Járóka Lívia: Jó dolog, hogy két magyar EP-alelnök van

Igazából éreztem, hogy sokan értenek egyet velünk. A kritikusok már a néppárti szűrőn sem jutottak át, így lehettem én az egyik parlamenti alelnökjelölt – mondta Járóka Lívia.

Judi Tamara (Strasbourg)
2019. 07. 04. 5:55
null
A képviselőnő a közép-európai nézőpontot is megértetné Fotó: Genevieve ENGEL Forrás: Európai Parlament
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Igazából éreztem, hogy sokan értenek egyet velünk. A kritikusok már a néppárti szűrőn sem jutottak át, így lehettem én az egyik parlamenti alelnökjelölt – mondta Járóka Lívia a Magyar Nemzetnek Strasbourgban azután, hogy tegnap elnyerte a tisztséget.

A fideszes politikus 2017 novembere óta egyszer már betöltötte a posztot, s tegnap már az első fordulóban, összesen 349 szavazattal újraválasztották. Arra a felvetésünkre, hogy az alelnöksége hatással lesz-e a Fidesz néppárti helyzetére, elmondta: az elkövetkező időszakban ütközhetnek és közeledhetnek is a vélemények a pártcsaládon belül.

– Úgy gondolom, hogy mindkettőre lesz példa, hiszen egy új munkaprogramot kezdünk, és rövidesen majd az Európai Bizottság is megkezdi a működését – fogalmazott, hozzátéve: az Európai Néppárt és a Fidesz is nehéz napokon van túl. „De higgye el, amikor azt mondom, hogy tisztul a kép” – tette hozzá.

Járóka Lívia az újabb alelnöki mandátumot a néppárton belül a kelet-közép-európai álláspont megértetésére használná fel. Mint mondta, sajnos nagyon kevés, a régiónkból származó politikus kapott fontos posztot a párt parlamenti frakciójában. Ami az uniós szintet illeti, a célja, hogy a finn EU-elnökség alatt megszülethessen egy átfogó szegénységellenes stratégia.

A képviselőnő a közép-európai nézőpontot is megértetné
Fotó: Európai Parlament

– Lassan harminc éve kutatom Európa legszegényebb régióit, és azt kell mondanom, hogy bőven van még mit tennünk. Legalább hárommillió ember szorul tiszta vízre, és azt is nagyon kevesen tudják, hogy Európában az élelmiszerhiány is sokakat érint – hangsúlyozta Járóka Lívia, aki szerint a politikusok egyik legfontosabb tulajdonságának épp a terepismeretnek kell lennie.

– Olyan politikusokat szeretnék vezető pozícióban látni, akik ennek a feltételnek megfelelnek. Egyébként Ursula von der Leyen épp ilyen bizottsági elnökjelölt, ugyanis a védelempolitika területén már bizonyított – hangsúlyozta.

A képviselőnő lapunknak arról is beszélt, hogy a szavazás után szinte rögtön gratulált Dobrev Klárának, a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselőjének, akit tegnap szintén alelnökké választottak.

„Örülök neki, hogy ketten vagyunk. Jó dolog, hogy több magyar van az Európai Parlament elnökségében.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.