időjárás 27°C Hella 2022. május 27.
logo

Háború Ukrajnában: ma éjjel történt

Forrás: MTI
2022.05.14. 07:13 2022.05.14. 09:13
Háború Ukrajnában: ma éjjel történt

Az ukrán katonai hírszerzés főnöke szerint az év végére Ukrajna győzelmével véget ér a háború · Az amerikai védelmi miniszter azonnali tűzszünetet követelt orosz kollégájától.

Az ukrán katonai hírszerzés főnöke szerint az év végére Ukrajna győzelmével véget ér a háború

Kirilo Budanov vezérőrnagy a Sky News brit kereskedelmi hírtelevíziónak adott, péntek este sugárzott interjúban úgy fogalmazott: a fordulópont augusztus második felében lesz, és az aktív harci cselekmények zöme az idén véget ér.Budanov tábornok szerint a háború azzal az eredménnyel zárul, hogy Ukrajna visszaszerzi az ellenőrzést határai felett, és az összes elvesztett területen helyreáll az ukrán fennhatóság, beleértve a Krímet és a Donyeck-medencét.

Hozzátette: ez nem lesz könnyű, de abszolút bizonyos, hogy a háború Ukrajna győzelmével végződik.

Olaj a tűzre

Az embargó csak olaj lenne a tűzre, tovább fűtené az inflációt. Vannak olyan országok is, amelyek pedig a tengeri szállítású olaj embargóját nem fogadják el.

Arra a kérdésre, hogy miként lehet ebben ennyire biztos, az ukrán katonai hírszerzés vezetője úgy válaszolt, hogy ez a munkám, ezt nekem tudnom kell, hiszen ki tudhatná mindezt, ha nem én.Hozzátette: a háború kimenetelének következtében Oroszországban vezetőváltás lesz, ez a folyamat már el is kezdődött, ebben az irányban halad és már nem lehet leállítani.

Megerősíthetjük (azokat az értesüléseket), hogy (Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) nagyon rossz állapotban van lélektanilag és fizikailag, nagyon beteg, egyszerre több betegséggel, köztük rákkal küszködik

– állította Kirilo Budanov vezérőrnagy a pénteki Sky News-interjúban.

Részletes adatok említése nélkül kijelentette azt is, hogy Oroszországnak hatalmas veszteségei vannak emberekben és fegyverzetben mérve egyaránt.Hozzátette: nem tartja meglepőnek a háború kezdete óta elszenvedett orosz balsikereket, hiszen Ukrajna mindent tud az ellenségről, minden tervét ismeri, szinte már e tervek megszületésének pillanatában.Budanov úgy fogalmazott: jóllehet Európa komoly fenyegetésnek tartja Oroszországot és fél az orosz agressziótól, mi azonban nyolc éve harcolunk Oroszországgal és elmondhatjuk, hogy Oroszország széles körben emlegetett ereje csak mítosz.

Oroszország ennyire nem erős, az orosz hadsereg csupán felfegyverzett emberekből álló horda– tette hozzá.

Az amerikai védelmi miniszter azonnali tűzszünetet követelt orosz kollégájától

Amerikai tisztségviselők beszámolója szerint Austin többször próbált beszélni Sojguval az elmúlt közel három hónapban, de az orosz partnereknek érzékelhetően nem volt fontos a párbeszéd az amerikai féllel. A háború február 24-i kezdete előtt, február 18-án beszéltek utoljára egymással.Lloyd Austin hangsúlyozta a beszélgetésben, hogy fenn kell tartani a kommunikáció csatornáit– közölte a Pentagon szóvivője, John Kirby.
A TASZSZ orosz hírügynökség azt idézte az orosz védelmi minisztériumtól, hogy a hívás az amerikai fél kezdeményezésére történt. A nemzetközi biztonság nemzetközi kérdéseiről, ezen belül az ukrajnai helyzetről volt szó– írta a TASZSZ.
A Reuters hírügynökség emlékeztetett, hogy az Egyesült Államok és Oroszország a háború kezdete után forródrótot létesített egymás között a tévedések és a konfliktus kiterjedésének elkerülésére. Ez a forródrót az amerikai erők európai parancsnokságának főhadiszállását, Tod Wolters légierő-tábornok, európai főparancsnok irodáját köti össze az orosz féllel.
Joe Biden amerikai elnök pénteken Svédország és Finnország esetleges NATO-felvételével és az ezzel szembeni török ellenállással kapcsolatban egyeztetett telefonon Magdalena Andersson svéd kormányfővel és Sauli Niinistö finn elnökkel – közölte a washingtoni Fehér Ház.
Svédország a belépésről még nem hozta meg végleges döntését, de a finn elnök és a kormányfő csütörtökön hivatalosan bejelentette, hogy Finnország a lehető leggyorsabban kéri felvételét az Észak-atlanti Szerződés Szervezetébe.
Minden NATO-tag ország vétójoggal rendelkezik az új felvételekkel kapcsolatban, és Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken újságíróknak kijelentette: a NATO-tag Törökország számára nem lehetséges, hogy pozitívan tekintsen Finnország és Svédország csatlakozási terveire, és Ankara végső esetben megvétózhatja a két skandináv ország felvételét.

Borítókép: Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)