Életveszélyes szélvihar Európában + videó

Az Egyesült Királyságban vörös, Franciaországban és Hollandiában pedig másodfokú riasztást adtak ki.

Forrás: BBC, Euronews, MTI2022. 02. 18. 13:01
null
Wilkenburg, 2022. február 17. Tûzoltó áll egy kidõlt fa mellett a németországi Wilkenburgban 2022. február 17-én. Közlekedési és áramszolgáltatási fennakadásokat okozott, és legkevesebb két halálos áldozatot szedett Németországban az Ylenia nevû viharfront, amely óránkénti 120-140 kilométeres sebességû széllökésekkel és heves esõzéssel csapott le az ország északi részére elõzõ éjjel. MTI/AP/DPA/Julian Stratenschulte Fotó: Julian Stratenschulte
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emberek millióit szólították fel arra, hogy ne hagyják el otthonukat, miközben évtizedek óta nem látott erősségű vihar érte el az Egyesült Királyságot. Az Atlanti-óceánról érkező, Eunice nevű viharciklon délnyugatról halad északkelet felé.

A brit meteorológiai szolgálat szinte az egész országra riasztást adott ki, Wales és Anglia déli részein, beleértve Londont is, vörösriasztás lépett életbe.

Anglia túlnyomó részére narancssárga, Észak-Írországra és Skóciára pedig sárgajelzést adtak ki. A figyelmeztetés miatt pénteken több száz iskola zárva marad, a közlekedésben pedig fennakadások tapasztalhatók, mivel számos járatot töröltek.

Pénteken a dél-angliai partok előtt fekvő Wight-szigeten már 150 kilométer/óra sebességű széllökéseket mértek.

London öt nemzetközi repülőterén – Heathrow, Gatwick, Stansted, Luton, City – rengeteg járatot töröltek vagy máshová irányítottak át.

Az időjárás-előrejelzés szerint a Eunice életveszélyes lehet, és az épületekben, illetve a villanyvezetékekben is súlyos károk keletkezhetnek. Az embereket arra kérték, rögzítsék le a kertjükben található tárgyakat, jól zárják be az ajtókat és az ablakokat, a gépjárműveiket pedig lehetőleg fedett garázsban helyezzék el. Egy videó már meg is jelent a Twitteren arról, amint az orkánerejű szél egy kukát röpít a magasba.

A veszélyre készülve Boris Johnson brit miniszterelnök a hadsereget is készenlétbe helyezte csütörtökön. Mark Drakeford, Wales első minisztere pedig arról tájékoztatta a lakosokat, hogy az országban minden vasúti járatot törölnek, és a legtöbb iskolát zárva tartják. 

– A vörös jelzés azt jelenti, hogy az időjárási körülmények akár életveszélyesek is lehetnek. Arra szólítjuk fel az embereket, hogy kerüljék el a felesleges utazásokat, és kövessék a helyi hatóságok, valamint a katasztrófavédelem utasításait

– közölte Gerry Murphy brit meteorológus. Az Eunice-t az országban pár nappal ezelőtt a Dudley nevű viharciklon előzte meg, amely számos fennakadást okozott a közlekedésben, valamint több tízezer háztartást hagyott áram nélkül.

A várhatóan szélsőséges időjárás miatt Európa más részein is készültségben állnak a hatóságok. Észak-Franciaország öt megyéjében narancssárga riasztást léptettek életbe péntek reggel, miközben a lakosságot arra figyelmeztették, tegyenek óvintézkedéseket a viharos szél és az esetleges tengerparti áradások miatt.

Hollandiában szintén másodfokú riasztást adtak ki. A KLM holland légitársaság már mintegy 170 járatát törölte, délután kettőtől az egész vasúti forgalom leáll az országban, továbbá számos oktatási intézmény rendelt el szünnapot.

Homokfalat emelnek a várható vízszintemelkedés miatt a Scheveningen tengerparti strandon Hágában 2022. február 17-én. Fotó: Bart Maat

A Eunice-tól Németországban is tartanak, ahol az elmúlt napokban a Dudley szintén súlyos közlekedési és áramszolgáltatási fennakadásokat okozott, és legalább két halálos áldozatot követelt.

Alsó-Szászország tartományban meghalt egy 34 éves férfi, miután egy fa kidőlt, és rázuhant az autójára, Szász-Anhalt tartományban pedig egy 55 éves autós vesztette életét, szintén egy kidőlt fa miatt. A rendőrök és a tűzoltók az ország számos pontján, megszakítás nélkül dolgoztak szerdáról csütörtökre virradóan, ez idő alatt több mint 1300 alkalommal riasztották őket. Az MTI beszámolója alapján Észak-Rajna–Vesztfáliában több mint ötvenezer háztartás maradt áram nélkül. Brandenburg északi és Mecklenburg–Elő-Pomeránia nyugati részén pedig további nagyjából húszezer. A vihar még az ország déli részén fekvő Bajorországban is gondokat okoz, ott tízezer háztartásban nincs villany a magasfeszültségű vezetékek megrongálódása miatt.

Németországban egyébként az állampolgárok maguk adhatnak neveket a viharoknak, így a nemzetközileg Eunice-nak elnevezett ciklont Zeynepnek, a Dudley-t pedig Ylenia-nak keresztelték.

Borítókép: Tűzoltó áll egy kidőlt fa mellett a németországi Wilkenburgban 2022. február 17-én (Fotó: MTI/AP/DPA/Julian Stratenschulte)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.