Québecben sem alkohol, sem marihuána nem jár az oltatlanoknak

Kanada francia ajkú tartományának kormánya reméli: a szigorítás következtében többen felveszik a koronavírus elleni oltást.

2022. 01. 05. 17:47
People smoke on the day Canada legalizes recreational marijuana in Montreal
Interjúalanyunk szerint a tanárok tudomásul veszik a kialakult helyzetet (képünk illusztráció) Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kitiltják az alkoholt és marihuánát árusító helyekről az oltatlanokat Kanada Québec tartományában. Az új szabály értelmében az oltatlanok továbbra is vásárolhatnak sört és bort, erősebb szeszes italokat viszont már nem. A helyi kormány már meghozta a döntést a szigorításról, várhatóan a héten lép életbe az új intézkedés. A vezetésnek még abban kell megállapodnia, hogy az oltási igazolást már a üzlethelyiségek bejáratában elkérjék-e, vagy csak fizetéskor legyen-e kötelező felmutatni. 

François Legault québeci miniszterelnök abban bízik, a szigorítás következtében többen veszik majd fel a koronavírus elleni oltást.

A jelenleg hatályos járványügyi szabályozás szerint a tartományban az éttermek, színházak, bárok, valamint a kaszinók látogatása is oltottsághoz kötött, noha többségük nem üzemelhet. Az igazolásokat például az éttermek esetében csak akkor kellene elkérniük az alkalmazottaknak, ha a vendégek már helyet foglaltak. Sajtóértesülések szerint a québeci kormányon egyre nagyobb a nyomás az oltottak részéről, akik szigorítást követelnek az oltatlanok számára.

Megértem, hogy az emberek haragszanak a vakcinaellenesekre

– jelentette ki Legault, hozzátéve: már tárgyal a közegészségügyi tisztviselőkkel arról, milyen ágazatokban lehet megkövetelni az oltást.

Québec tartományban az előző hullámok nem voltak olyan erősek, mint másutt, az omikron vírusvariáns december eleji megjelenése óta azonban folyamatosan emelkedik az új esetek száma. Hétfőn a 15 ezret is meghaladta az új fertőzöttek száma, az áldozatok száma azonban messze elmarad a tavaly tavaszi csúcstól: hétfőn mindössze 15 áldozatról adtak hírt a hatóságok. A kórházban ápoltak száma szintén emelkedik: hétfőn közel 1400 koronavírusos beteget ápoltak, közülük 181-en kerültek intenzív osztályra.

– Az óra ketyeg, a lehető leggyorsabban meg kell kapniuk az embereknek az emlékeztető oltásokat

– hívta fel a figyelmet Donald Vinh kanadai epidemiológus. 

A teljes québeci lakosság közel 85 százaléka kapta meg a koronavírus elleni oltás legalább egy adagját, ami kiemelkedően magasnak számít. 

A szomszédos Ontario tartományban ugyanakkor még súlyosabb a helyzet: kedden közel 48 ezer betegnél diagnosztizálták a vírust, az elhunytak száma lassú ütemben ugyan, de emelkedik: kedden 36 halottat jelentettek.

A kanadai kormány a québeci vezetés kérésére katonákat is kiküldött a tartományba, hogy segítsék az oltási kampányban való munkálatokat.

– Az omikron veszélyezteti a kórházak kapacitását, emiatt fel kell gyorsítanunk az oltások beadását

– fogalmazott Geneviève Guilbault közbiztonsági miniszter

Borítókép: Marihuánát szív egy férfi a kanadai Québec tartomány legnagyobb városában, Montréalban (Fotó: Reuters/Christinne Muschi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.