A demokraták nem mennek nyugdíjba

Újra elindul az időközi kongresszusi választáson Nancy Pelosi demokrata házelnök. A sok nyolcvan év körüli demokrata vezető miatt régóta éri a Demokrata Pártot az a kritika, hogy nem tud megújulni, és nem adja át a hatalmat a fiatalabb politikusoknak.

2022. 01. 27. 6:30
PELOSI, Nancy
Washington, 2022. január 13. Nancy Pelosi, az amerikai képviselõház demokrata párti elnöke sajtóértekezletet tart a törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2022. január 13-án. MTI/AP Fotó: Amanda Andrade-Rhoades
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Indul a 2022-es időközi kongresszusi választásokon Nancy Pelosi, az amerikai Képviselőház demokrata házelnöke –  jelentette be a politikus. A márciusban 82. életévét betöltő Nancy Pelosi 1987 óta tagja a Kongresszusnak, és húsz éve vezeti a demokratákat a Képviselőházban. A kaliforniai politikus ugyan 2018-ban azt ígérte, hogy a jelenlegi ciklus után már nem kívánja betölteni a házelnöki pozíciót, bejelentésében nem tért ki arra, hogy miért változtatta meg elhatározását. – A demokráciánkat veszélyeztetik az igazság és a szavazati jog elleni támadások. Ez a választás döntő jelentőségű lesz, és nem kevesebb forog kockán, mint a demokráciánk – üzente rövid videójában. 

A Harvard Egyetem és a Harris közvélemény-kutató januári felmérése szerint, Nancy Pelosit a válaszadók 86 százaléka ismeri, ezzel az ötödik legismertebb jelenlegi amerikai politikus.

Ez nem jelenti, hogy népszerű is: a válaszadók 32 százaléka kedveli, míg 54 százaléka nem kedveli.

 A kaliforniai képviselő mindenesetre fontos kampányterméke lehet a Demokrata Pártnak, lévén Pelosi az elmúlt húsz évben több, mint egymilliárd dollár (315 milliárd forint) adományt gyűjtött össze.

Ugyanakkor a demokratákat régóta éri az a kritika, hogy a vezetősége már túl öreg, és inkább a fiataloknak kellene átadni az irányítást.

Úgy gondolom, hogy itt az ideje a vezetőcserének a demokrata pártban. Az új demokrata vezetésnek nem csak fiatalabbnak kell lennie, hanem élénkebbnek és merészebbnek, hogy meg tudják szólítani az új, fiatal szavazókat is

– nyilatkozta a demokratákhoz húzó CNN-nek Bakari Sellers demokrata politikus, politikai elemző. Keddig ugyan 29 demokrata kongresszusi képviselő jelentette be, hogy életkora miatt nem indul újra a választáson, felmérések szerint a fiatal szavazók a demokrata vezetés újraindulásában látják az igazi problémát. A fiatalok szerint a demokraták sokat ígértek, de eddig nem teljesítettek számukra semmit sem. – 2020-ban mindent megadtunk a Demokrata Pártnak, ha nem teljesítik a programjukat, ők lesznek a politikai kiábrándulásunk okai – nyilatkozta Varshini Prakash, az egyik progresszív ifjúsági csoport vezetője. Prakash hozzátette: „a demokraták jogosan aggódnak, hogy a fiatalok távol maradhatnak a félidős választásoktól.”

Annak ellenére, hogy a demokrata pártot a kisebbségek és a fiatalok pártjának tartják, a 18–39 éves korosztály úgy érzi, hogy nem kapnak valós képviseletet Washingtonban, noha húsz év múlva ők adják a választópolgárok kétharmadát.

A kritikák szerint az idős demokrata politikusok nem értik a fiatalok valós problémáit, mint amilyen a diákhitel, a lakhatás, a környezetvédelem, a karrier nehézségek, a szociális egyenlőtlenségek. Utánpótlás pedig akad, például közkedvelt politikus a negyven év alatti demokrata szavazók között Alexandria Ocasio-Cortez, aki 2018-ban robbant be a politikába, a fiatalok legfőbb problémáira reflektálva.

Elemzők szerint a republikánusok számára Nancy Pelosi indulása nem releváns, ugyanis – az ugyancsak nyolcvan felé közelítő – Joe Biden amerikai elnök afganisztáni kivonulása, járványkezelése és magas inflációt eredményező politikája miatt a demokraták úgyis vereséget szenvedhetnek a félidős választásokon, ahol csupán öt széken múlik a többség.

Borítókép: Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke sajtóértekezletet tart a törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2022. január 13-án. (Fotó: MTI/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.