Megválasztották az Európai Parlament új elnökét

Húsz év után ismét nő vezeti az Európai Parlamentet: a néppárti jelöltet, Roberta Metsolát épp 43. születésnapján, már az első fordulóban elnökké választották a képviselők kedd délelőtt. A strasbourgi tisztújításnak magyar esélyese is van. Ahogy arról írtunk, a Fidesz Járóka Líviát indítja ismét az alelnöki pozícióért. Az alelnökök jelölésére és megválasztására a következő órákban kerülhet sor.

Judi Tamara (Strasbourg)
2022. 01. 18. 11:14
EP-124560A_Plenary_18_First ballot Fotó: Philippe BUISSIN Forrás: Európai Parlament
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament (EP) elnökének választotta az Európai Néppárt (EPP) jelöltjét, Roberta Metsolát.

A máltai európai parlamenti képviselő 458 szavazattal, már az első szavazási fordulóban győztesként futott be kedd délelőtt. Metsolának az összesen leadott, érvényes képviselői voksból a szabályok szerint 309-re volt szüksége, ezt magabiztosan megugrotta. Írtunk róla: lényegében papírforma eredményről van szó, az uniós parlament nagy frakciói ugyanis már a 2019-es választásokat követően megegyeztek róla, hogy a ciklus első felében David Sassoli személyében a baloldal delegálja az EP-elnököt, akit a félidőben az EPP politikusa vált. (Sassoli tragikus hirtelenséggel hunyt el egy hete, azonban a tisztújításra nem a halála miatt, hanem az európai parlamenti félidős választások keretében kerül sor –  a szerk.)

A 43 éves Metsola kedd reggel a többi elnökaspiránshoz hasonlóan röviden ismertette az Európa-vízióját Strasbourgban. Mint mondta, ő maga Helmut Kohl német kancellár és Francois Mitterrand francia elnök örökségét szeretné újra felfedezni”. Ígéretet tett rá, hogy olyan elnök lesz, aki az EP-ben az ifjú tagok energiáit és az idősebbek bölcsességét egyaránt használja majd. Beszélt arról is, hogy a közvetlenül választott Európai Parlamentnek kell a legjobb például szolgálnia Európában.

A másik két jelölt, Alice Bahn Kuhnke, a Zöldek aspiránsa, valamint a szélsőbaloldali Sira Rego felszólalásaikban egyaránt feminista, a szexuális és reprodukciós jogok mellett elkötelezett képviselőkként azonosították magukat válaszul arra, hogy Metsola legnagyobb hátrányát az EP-szavazáson egyértelműen abortuszellenes álláspontja jelentette. Szakmai tapasztalata és EP-s politikai múltja mellett előny volt ugyanakkor, hogy női jelöltként az EU egyik kis méretű és „fiatal” országából, Máltáról származik. 

Alice Bahn Kuhnke 101 vokssal,  Sira Rego pedig 57 szavazattal zárta az első fordulót. A jobboldali Európai Konzervatívok és Reformerek jelöltje, Kosma Zlotowski még kedd reggel visszalépett a megméretéstől. 

Metsola és Manfred Weber néppárti frakcióvezető az elnökválasztáson. Fotó: Európai Parlament/Daina Le Lardic

Az Európai Néppárt, a szociáldemokraták és az uniós parlament liberálisai egyébként még hétfő este egyezséget kötöttek a jogalkotási ciklus következő két és fél évének politikai prioritásairól. 

A tíz pontot felölelő dokumentum első helyén a jogállamiság és az alapvető jogok védelme szerepel.

Eszerint a nagy EP-frakciók szorgalmazzák, hogy az egyes uniós források elzárását jelentő jogállamisági mechanizmust haladéktalanul aktiválják az indokolt esetekben, s haladjanak előre a hetes cikkely szerinti, úgynevezett jogállamisági eljárásokban is. Az LMBTQ-közösség és a kisebbségek védelméről szintén prioritásként írnak. A szövegben emellett a klímavédelem és a klímasemlegesség; az európai egészségügyi unió; a digitalizáció; az új gazdasági növekedési stratégia; a munkahelyteremtés és egyenlőtlenségek felszámolása; a külső határok védelme és a hibrid fenyegetések elleni fellépés; az integrált, emberséges és hatékony migrációs politika; az uniós külkapcsolatok terén való stratégiai autonómia; s az Európai Parlament hatásköreinek erősítése szerepelnek kiemelt pontokként. 

Metsola támogatásáért cserébe a szociáldemokraták az EP tizennégy alelnöki posztjából ötöt is megkapnak majd, illetve övék lesz a szakbizottságok munkáját összehangoló eddig néppárti kézben lévő Bizottsági Elnökök Értekezlete formáció vezetése is. 

Ahogy arról a Magyar Nemzet beszámolt, az elnök megválasztását követően az alelnöki jelölések beterjesztése következik. A Fidesz Járóka Líviát indítja újra a pozícióért. A képviselőnő e sorok írásakor az egyetlen magyar alelnökaspiráns. Az alelnökök megválasztására kedden vagy szerdán kerül sor.

Borítókép: Roberta Metsola az Európai Parlament strasbourgi épületében (Forrás: EP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.