Újabb Magyarország témájú állásfoglalást készít az EP

Hétfő este mutatták be az Európai Parlament (EP) LIBE bizottságában a magyarországi jogállamisági misszióról készült, körülbelül harmincoldalas jelentést. Ennek alapján az EP rövidesen újabb állásfoglalásban támadhatja Magyarországot. Varga Judit igazságügyi miniszter szerint a testület folytatja a hazánk elleni lejárató kampányt.

Magyar Nemzet
2021. 11. 29. 18:31
20200507 budapest varga judit igazsagugy miniszter asszony havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A LIBE bizottság őszi magyarországi látogatásáról készült jelentés, ami ismét negatív színben próbálja feltüntetni hazánkat. Természetesen már az EP is készíti az állásfoglalását…

– írta Varga Judit a Facebook-oldalán hétfőn. Az igazságügyi miniszter azzal kapcsolatban bírálta az Európai Parlament (EP) állampolgári jogi (LIBE) bizottságát, hogy ott hétfő este mutatták be a magyarországi jogállamisági vizitről készült jelentést. Mint azt az igazságügyi miniszter írta: „Hazánk kitart eddigi álláspontja mellett: az európai értékeket mindig tiszteletben tartottuk, a jogállamisági elvárásoknak mindig megfeleltünk, elvárjuk ugyanakkor, hogy azokat a brüsszeli intézmények is betartsák!” Hozzátette: felszólítja az Európai Parlamentet, hogy hagyjon fel a politikai nyomásgyakorlással és a Magyarország elleni lejárató kampánnyal. 

Emlékezetes, hogy a balliberális többségű szakbizottság héttagú delegációja – a soraiban mindössze két konzervatív politikussal – szeptember végén járt hazánkban, ahol több mint száz fővel találkoztak és vették górcső alá a jogállamiság helyzetét. Az EP magyar dossziéjának tulajdonosa, a delegációt vezető Gwendoline Delbos-Corfield már az út után kijelentette, hogy a magyar jogállamiság helyzete 2018 óta, a Sargentini-jelentés megszavazása és a hetes cikkely szerinti eljárás indítása óta jelentősen romlott. A zöldpárti politikus ezt a véleményt ismételte meg lényegében hétfő este a LIBE bizottságban, ahol azt az eddig kevésbé hangoztatott véleményét is elmondta, hogy Magyarországon ellenséges környezetben találták magukat, nem tudtak őszinte párbeszédeket folytatni. A misszióról a több mint harmincoldalas jelentés az EP weboldalán is elérhető. Delbos-Corfield szerint 

az EP mielőbb újabb jelentést szövegez meg Magyarországról, amelyben a missziót összegző dokumentum elemei hangsúlyosan szerepet kapnak. 

A LIBE bizottság hétfői ülésén egyetlen magyar képviselő, Donáth Anna kapott szót. A Momentum elnöke szerint csak abból a szempontból volt sikeres a delegáció látogatása, hogy bebizonyosodott: a kormány semennyire sem nyitott a párbeszédre. A teljes képhez tartozik, hogy a LIBE-tagokat Budapesten Varga Judit igazságügyi és Pintér Sándor belügyminiszter is fogadták.

Az EP újabb, a magyar jogállamiságról szóló állásfoglalása akár év végéig elkészülhet. Ennek nem titkolt célja, hogy 

a balliberális többségű testület nyomást gyakoroljon a hetes cikkely szerinti eljárásban és a jogállamisági rendelet körüli vitában. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.