Strasbourgban tart tisztújítást az Európai Parlament

Félidős választásokat tartanak a héten az Európai Parlamentben, a testület kedden választja meg az új – a várakozások szerint néppárti – elnökét. A strasbourgi vezetői garnitúraváltásnak e sorok írásakor még mindig van magyar esélyese.

2022. 01. 17. 13:30
Forrás: European Parliament
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év első plenáris ülése veszi kezdetét hétfő délután Strasbourgban, ahol az európai parlamenti (EP) képviselők ünnepélyes keretek között búcsúznak David Sassolitól, a testület múlt héten elhunyt elnökétől. A ceremóniát követően máris az olasz politikus utódlása kerül terítékre, s még hétfőn kihirdetik az elnöki szék lehetséges várományosait. A jelöltek kedd reggel röviden ismertetik programjukat, majd a képviselők titkos szavazással, a leadott voksok abszolút többségével választják meg az EP első emberét. Amennyiben az első fordulóban egyetlen jelölt sem kapja meg a szükséges szavazatszámot, második és harmadik fordulóra is sor kerülhet. Emlékezetes, a baloldali David Sassoli 2019 nyarán a második fordulóban, 345 támogató szavazattal futott be az első helyen. 

Írtunk róla: az elnökválasztásra nem Sassoli tragikus halála miatt kerül sor, az EP választott tisztségeit két és fél évente újítják meg, egyszer az ötéves jogalkotási időszak kezdetekor, egyszer pedig a ciklus félidejében. A félidős választások alkalmával az elnök mellett többek között az alelnöki posztokat, a quaestori, a szakbizottsági elnöki és alelnöki székeket osztják újra. 

Az Európai Parlament új elnöke a várakozások szerint Roberta Metsola, az Európai Néppárt (EPP) jelöltje lesz.

A képviselőnő – aki jelenleg az uniós parlament első alelnöke – megválasztása esetén az EP mindössze harmadik női elnöke lenne, s források szerint az sem elhanyagolható tény, hogy egy kis méretű és „fiatal” uniós országból, Máltáról származik. A szigetországnak az uniós intézményekben sosem volt még annyira magas rangú politikusa, mint Metsola. Az elmúlt hetekben elsősorban francia baloldali képviselők azzal támadták a néppárti jelöltet, hogy következetesen abortuszellenes álláspontot képvisel az EP-ben. Az ügyben még a francia elnök, Emmanuel Macron is megszólalt. Metsola erőpozícióját jelenti ugyanakkor, hogy a 2019-es választások után a nagy frakciók egyezséget kötöttek, miszerint a ciklus első felében Sassoli személyében az európai baloldal, a második részében pedig a néppárt adja az EP elnökét. 

Az EPP mellett a Zöldek (Alice Bahn Kuhnke), a jobboldali Európai Konzervatívok és Reformerek (Kosma Złotowski) és a szélsőbaloldal (Sira Rego) frakciója indítanak biztosan elnökaspiránst.

Járóka Lívia az Európai Parlament strasbourgi épületében Fotó: MTI

 

Alelnökség: még nem kommunikált 

a nagyobbik kormánypárt 

Ami a magyar esélyeket illeti, az uniós parlament elnökségében Járóka Lívia és Dobrev Klára személyében eddig két magyar alelnök is volt. A Demokratikus Koalíció EP-képviselője múlt héten jelentette be, hogy nem indul újra a tisztségért. Járóka Lívia lehetséges újrázásáról pedig még nem közölt hivatalos információt a Fidesz. A szabályok szerint az alelnöki jelölések beterjesztésének határidejét az elnök megválasztása után tűzik ki legkorábban tehát kedden kerülhet pont a találgatások végére. 

Az alelnöki pozícióra való jelöltséghez – akárcsak az elnök esetében – egy képviselőcsoport, vagy legalább 36 képviselő támogatása szükséges.

Borítókép: Az Európai Parlament strasbourgi ülésterme (Forrás: EP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.