Lapozó: Egyre jobban csökken a gyermekvállalási kedv Olaszországban

Májustól már nem kérnek védettségi igazolást Olaszországban · Kevesebb szelfi készítésére szólítják fel a mekkai zarándokokat · Brüsszel segélycsomaggal segíti Spanyolország tejágazatát.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum 2022. 04. 29. 18:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Májustól már nem kérnek védettségi igazolást Olaszországban

Továbbra sem szabadulnak az olaszok a szájmaszk használatától, de a védettségi igazolást azonban egy időre elfelejthetik. Roberto Speranza egészségügyi miniszter csütörtökön tette közzé a kabinet döntését az egészségügyi védőfelszerelés használatáról. Olaszországban egészen június 15-ig kötelező marad az FFP2-es szájmaszk viselése a tömegközlekedési ezközökön, mozikban, színházakban és zárt szórakozóhelyeken és sporteseményken. Május elsejétől azonban jelentős enyhítéseket vezetnek be. Boltokban és éttermekben nem lesz kötelező a maszkviselés, az oltást igazoló zöldkártya felmutatását is eltörölték. A munkahelyeken, irodákban sem kötelező maszkot viselni, bár használata ajánlott. A kórházakban és idősotthonok látogatásakor fokozott óvatosságra van szükség, ezért ezekben az intézményekben továbbra is kötelező a maszk viselése.

Forrás: ilmessaggero.it , lastampa.it

Kevesebb szelfi készítésére szólítják fel a mekkai zarándokokat

Az iszlám zarándoklat (haddzs) és az umra szaúd-arábiai minisztériuma felszólította a Mekkába zarándokló muszlim híveket, hogy a jövőben tartózkodjanak a szelfik készítésétől, és inkább utazásuk spirituális feladataira koncentráljanak. Szaúd-Arábia vallási vezetői ugyanis arról számoltak be, hogy a hívők a Kába-szentély körbejárásakor már sokkal inkább a szelfik készítésével vannak elfoglalva, mint a hitük által előírt gyakorlattal.

A fotózkodás pedig letéríti a zarándokokat a helyes spirituális útról, vagyis arról, hogy a zarándoklat idején Allah tiszteletével és a feltétel nélküli engedelmességgel legyenek elfoglalva. A minisztérium közleménye szerint a szelfizés zavarhatja a többi zarándokot is, sőt a szelfizők még saját biztonságukat is veszélybe sodorhatják.

Forrás: bladi.net

Brüsszel segélycsomaggal segíti Spanyolország tejágazatát

Az Európai Bizottság csütörtökön rábólintott a 169 millió eurós programra, amelyet a spanyol kormány az orosz–ukrán háború következményeitől leginkább szenvedő tehén-, juh- és kecsketejtermelők támogatására kért. Ez az első spanyol támogatási program, amit az unió a háború európai vállalatokra gyakorolt hatásának mérsékléséért hagyott jóvá. A pénzt közvetlen támogatás formájában folyósítják majd a tejágazat képviselőinek, akik a háború miatt több nehézséggel kerültek szembe, így például a villamosenergia-, a takarmány- és az üzemanyagárak eszkalálódásával. A tehéntejtermelők az első negyven állatig tehenenként 210 eurót, 180 tehénig pedig egyedenként 140 eurót kapnak majd. A juh- és kecsketejtermelők esetében állatonként 15, illetve 10 euró lesz a támogatás mértéke. Az Európai Bizottság értékelésében úgy ítélte meg, hogy a spanyol tejágazatnak szánt támogatás szükséges és a gazdasági válsággal arányos, ráadásul illeszkedik az állami támogatások ideiglenes keretrendszerében foglalt követelményekhez is. 

Forrás: telemadrid.es

Egyre jobban csökken a gyermekvállalási kedv Olaszországban

Egyre kevesebb olasz pár vállal gyermeket, a népességi mutatók folyamatosan csökkennek. Olaszország az utolsók között szerepel a demográfiai listákon. Franciaországban születik a legtöbb, Spanyolországban a legkevesebb gyermek, Itália áll a harmadik legrosszabb helyen a születési számot illetően. Az Eurostat statisztikai hivatal adatai szerint nemcsak a nők foglalkoztatása nagyon alacsony Olaszországban, hanem egyre kevesebb csecsemő is születik, 2020-ban 404 892 volt a számuk. A gyermeket vállalók átlagéletkora is egyre jobban kitolódik. Az olasz nők átlagosan 31 éves korukban, míg más európai nő már 29 évesen megszüli első gyermekét. Megdöbbentő adat, hogy a 2020-ban született olaszországi csecsemők egynegyedének külföldi származású az édesanyja. Valószínűleg a két éven keresztül elhúzódó világjárvány és a nemzetközi, feszült hangulat tovább mélyítette a fiatalok reményvesztett jövőképét. 

Forrás: avvenire.it

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.