Elhunyt David Sassoli, az Európai Parlament elnöke

A 65 éves politikus súlyos betegség következtében hunyt el kedd hajnalban Olaszországban.

Magyar Nemzet
2022. 01. 11. 6:07
EP-116316A_SASSOLI-HLConference Fotó: DAINA LE LARDIC
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos betegség következtében kedden elhunyt az Európai Parlament (EP) elnöke, David Sassoli adta hírül Roberto Cuillo, az EP-elnök szóvivője.

Roberto Cuillo Twitter-üzenete szerint a 65 éves Sassoli kedden 1 óra 15 perckor hunyt el az olaszországi Friuli-Venezia Giulia régióban található Aviano település kórházában. A temetés időpontját és helyét a következő órákban közölik írta. 

Írtunk róla: az EP tegnap adta hírül, hogy az elnök összes hivatalos programját törölték, mert az olasz politikust kórházban ápolják tavaly december 26-a óta. Szóvivőjének szavai szerint David Sassoli egy immunrendszert érintő megbetegedés súlyos komplikációja miatt szorult ápolásra. Emlékezetes, tavaly szeptember közepén is kórházba került, s a strasbourgi Hopital Civilben kezelték, miután tüdőgyulladást diagnosztizáltak nála. A betegségnek nem volt köze a koronavírushoz, derült ki szóvivőjének akkori szavaiból.

David Sassoli utódját a tervek szerint a jövő héten választja meg az Európai Parlament Strasbourgban. 

A testület egyelőre nem kommunikálta, hogy a haláleset változással lenne a félidős választás menetrendjére. Sassoli 2019 óta töltötte be az elnöki posztot, de már 2009-ben is az uniós parlamentnek dolgozott. A brüsszeli és strasbourgi karrier előtt Olaszország egyik legnevesebb riportere volt, dolgozott az Il Tempo, az Il Giorno lapoknak és az ASCA hírügynökségnek is. A közelmúltban felröppent a hír, miszerint a félidős választások közeledtével második EP-elnöki ciklusra készülne: ezt azonban ő maga cáfolta saját politikai csoportjában, a szocialista frakcióban tavaly ősszel. 

Borítókép: David Sassoli, az EP egykori elnöke (Forrás: EP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.