Szijjártó: A magyar emberek biztonsága az első

A magyar emberek békét akarnak, Magyarország érdeke, hogy minél előbb befejeződjenek a harci cselekmények Ukrajnában. Erről beszélt Szijjártó Péter a szabadkai Pannon TV-nek adott interjújában – írja a V4NA. A magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint a magyar ellenzék bajba sodorja a magyar embereket. Szerbiára Brüsszelnek nem lenne szabad nyomást gyakorolni, mert az destabilizálhatja az egész Balkánt – nyilatkozta a tárcavezető.

Forrás: V4NA Hírügynökség2022. 03. 11. 8:04
null
Fotó: KIRALY MARTON KKM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erősödő szerb–magyar gazdasági kapcsolatok

– Fantasztikus dolog, hogy a két ország gazdasági együttműködése hétről hétre új dimenziókat nyit meg – ezt mondta a vajdasági Pannon TV-nek adott exkluzív interjúban a magyar külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter szerint a tavalyi szerb gazdasági növekedésben a nagy magyar vállalatok jelentős szerepet játszottak. A Mol és az OTP saját szektorukban már másodikak a szerb piacon. Rekordot döntött a kereskedelmi forgalom is a két ország között, és jönnek a magyar beruházások Szerbiába – emelte ki Szijjártó.

A magyar kormány támogatja, hogy a vállalatok külföldön hozzanak létre termelő kapacitásokat, amelyek alkalmasak lesznek arra, hogy az exportpiacaikat bővítsék.

A legújabb ilyen befektetés egy takarmánykeverő létrehozása lesz Vajdaságban. Az UBM-csoport üzemének alapkövét szerdán rakta le Adasevcin Szijjártó Péter és Alekszandar Vucsics szerb elnök.

Szerbián kívül más nyugat-balkáni államokban is terjeszkedne a magyar tőke

Montenegróban és Észak-Macedóniában is vannak magyar beruházások, sőt most már Albániában is egyre nagyobb a magyar cégek érdeklődése. A Nyugat-Balkán mindig is a homlokterében volt a magyar külgazdaságnak és a külpolitikának – emelte ki az interjúban Szijjártó.

A tárcavezető hozzátette: Budapestnek komoly érdeke fűződik ahhoz, hogy a Nyugat-Balkánon béke és stabilitás legyen.

Ehhez pedig a legjobb út a gazdasági fejlődés. A magyar kormány ezért támogatja a magyar cégek térnyerését ezen a területen – nyilatkozta a miniszter a Pannon TV-nek.

Háború Magyarország közvetlen szomszédságában

– Nagy baj az, hogy háború tört ki Magyarország szomszédságában. Ez hatalmas kockázat. A magyar emberek békét akarnak, fontos lenne, hogy minél előbb véget érjenek a harci cselekmények. Fontos, hogy fenntartsuk az európai egységet. Magyarország minden közös európai döntésnek részese. Részt vesz Budapest minden olyan egyeztetésen, amely a közös európai választ célozza meg – mondta az interjúban Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter egyben reményét fejezte ki, hogy hamarosan ismét a béke korszaka köszönthet be.

Emlékeztetett, hogy Ukrajna területén egy jelentős magyar közösség él, a többi nemzetiséggel együtt rájuk is komoly fenyegetést jelent mindaz, ami ott történik. Szijjártó szerint ebben a helyzetben a béke lenne a legfontosabb.

Honvédségi egységek az ukrán határnál

– A legfontosabb feladat ebben a helyzetben, hogy a kormány garantálja a magyar emberek és Magyarország biztonságát. Ennek része, hogy megelőzzük, hogy bármilyen militáris vagy paramilitáris egységek beszivárogjanak Magyarországra. Ezért kellett a honvédség jelentős erőit a keleti határhoz telepíteni – mondta a miniszter.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: mindent el kell követni, hogy a magyarlakta területekre a harci cselekmények ne terjedjenek át.

