Lapozó: A svéd energiaügyi miniszter kioktatta Magyarországot az orosz gázvásárlás miatt

Csaknem háromezer befogadóhelyet nyitott az ukrán menekülteknek a spanyol egyház · Nem engedélyezi a svéd rendőrség a Korán-égetést · A francia kormány eljárást kezdeményezett az online pedofil bűncselekmények legújabb platformja ellen.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum 2022. 04. 29. 14:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem háromezer befogadóhelyet nyitott az ukrán menekülteknek a spanyol egyház

José Cobo madridi segédpüspök és egyben a Spanyol Püspöki Konferencia migrációs osztályának vezetője elmondta: mind a 70 spanyol egyházmegye területén biztosítanak férőhelyeket a háború elől menekülő ukránoknak. A felkínált épületek között vannak parókiák, püspökségi létesítmények, valamint különböző egyházközséghez tartozó plébánosok, és a hívők családjai is otthont adnak a bajbajutottaknak. Hozzátette, hogy a jövőben tovább szeretnék bővíteni a férőhelyeket, hogy megfelelő fogadtatásban részesíthessék a háború elől menekülőket. A katolikus egyház tavaly hasonlóképp segítette az Afganisztánból kimenekített embereket is. A segédpüspök hozzátette, hogy kapcsolatban vannak más hitközösségekkel, hogy rajtuk keresztül is támogatni lehessen az ukrán állampolgárokat.

Forrás: lavanguardia.com

 

Nem engedélyezi a svéd rendőrség a Koránt égető politikus demonstrációit

A svéd rendőrség több városban is megtagadta Rasmus Paludan dán–svéd szélsőséges politikus hétvégére szóló gyülekezési engedélyét. A húsvéti Korán-égetésről elhíresült Paludan egyik demonstrációját Stockholmba jelentette be, és azt tervezte, hogy a kormányzó Szociáldemokrata Párt május 1-jei felvonulása előtt vonul fel és kezében egy égő Koránt fog tartani. A rendőrség közleményében az áll, hogy átfogó vizsgálatuk azt állapította meg, hogy a garázdaság kockázata túl nagy, így nem engedélyezhető a demonstráció.

A rendőrség feladata a közrend és közbiztonság fenntartása, valamint a lakosság védelmének biztosítása. A rendőrség feladata az alkotmányosan védett szabadságjogok biztosítása is. Rasmus Paludan ügye összetett, mert egyensúlyt kell találni az emberek biztonsága és az alapvető szabadságjogok között

– mondta a stockholmi régió rendőrparancsnoka. Paludan demonstrációja azt üzente volna, hogy a szociáldemokraták kormányzása elpusztította Svédországot. A politikus azt közölte, hogy ennek ellenére meg fog jelenni a helyszínen. Paludan korábbi akciói iszlamista ellendemonstrációkhoz vezettek, melyek nyomán hat városban törtek ki véres zavargások húsvétkor.

Forrás: SVT

A francia kormány eljárást kezdeményezett az online pedofil bűncselekmények legújabb platformja ellen

Franciaország család- és gyermekvédelmi államtitkára, Adrien Taquet ügyészségi nyomozást kezdeményezett a francia fiatalok között is igen népszerű Omegle közösségi platform ellen. Az Omegle egy ingyenes és szabadon hozzáférhető csevegő- és videómegosztó felület, amelyen a fiatalok élő bejelentkezéssel, megosztott videókkal és szöveges üzenetekkel tehetnek szert új ismeretségekre. Az Omegle nem igényel regisztrációt, felhasználói névtelenek maradhatnak.

Az Omegle a kiskorúaknak is könnyen hozzáférhető felület, így a francia gyerekeket szabadon érik el pornográf tartalmak, meztelenkedő öregemberek, pedofil szexuális ragadozók vagy az erőszakra és öngyilkosságra felszólító üzenetek. Mivel az Omegle jelenleg nem szerepel Franciaországban a gyerekek számára kártékony és tiltott weboldalak listáján, könnyen átsiklik a szülői kontrollt biztosító applikáció radarján. A problémára egy olyan francia édesanya is felhívta a francia köztársasági elnök feleségének, Brigitte Macronnak a figyelmét, akinek serdülő lánya öngyilkosságot kísérelt meg, miután szexuális ragadozók áldozatává vált a videómegosztón.

Az Omegle már az USA-ban, Kanadában és Nagy-Britanniában is a gyermekvédelmi hatóságok látókörébe került a platformon vagy annak segítségével elkövetett pedofil bűncselekmények miatt.

Források: bfmtv.com, bfmtv.com, 20minutes.fr

 

A svéd energiaügyi miniszter kioktatta Magyarországot az orosz gázvásárlás miatt

A magyarok olyan helyzetbe hozták magukat, hogy rendkívüli módon függnek az orosz gáztól

– mondta a svéd energiaügyi miniszter a Riksdag üzleti bizottságának ülésén a svéd TT hírügynökségnek. Khashayar Farmanbar hozzátette, nagyon sajnálja, hogy Magyarország eleget tesz az orosz követelésnek és rubelben fizet az energiahordozóért. A baloldali energiaügyi miniszter szerint a magyaroknak tanulniuk kellene Svédországtól a házak fűtése és a megújuló energia felhasználásának tekintetében. Arra a kérdésre, hogy Magyarország lépése megtöri-e az uniós szankciós politika egységét, azt válaszolta, hogy nagyon aggódik az országok egyéni lépései miatt.

Úgy gondolom, hogy ebben a helyzetben minden területen szankciókra van szükség Oroszországgal szemben. Az ország ellen, amely bombázza a gyermekkórházakat, kínozza az embereket, és amely ilyen szörnyű visszaéléseket követ el, az ellen minden tőlünk telhetőt meg kell tenni

– mondta el Farmanbar.

Svédország összes gázfelhasználása eredendően a dániai Tyra mezőről (Északi-tenger) származik, ugyanakkor a platformok felújítás alatt állnak 2022 nyaráig, ami azt jelenti, hogy a földgázt az európai hálózatról szerzi be, amelyet orosz gázvezetékekről táplálnak. Az országban a lakosság mindössze két százaléka használ földgázt.

Forrás: SVD

 

Borítókép: A parlament épülete a svédországi Stockholmban (Fotó: Pixabay)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.