Több megállapodást kötött India és Oroszország

Washington aggódik Újdelhi és Moszkva egyre szorosabb kapcsolata miatt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 12. 07. 14:15
PUTYIN, Vlagyimir; MODI, Narendra
jdelhi, 2021. december 6.Narendra Modi ind iai miniszterelnk (j) dvzli Vlagyimir Putyin orosz elnkt jdelhiben 2021. december 6-n. MTI/EPA/Haris Tjagi Fotó: Haris Tjagi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kereskedelmi és fegyvervásárlási és -gyártási megállapodások sorát írta alá India és Oroszország hétfőn, miközben Vlagyimir Putyin orosz elnök Újdelhiben tárgyal.

Az orosz elnök védelmi és külügyminiszterét is magával vitte Indiába, ahol a két ország katonai és műszaki együttműködési megállapodást írt alá, amely 2031-ig érvényes, és abban is megállapodtak, hogy a két ország kereskedelmét az évtized közepére harmincmilliárd dollárra bővítik.

Az Egyesült Államok, amely szintén India fontos szövetségese, aggodalmának adott hangot amiatt, hogy Újdelhi egyre szorosabb katonai együttműködést folytat Moszkvával.

A most aláírt egyik megállapodás értelmében India hatszázezer darab AK–203 típusú gépkarabélyt gyárt majd, Oroszország pedig kifejezte szándékát, hogy a jövőben is ellássa Indiát S–400 típusú légvédelmi rakétarendszerrel. India 2018-ban kötött szerződést az S–400-as rendszer beszerzésére. Hars Vardan Sringla külügyminiszter szerint pedig a megállapodás végrehajtása már folyamatban van. „Ebben a hónapban kezdődtek a szállítások, amelyek a jövőben is folytatódnak” – fogalmazott a miniszter, kiemelve, hogy a két ország 28 befektetési megállapodást kötött hétfőn.

Vlagyimir Putyin és Narendra Modi kormányfő Afganisztánról is tárgyalt, és megerősítették elkötelezettségüket, hogy nem fogják megengedni, hogy Afganisztán ismét bármikor  a nemzetközi terrorizmus melegágyává váljon.

Borítókép: Narendra Modi indiai miniszterelnök üdvözli Vlagyimir Putyin orosz elnököt Újdelhiben 2021. december 6-án (Fotó: MTI/EPA/Haris Tjagi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.