– Ezt úgy lehet elérni, hogy nem provokáljuk ki azokat. Ezért nem engedélyezi a kormány a halált okozó fegyverek szállítását Magyarországon keresztül és nem engedjük, hogy bármilyen oknál fogva belesodródjunk ebbe a konfliktusba.

Fotó: Képernyőfotó/V4NA

Brüsszel és a magyar ellenzék is kritizál

– A háború az információs térben is zajlik – emelte ki Szijjártó Péter. Sok dezinformáció is nyomon követhető. Egy ilyen példa, hogy Donald Tusk az Európai Néppárt elnöke, volt lengyel miniszterelnök azt hazudta, hogy a budapesti kormány blokkolta volna az orosz bankok letiltását a nemzetközi átutalási rendszerből. A miniszter szerint ez úgy, ahogy van szemenszedett hazugság, illetve az is hazugság, hogy bármi más szankciót blokkolt volna Magyarország. Ennek épp az ellenkezője igaz. Minden egységes európai döntéshez a támogatásunkat adtuk – tette hozzá Szijjártó.

A kormány a magyar nemzeti érdek mentén cselekszik. Ez pedig az, hogy biztonság legyen és ne keveredjünk bele a háborúba.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: megérti, hogy másnak más a pozíciója. Egyes európai országok fegyvert szállítanak, mások átengedik a fegyvereket az országukon. Magyarország humanitárius segítséget tud nyújtani. Az ország történetének legnagyobb segítségnyújtása zajlik. Nyolcszáz tonna élelmiszert és 200 tonna higiéniai terméket szállítanak a kormány támogatásával a bajba jutottaknak. Katonát és fegyvert nem adunk, hogy ne keverjük bele a magyar embereket a háborúba, még akkor sem, ha nyomást gyakorol az ellenzék – szögezte le a miniszter. Magyarország ugyanakkor befogad minden menekülőt.

A magyar–ukrán kapcsolatok nem voltak felhőtlenek az elmúlt évek során, de most háború van, ilyenkor a vitás kérdéseket félre kell tenni – mondta a tárcavezető. Emberéletek forognak kockán, most segítséget kell nyújtani – hangsúlyozta Szijjártó Péter. Hozzátette: a vitás kérdéseket majd egyszer elő kell venni, de most nem ezzel kell foglalkozni.

Brüsszeli bírálat Szerbiának

Szerbia nem vezetett be szankciókat Moszkva ellen, de kiállt az ukránok területi integritása mellett. A büntetőintézkedések elmaradása miatt több bírálatot is kapott Belgrád Brüsszelből.

Szijjártó Péter szerint mivel Szerbia nem tagja az EU-nak, egy speciális környéken van, speciális történelemmel, ezért meg kell érteni az ország belső viszonyait.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter nem tartja helyesnek, hogy az Európai Unió nyomást gyakorol Szerbiára. Óva intette Brüsszelt, hogy nyomást gyakoroljon Szerbiára, nehogy az destabilizálódjon. Szavai szerint, ha Szerbia destabilizálódik, akkor a teljes Nyugat-Balkán destabilizálódik. Ez senkinek nem lehet érdeke – húzta alá a miniszter.

Veszélybe sodorná az ellenzék a magyar embereket

Válsághelyzetekben jönnek elő a vezetői képesség – hangsúlyozta a miniszter. Szerinte éppen ezért a mostani konfliktus mindenképp befolyásolni fogja az áprilisi, magyarországi országgyűlési választásokat. Szijjártó szerint a magyar ellenzék összevissza beszél. A felelőtlen nyilatkozataikkal bajba sodorhatják az embereket. Katonákat és fegyvereket küldenének a háborús konfliktusba, árulásnak tartják, hogy nem engedjük át a fegyvereket Magyarországon.

Ha ők lennének döntési helyzetben, akkor az ország súlyos veszélybe kerülne. Ezt a hozzáállást teszik mérlegre a magyar emberek április 3-án – mondta.

Borítókép: Szijjártó Péter (Fotó: Képernyőfotó/V4NA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.