabb LIBE-jelentés ezen a linken olvasható

Fotó: A LIBE delegációjának tárgyalása Budapesten 2021. szeptember 30-án (Forrás: Európai Parlament)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.