Lapozó: A NATO szívesen fogadná Svédország és Finnország csatlakozását

Egyre nehezebb helyzetbe kerülnek az olaszok az infláció miatt · Nő a munkanélküliség Spanyolországban · Elkészült az ukrán menekülteknek épített antwerpeni falu.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum 2022. 04. 28. 17:47
STOLTENBERG, Jens
Brüsszel, 2022. március 23. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatót tart Brüsszelben 2022. március 23-án, egy nappal a védelmi szervezet tagállamainak rendkívüli csúcstalálkozója előtt. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre nehezebb helyzetbe kerülnek az olaszok az infláció miatt

Mérsékelt gazdasági növekedés és egekbe kúszó infláció jellemzi az olasz piacot. A háztartások egyre kevesebbet költenek, a megnövekedett energiaárak sokak tartalékát emésztette fel. Nehéz időket kell átvészelniük az olasz vállalatoknak és háztartásoknak is. Az elszállt rezsiköltségeket minimálisan mérsékelte a Mario Draghi miniszterelnök által bevezetett húszmilliárdos támogatás. Az olasz fogyasztói egyesület felmérései szerint a súlyos gazdasági krízisen túl az összetett pszichés nehézségek is egyre gyakrabban jelentkeznek lakosság körében. A túl alacsony keresetek miatt az olaszok lassan kifogynak tartalékaikból. Anyagi biztonság hiányában egyre nagyobb szorongással élik meg az árak növekedését. Becslések szerint nem várható, hogy a fogyasztási költségek 2023 előtt visszatérnének a világjárványt megelőző mértékhez.

Forrás: iltempo.it

Nő a munkanélküliség Spanyolországban

Spanyolországban a legfrissebb statisztikai adatok szerint január és március között több mint százezer munkahely szűnt meg, a munkanélküliek száma pedig majdnem elérte a nyolcvanezer főt. A magas infláció, valamint a kiugró áram- és üzemanyagárak rendkívüli mértékben megviselik a spanyol munkaerőpiacot, amely már az év elején megtorpant mind a munkahelyteremtésben, mind a munkanélküliség csökkentésében. Az év első három hónapjában szinte mindig romlani szoktak az adatok, de a háború miatt ezúttal rosszabb a helyzet a megszokottnál. Az új munkanélküliekkel együtt már 3,174 millió ember nem tud dolgozni Spanyolországban, a munkanélküliségi ráta pedig 13,3-ról 13,65 százalékra emelkedett. A termelő ágazatokban regisztrálják a legkiugróbb adatokat, ahol magasabb az energiafogyasztás. Az ipari szektor képviselői 68 ezerrel kevesebb dolgozóval zárták a trimesztert, de érzékelhető a foglalkoztatás csökkenése a szolgáltatási szektorban és a mezőgazdaságban is.

Forrás: Abc.es

Elkészült az ukrán menekülteknek épített antwerpeni falu

Már csütörtökön beköltözhettek az első menekültcsaládok abba az ukrán faluba, amelynek megépítéséről Antwerpen városvezetése március közepén döntött. Az ukránoknak kialakított település a várost kettészelő Schelde folyó bal partján, a Middenvijver-tó közelében épült meg, konyhával, fürdőszobával és vécével felszerelt, előre gyártott összkomfortos házakból.

Antwerpen polgármestere, Bart De Wever azután jelentette be a város fogadókészségét, miután Belgium menekültügyi államtitkára, Sammy Mahdi világossá tette, hogy a Belgiumba nagy számban érkező ukrán menekültek hosszú távú elszállásolása csak sürgősséggel felhúzott vészhelyzeti falvakban lesz lehetséges. Az építkezés első szakasza, amely hatszáz fő elszállásolását teszi lehetővé, mindössze egy hónapig tartott. Wever elmondta, hogy arra bátorítanak minden Antwerpenben vagy környékén albérletben tartózkodó ukrán menekültet, hogy használják ki a számukra felépített ukrán faluban rejlő előnyöket: a szociális alapon megállapított alacsony bérleti díjakat és az egy helyen összegyűlt ukrán honfitársak közelségét. A polgármester nem titkolta, sok ukrán menekült csak gyanús alakoknál talált szállást, borzalmas lakhatási körülmények között, csillagászati összegekért. Az ukrán falu nemcsak a menekülteknek nyújt biztonságos, korrekt és barátságos átmeneti otthont, de a városvezetés munkáját is segíti azzal, hogy a hivatal egy helyszínre összpontosítva tudja felügyelni az ukrán menekültek életét. Igény esetén a falu ezer férőhelyesre bővíthető.

Forrás: BRusselstimes.com

A NATO szívesen fogadná Svédország és Finnország csatlakozását

A NATO főtitkára csütörtökön, az Európai Parlament ülése előtt tartott rövid sajtótájékoztatóján közölte, telefonon fog egyeztetni a finn köztársasági elnökkel. Jens Stoltenberg a lehetséges finn NATO-csatlakozásról fog beszélni Sauli Niinistö finn elnökkel, elsősorban a felvételi folyamathoz szükséges biztonsági garanciákról. A főtitkár ismét megerősítette, hogy kizárólag a két skandináv ország és a NATO feladata eldönteni, hogy csatlakoznak-e a skandináv államok.

– Amikor Oroszország megpróbálja megfenyegetni Finnországot és Svédországot, hogy ne jelentkezzenek a katonai szövetségebe, az azt mutatja, hogy nem tartja tiszteletben az országok alapvető jogát, hogy a saját útjukat válasszák – mondta el Stoltenberg, majd hozzátette: – Párbeszédet folytatunk Svédországgal és Finnországgal, de végső soron az ő döntésük, hogy akarnak-e csatlakozni. Ha úgy döntenek, hogy pályáznak, Svédország és Finnország meleg fogadtatásban részesül, és arra számítok, hogy a folyamat gyorsan fog haladni – mondta Jens Stoltenberg.

Forrás: Svenska Dagbladet

Borítókép: Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.