Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Lapozó: Felkészítik a belgákat az olajembargó következményeire

Páncélozott járműveket vásárol a spanyol kormány a kijevi spanyol nagykövetségnek · Csalások miatt romlik az olasz egyetemek nívója · Nagyot emelkedett a migráns szavazók száma Svédországban.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum2022. 06. 01. 15:00
CROO, Alexander De; SCHOLZ, Olaf
Berlin, 2022. május 10. Alexander De Croo belga miniszterelnök (b) és Olaf Scholz német kancellár sajtótájékoztatót tart Berlinben 2022. május 10-én. MTI/EPA/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Páncélozott járműveket vásárol a spanyol kormány a kijevi spanyol nagykövetségnek

A miniszterek tanácsa kedden hagyta jóvá a járművásárlásról szóló megállapodást. A dokumentumban úgy fogalmaznak, hogy az ukrajnai háború miatt a kijevi helyzet kiszámíthatatlan, folyamatos fenyegetések állnak fenn, ez pedig befolyásolja a spanyol diplomáciai képviselet tevékenységét és működését. A Pedro Sánchez vezette baloldali kormány ezért úgy döntött, hogy közel 400 ezer euró értékben szerez be három páncélozott járművet, amelyekkel szükség esetén biztosítani tudják a követség dolgozóinak mozgását és egyben biztonságát is. Spanyolország április közepén, az oroszok Kijevből való kivonulása után nyitotta újra az ukrán fővárosban diplomáciai képviseletét, mely a háború miatt néhány hétig Lengyelországban üzemelt.

Forrás: vozpopuli.com

 

Csalások miatt romlik az olasz egyetemek nívója

Visszaélések tömkelegét tárták fel az olasz egyetemeken – olvasható a hír számos olasz napilapban. A hírek szerint egyre gyakoribb jelenség, hogy az egyetemi vezetőség úgy viselkedik, mintha saját tulajdona lenne az állami pénzekből fenntartott intézmény. A legfrissebb ellenőrzések arra is fényt derítenek, hogy több egyetemi professzor tölti be hivatalát úgy, hogy valójában még diplomája sincs. Mindezt 27–80 ezer eurós éves fizetésért. Eddig 191 állami egyetemen dolgozó, magas pozíciót betöltő gyanús hátterű személy ellen indított kivizsgálást az olasz rendőrség. Az olasz egyetemi közegekben a nepotizmus is széles körben elterjedt gyakorlat, tehát magas rangú köztiszteletben álló személyek családtagjaikat részesítik előnyben. Az érdemtelen ajánlásokkal nemcsak az oktatás színvonala romlik, mert számos felkészült szakmabeli ezért inkább külföldön keres tehetségéhez méltó szakmai lehetőséget.

Forrás: affaritaliani.it

Nagyot emelkedett a migráns szavazók száma Svédországban

Idén ősszel választások lesznek a skandináv országban, amelyen immár kétszázezerrel több új választópolgár adhatja le a szavazatát, mint négy évvel korábban. A növekedés évtizedek óta tart, a svéd statisztikai hivatal előzetes adatai szerint az elmúlt húsz évben megduplázódott a külföldön született, első választók aránya. Míg 2002-ben az összes választópolgár tizenkét százaléka volt külföldi születésű, addig mára huszonhárom százalékká nőtt ez az arány. Jelenleg a 7,5 millió svéd választópolgár 17 százaléka, mintegy 1,2 millió szavazó született külföldön, elsősorban Európán kívül. A migránsok által sűrűn lakott Malmőben a legmagasabb a szavazati joggal rendelkező, külföldön születettek aránya, itt szinte minden második választópolgár ebbe a csoportba tartozik. A bevándorlók által lakott negyedekben az is látható, hogy kiugróan magas a baloldali pártok, elsősorban a Szociáldemokraták és a Balpárt támogatottsága. Stockholm Rinkeby nevű no-go zónájában például a választók 82 százaléka az említett két pártra szavazna.

Források: Sveriges Radio, Samnytt

 

Felkészítik a belgákat az olajembargó következményeire

Belgium teljes kőolajimportjának harminc százalékát eddig Oroszországtól szerezte be. Az embargó miatt kieső jelentős mennyiség kiváltására azonban Belgium már hónapok óta felkészült, ezért az orosz kőolajra kivetett behozatali tilalom nem idéz elő fennakadást az ellátásban

– nyilatkozta kedden Alexander De Croo belga miniszterelnök a Radio Een, flamand rádiónak. Azonban a belgiumi olajipari társaságok szövetségének (Energia) szóvivője, Jean-Benoit Schrans közölte, hogy az olajipari termékek árának további növekedése valószínűsíthető, attól függően, hogy hogyan reagálnak hosszú távon a piacok az uniós embargóra. Schrans hozzáfűzte, hogy mind a Brent, mind a WTI kőolaj ára két hónapos csúcsra ugrott az embargó bejelentése után, ugyanis az embargó kezdetben csökkenti a világpiaci kőolajkínálat egy jelentős részét.

Az uniós szankció miatt a benzin és a háztartási fűtőolaj biztosan drágább lesz, de várhatóan a dízelgázolaj és a GPL-gázok ára is tovább emelkedik Belgiumban

– jelezte Johan Mattart, a belga üzemanyag-kereskedők szakmai szövetségének (Brafco) vezérigazgatója a Nieuwsblad belga hírportálnak. A brüsszeli ULB Egyetem geopolitikai és energetikai professzora, Adel Gammal szerint a kőolajipari termékek árának emelkedése a belga gazdaság más részeire is hatással lesz. Érinti majd a vállalatokat, különösen az élelmiszer- és gyógyszergyártás területén. Ez pedig tovább gerjeszti az inflációt. Az uniós olajembargó bejelentése után a belga miniszterelnök leszögezte, hogy az EU-nak szünetet kell tartania, mielőtt egy újabb, netán egy hetedik szankciós csomag bevetését mérlegelné.

Forrás: moustique.be

Borítókép: Alexander De Croo belga miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.