időjárás 27°C Hella 2022. május 27.
logo

Moszkva választ vár Washingtontól a biztonsági garanciaigényére

Magyar Nemzet
2022.01.17. 20:27 2022.01.17. 21:09
Moszkva választ vár Washingtontól a biztonsági garanciaigényére

-

– Oroszország reméli, hogy ezen a héten megkapja az Egyesült Államok válaszát a biztonsági garanciaigényére – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője tegnap Moszkvában. 

– Reméljük, hogy amint azt amerikai tárgyalópartnereink korábban ígérték, még ezen a héten írásban válaszolnak

– mondta. Oroszország decemberben két szerződéstervezetet adott át az Egyesült Államoknak, amelyek megkötése megítélése szerint jogi garanciát jelentene arra nézve, hogy a NATO nem fogad be több volt szovjet köztársaságot, nem telepít csapásmérő eszközöket az Oroszországgal szomszédos területekre, ott nem hoz létre bázisokat, valamint katonai infrastruktúráját az 1997-es szintre csökkenti, amikor Moszkva és a szövetség együttműködési alapokmányát aláírták. Arra a kérdésre válaszolva, hogy szándékozik-e Moszkva rakétákat telepíteni Kubába és Venezuelába, azt mondta, hogy „mégiscsak szuverén államokról beszélünk, ezt ne feledjük”. 

Peszkov egyebek között kijelentette: Észtország arra vonatkozó kérése, hogy vezényeljenek újabb NATO-erőket a területére, éppen annak a bizonyítéka, hogy megalapozottak az orosz biztonsági aggályok, és annak is, hogy nem Moszkva gerjeszti a feszültséget.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter tegnap megerősítette, hogy Oroszország konkrét válaszokat vár az Egyesült Államoktól és a NATO-tól. Dezinformációnak nevezte azokat az amerikai nyilatkozatokat, amelyek szerint Oroszország a Donyec-medence orosz ajkú lakossága elleni támadással provokációra készülne Ukrajna ellen – írta az MTI.

– Nincsennek orosz csapatok Ukrajnában

– erősítette meg a demokratákhoz húzó CNN amerikai hírcsatorna vasárnapi adásában Peszkov is. A műsorban a Kreml szóvivője nyomatékosította, hogy „orosz katonák csak orosz területeken és a határ közelében vannak, mivel a NATO-fenyegetettség megköveteli azt.” Peszkov továbbá elmondta, Oroszország nem készül semmilyen katonai akcióra Ukrajnában, az „őrültség lenne”, ugyanakkor „válaszcsapásra készen állnak”. 

Felhívta a figyelmet arra is, hogy Ukrajna jelenleg nem tagja a NATO-nak, és az ukrán NATO-tagság Oroszországnak elfogadhatatlan lenne, egy vörös vonal átlépését jelentené.

Borítókép: Ukrajnai NATO-hadművelet Fotó: Stringer