Háború Ukrajnában: ma éjjel történt

Jóváhagyták az EU-tagországok az Oroszország elleni újabb szankciókat · Zelenszkij: Borodjankában szörnyűbb a helyzet, mint Bucsában · Japán újabb szankciók bevezetésére és az orosz szénimport csökkentésére készül · BRFK: Több mint 700 menekültet fogadtak a fővárosban.

Forrás: MTI2022. 04. 08. 6:42
null
Trosztyanec, 2022. március 30. Megsemmisült orosz katonai jármû roncsai a Kijevtõl mintegy 400 kilométerre, délnyugatra fekvõ Trosztyanec pályaudvaránál 2022. március 29-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/Roman Pilipej Fotó: Roman Pilipej
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jóváhagyták az EU-tagországok az Oroszország elleni újabb szankciókat

Az Ukrajna megtámadása miatt elfogadott immár ötödik szankciós csomag értelmében a jogszabály közzétételét követően 120 nappal, vagyis augusztus elején lép hatályba az orosz szén importjának tilalma.Ez az első alkalom, hogy az európai országok orosz energiahordozóra vetnek ki büntetőintézkedést.Jelenleg az európai szénimport 45 százaléka származik Oroszországból, aminek az értéke mintegy 4 milliárd euró évente.
Az új megszorító intézkedések teljes pénzügyi tranzakciós tilalmat rendelnek el négy kulcsfontosságú orosz bank esetében, amelyek az orosz banki piac 23 százalékát képviselik. Belépési és kikötési tilalmat rendelnek el az orosz és az orosz üzemeltetésű hajókra az uniós kikötőkben. Bizonyos mentességet csak az alapvető szükségleteket, például a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket, a humanitárius eszközöket és az energiahordozókat szállító hajók élveznek.A tilalom drasztikusan korlátozza az orosz ipar lehetőségeit a kulcsfontosságú áruk beszerzésére.Az új uniós szankciók keretében célzott exporttilalmat vezetnek be 10 milliárd euró értékben egyes kulcsfontosságú technológiák esetében, valamint 5,5 milliárd euró értékben importtilalmat rendelnek el bizonyos építőanyagoktól kezdve egészen a luxustermékekig. Az EU számos célzott intézkedéssel tiltja továbbá az orosz vállalatok részvételét az uniós közbeszerzéseken, valamint az orosz állami szerveknek nyújtani tervezett valamennyi pénzügyi támogatást kizár.
Mindemellett további 200 névvel bővítették azok listáját, akik ellen az Ukrajna ellen indított háború miatt beutazási tilalmat és vagyonbefagyasztást rendelnek el; köztük van Vlagyimir Putyin orosz elnök két lánya is.

Zelenszkij: Borodjankában szörnyűbb a helyzet, mint Bucsában

Megkezdődött a romok eltakarítása. Lényegesen szörnyűbb ott a helyzet. Még több áldozatot szedtek az orosz megszállók – fogalmazott az elnök a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett üzenetben.
Az ukrán vezetés szerint az orosz hadsereg több mint 300 civilt gyilkolt meg Bucsában.A helyenként hátrakötözött kezű és az utcán heverő holttestekről készült felvételek bejárták a világot, és hatalmas felháborodást váltottak ki. Moszkva szerint megrendezett provokációról van szó.
És mi történik majd, amikor a világ megismeri a teljes valóságot arról, hogy mit tettek az orosz katonák Mariupolban?– tette fel a kérdést Zelenszkij. 

Ott szinte minden utcán az van, amit a világ Bucsában és a kijevi térség más városaiban láthatott, miután az orosz csapatok visszavonultak – mondta az ukrán elnök.

Japán újabb szankciók bevezetésére és az orosz szénimport csökkentésére készül

Hagiuda Koicsi, japán ipari miniszter elmondta, hogy a szénimportot fokozatosan kezdik csökkenteni, és végül teljesen megszüntetik. Kisida Fumio japán miniszterelnök már korábban bejelentette az újabb szankciókat, és először nevezte az orosz hadsereg által elkövetett atrocitásokat háborús bűncselekménynek.A kormányfő azt is elárulta, hogy Japán szorosan egyeztet a legfejlettebb ipari országokat tömörítő G7-országcsoport többi tagjával a további büntetőintézkedésekről.
Az Európai Unió csütörtökön hagyta jóvá az Oroszországgal szembeni szankciók ötödik csomagját, amelyben többek között augusztustól megtiltják szén behozatalát Oroszországból az unióba, egy sor további termék oroszországi exportját is leállítják, és további mintegy 200 ember ellen rendeltek el beutazási tilalmat és vagyonbefagyasztást, köztük Vlagyimir Putyin orosz elnök két lánya ellen is.

BRFK: Több mint 700 menekültet fogadtak a fővárosban

Az ukrajnai háború elől menekülve csütörtökön 709 ember, köztük 347 gyermek érkezett Budapestre.A különvonatokkal Kőbánya felsőre érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 23 ember, köztük 11 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg – írták.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőrképzésben részt vevőkkel Kőbánya felső vasútállomáson és a BOK csarnokban segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.
Emlékeztettek: a rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival.

Borítókép: megsemmisült orosz katonai jármű roncsai (Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.