Lapozó: Az ukránokéval megegyező jogokat követelnek az orosz menekültek

Svéd külügyminiszter: Nem kizárt a Svédország elleni fegyveres orosz támadás · Történelmi rekordot döntött az üzemanyag ára Spanyolországban · A munkanélküliek 270 milliárd koronába kerülnek Svédországnak.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum 2022. 05. 13. 17:00
null
Mariupol, 2022. május 7. Az orosz védelmi minisztérium által közreadott, videóról készült képen orosz katonák és vöröskeresztes aktivisták kísérik buszokhoz az Azovsztal acélmûbõl kimenekített civileket Mariupolban 2022. május 6-án. Egybehangzó ukrán és orosz közlések szerint 51 civil hagyta el az üzem területét ezen a napon. Az ENSZ közvetítésével zajló mûveletben az elmúlt napokban már 500 embert sikerült kimenekíteni az orosz haderõ által biztosított humanitárius folyosókon a Moszkva szerint utolsóként ukrán kézben maradt mariupoli létesítménybõl, amelyben a várost védõ ukrán katonák, és több száz civil talált menedéket. MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium Fotó: Orosz védelmi minisztérium
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svéd külügyminiszter: Nem kizárt a Svédország elleni fegyveres orosz támadás 

Élénk vita alakult ki Svédországban arról, hogy miként reagálna Oroszország, ha a svédek csatlakoznának az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez. A parlamenti pártok képviselői, valamint a külügy- és a védelmi miniszter pénteken délelőtt ismertették biztonságpolitikai elemzésüket arra az esetre, ha megtörténne a NATO-csatlakozás és ez orosz fenyegetettséget eredményezne. A külügyminiszter szerint a parlamenti pártok és a kormány között teljes az egyetértés arról, hogy Oroszország Ukrajna elleni inváziója a legkiterjedtebb katonai agresszió Európában a II. világháború óta. Ann Linde hangsúlyozta, az Oroszországgal határos Finnország helyzete nagyban érinti Svédországot is. Hozzátette, hogy „nem zárható ki fegyveres támadás Svédország ellen”. 

Linde szerint Svédországnak szüksége lehet katonai támogatásra, már az esetleges pályázati időszak alatt is, amelyre már részben ígéretet kapott az USA-tól, Nagy-Britanniától és Németországtól is. A védelmi miniszter is megerősítette, ha Svédország kérvényezi a NATO-tagságot, fennáll az orosz reakció veszélye. Peter Hultqvist hangsúlyozta, az ország felkészült az ellenintézkedések megtételére. 

Forrás: SVT

Történelmi rekordot döntött az üzemanyag ára Spanyolországban

A benzin és a gázolaj ára csütörtökön újabb történelmi rekordot döntött meg Spanyolországban. A 95-ös benzin literenként átlagosan 1,67, a gázolaj pedig 1,71 euróba került. Ebben az összegben már benne van a kormány által áprilisban bevezetett 20 centes üzemanyagbónusz is, amelyet ha nem számolunk, a benzin már 1,88 (nagyjából 723 forint), a dízel pedig 1,91 (körülbelül 734 forint) euróba kerül literenként. A gázolaj ára most már hatodik hete haladja meg a benzinét, és csak az elmúlt egy hétben 2,3 százalékkal drágult, miközben a benzin értéke 2,5 százalékkal emelkedett. Ez pénzben kifejezve azt jelenti, hogy körülbelül négy centtel (kb. 15 forint) drágább a tankolás az egy héttel ezelőttihez képest. A tavalyi évhez képest a 95-ös benzin már majdnem 40 százalékkal, míg a gázolaj 60 százalékkal kerül többe – a kormány által bevezetett bónusz nélkül –, amire még nem volt példa Spanyolország történelmében. 

Forrás: rtve.es

A munkanélküliek 270 milliárd koronába kerülnek Svédországnak 

A Svenskt Näringsliv gazdasági lap számításba vette, mennyi vesztességgel jár a körülbelül nyolcszázezer munkaképes ember eltartása, akik jelenleg nem dolgoznak Svédországban. A számításokba a konkrét kiadások mellett azt is számba vették, mennyi az elmaradt adó, amelyet ezek az emberek nem fizetnek meg. Az újság évente 270 milliárd svéd koronára (9700 milliárd forint) becsüli ezt az összeget. Jelenleg mindössze négymillió svéd az, aki teljesen önellátó, ami a teljes lakosság alig negyven százaléka, ami hosszú távon nem lesz fenntartható. A lap megjegyzi, a munkaerőpiacon kívüliség valójában túlmutat a pénzen, hiszen a társadalomkívüliség melegágya a bűnözés terjedésének, valamint negatívan hat az egészségre is. A kutatásra hivatkozva a Samtiden hírportál azt írja, hogy mindenki tudja, hogy ennek az egymillió embernek döntő többsége bevándorló, ugyanakkor a probléma nagysága ellenére továbbra is tabu a téma érdemi megvitatása, és a nyolc parlamenti pártból csak egy beszél erről nyíltan. 

Forrás: Samtiden, TN

Az ukránokéval megegyező jogokat követelnek az orosz menekültek Franciaországban

Oroszok tízezrei hagyták el hazájukat a háború kirobbanása óta, hogy elkerüljék az esetleges besorozást, a gazdasági szankciókat vagy a háborúellenes álláspontjuk miatti megtorlást. A Franciaországba menekülő, Putyin- és háborúellenes orosz értelmiségiek – akik feltételezték, hogy az ukrán menekültekhez hasonlóan őket is tárt karokkal várják majd Európa-szerte – azonban igen távolságtartó fogadtatásban, többnyire elutasításban részesülnek. Az orosz menekültek álláspontja szerint elfogadhatatlan, hogy őket más megítélés alá vonják állampolgárságuk miatt, miközben ők éppen úgy a háború áldozatai, mint az ukránok.

A Franciaországba menekült oroszok a német alkancellár, Robert Habeck szavait idézik. Habeck ugyanis korábban kijelentette, hogy Németország tárt karokkal várja a jól képzett orosz értelmiségieket is. Az orosz menekültek most Habeck szavait ismételgetik, mondván Párizsnak ugyanilyen fogadtatásban kellene őket részesítenie. Az egyik csalódott orosz menekülő arra hívja fel a francia kormány figyelmét, hogy ők még csak az előőrs tagjai, mert egyre több, hozzájuk hasonló orosz fog feltűnni Franciaországban, akiknek mind legális munkavállalásra és franciaországi letelepedésre lesz szükségük.

Forrás: authentication.leparisien.fr

Borítókép: Az orosz védelmi minisztérium által közreadott, videóról készült képen orosz katonák és vöröskeresztes aktivisták kísérik a buszokhoz az Azovsztal acélműből kimenekített civileket Mariupolban 2022. május 6-án (Fotó: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.