Lapozó: Drasztikusan csökken a gyermekvállalási kedv a belga fiatalok között

Brüsszel jóváhagyta a gáz árának korlátozását Spanyolországban és Portugáliában · A horvát elnök megakadályozná a finn és a svéd NATO-csatlakozást · Hajótörést szenvedett egy illegális bevándorlókkal teli csónak a Kanári-szigetek közelében.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum 2022. 04. 27. 16:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brüsszel jóváhagyta a gáz árának korlátozását Spanyolországban és Portugáliában

A két ország, Spanyolország és Portugália – különleges földrajzi helyzetére való tekintettel – egy időre függetlenedhet a közös energiaár-rendszertől és egyedi árat szabhat meg a gázra. Az energiahordozó összege kevesebb mint a felére csökkenhet és egy éven keresztül átlagosan 50 euróba fog kerülni megawattóránként (MWh). A megállapodás része az is, hogy a kedvezmény egy 40 euró/MWh-s referencia árral indul majd. A spanyol kormány eredetileg 30 eurós limitet kért az uniótól, de ezt végül nem hagyták jóvá. Gyakorlatilag minden fogyasztó, így a legrászorulóbb háztartások is azonnal profitálhatnak majd az intézkedésből, hisz a tavaly óta megduplázódott áramszámlájuk így csökkenni fog. Pedro Sánchez miniszterelnök nagyon jó hírnek minősítette az Európai Bizottság döntését, főleg miután kormánya arra számított, hogy Brüsszel lassúsága miatt még hetekig elhúzódhat az ügy. Sánchez szerint a gáz árának befagyasztása jó lesz mindenkinek, így a fogyasztóknak, a kis- és középvállalkozásnak, valamint a spanyol iparnak is. A dél-európai ország fogyasztóvédelmi egyesülete ugyanakkor továbbra is arra hívja fel a figyelmet, hogy a fogyasztók még ezzel a kedvezménnyel is a történelem legmagasabb végösszegű áramszámláit fogják fizetni 2022-ben, hisz az 50 eurós befagyasztás azt jelenti, hogy a villamosenergia ára így is legkevesebb 140 euróba kerül majd megawattóránként.

Forrás: rtve.es

A horvát elnök megakadályozná a finn és a svéd NATO-csatlakozást

Ahhoz, hogy egy ország teljes jogú NATO-tag legyen, azt mind a harminc tagállam parlamentjének jóvá kell hagynia. Zoran Milanovic horvát köztársasági elnök (korábban miniszterelnök és a Szociáldemokrata Párt elnöke) arra kéri a parlamentet, hogy ne ratifikálja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását. Az elnök azt mondta, kedveli a két országot, de elsősorban Horvátország érdekeit kell néznie, és egy esetleges NATO-bővítés veszélyes lenne, mert az „ceruzát szúrna a dühöngő medve szemébe”.

Pekka Haavisto finn külügyminiszter kedd este azt írta a Twitteren, hogy beszélt Gordan Grlic Radman horvát külügyminiszterrel, aki azt erősítette meg, hogy Horvátország támogatja Finnország csatlakozását. 

Forrás: SVT

Hajótörést szenvedett egy illegális bevándorlókkal teli csónak a Kanári-szigetek közelében

A parti őrség jelentése szerint 116 migráns volt annak a csónaknak a fedélzetén, amely felborult, így egy ember meghalt, huszonhat fő pedig eltűnt, köztük hét csecsemő is. A többieket Gran Canarián húzták partra, tizenegy embert az egyik helyi kórházba szállítottak, többségük nő. A migránsok három különböző csónakban utaztak, melyek közül az egyik felborult, amikor körülbelül 240 kilométerre jártak Gran Canaria szigetétől. Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a tragédiát. A keddi mentés előtt, hétfőn késő délután is partra húztak két csónakot, a kanári-szigeteki Máspalomas környékén. Az egyiken 33, a másikon 47 illegális bevándorló utazott. 

Forrás: rtve.es

Drasztikusan csökken a gyermekvállalási kedv a belga fiatalok között

A brüsszeli VUB flamand egyetem friss felmérése szerint a 25–35 éves belga férfiak 16 százaléka biztosan nem akar gyermeket vállalni, az azonos korú belga nőknek pedig hét százaléka utasítja el az anyaságot. Ez az arány pedig mindkét csoportban több, mint a duplája az európai átlagnak. Az európai férfiaknak ugyanis átlagosan hét százaléka, az európai nőknek pedig csak három százaléka tervezi gyermek nélkül a jövőjét.

A gyermekvállalást elutasító belgák négy fő okkal indokolják álláspontjukat. Az első, hogy a fogamzásgátlási módszerek fejlődésével, azok megbízhatóságával és elérhetőségével már mindenki a saját meggyőződése szerint alakíthatja a gyermekvállalást. A társadalmi nyomástól független szabad döntés joga ugyancsak felmerült magyarázatként. A folyamatos pénzügyi nehézségek, a családi és érzelmi problémák, a hétköznapok állandó küzdelmei szintén elveszik a fiatal belgák kedvét attól, hogy meglévő kihívásaik mellé még gyermekeket is vállaljanak. Azonban egyre többen vannak azok is, akik a klímakatasztrófára hivatkoznak. Belgium termékenységi rátája 2010 és 2019 között tizenegy százalékkal csökkent.

Forrás: rtl.be

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.