Lapozó: A finnországi szakértő szerint több ország is profitál Orbán politikájából

Törvényreformokat jelentett be a spanyol kormány a Pegasus-botrány miatt · Törökország továbbra is blokkolja Svédország és Finnország NATO-csatlakozását · Szeptemberig további húszszázalékos áremelkedés várható a belgiumi boltokban.

Forrás: Mediaworks-Hírcentrum2022. 05. 31. 16:30
ORBÁN Viktor
Budapest, 2022. május 25. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfõ rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozását jelenti be a Karmelita kolostorban 2022. május 25-én. A Facebook-oldalán közzétett videóban elmondta: kötelezik a bankokat, a biztosítókat, a nagy kereskedelmi láncokat, az energiaipari és kereskedõcégeket, a telekommunikációs vállalatokat és a légitársaságokat, hogy extraprofitjuk nagy részét ebbe a két alapba fizessék be. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törvényreformokat jelentett be a spanyol kormány a Pegasus-botrány miatt

Pedro Sánchez miniszterelnök bejelentette, hogy átalakítják a nemzeti hírszerző központ igazságügyi ellenőrzésének törvényét, valamint elfogadnak egy új, hivatali titkokra vonatkozó törvénycsomagot is. Sánchez tájékoztatása szerint mindkét intézkedés frissíti az eljárásokat annak érdekében, hogy a jövőben ne ismétlődhessen meg egy Pegasus-botrányhoz hasonló eset. Az új rendelkezések kidolgozásánál az egyének jogaira helyezik majd a hangsúlyt. Spanyolországban 2017 és 2020 között több mint hatvan függetlenségpárti katalán politikust, később pedig a miniszterelnököt és a védelmi minisztert is lehallgatták egy-egy alkalommal. A nemzeti hírszerző központ vezetője, Paz Esteban elismerte, hogy bírósági jóváhagyás mellett valóban megfigyeltek néhány katalán politikust, de a kormányfő és kollégái lehallgatását nem vállalta magára. Az igazgatót nem sokkal később menesztették.

Forrás: rtve.es

Törökország továbbra is blokkolja Svédország és Finnország NATO-csatlakozását

A török elnök ez alkalommal a The Economist brit hetilapban fejtette ki, miért nem támogatja a két skandináv ország csatlakozását. Recep Tayyip Erdogan a cikkben azt írja, hogy Törökország hetven éve büszke és megkerülhetetlen szövetségese a NATO-nak, segített a koreai háborúban, a hidegháború alatt, majd azt követően az ország hozzájárult a Közel-Kelet, a Kaukázus és a Fekete-tenger térségének stabilizálásához, és azóta is aktívan részt vesznek az észak-atlanti szerződés misszióiban. Úgy fogalmaz, a NATO második legnagyobb erejeként joguk van elvárásokat támasztani az újoncok felé, akik jelen helyzetben veszélyt jelentenének a NATO-ra. A cikkben Erdogan megismétli korábbi követeléseit, miszerint elvárja Svédországtól és Finnországtól, hogy akadályozzák meg a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) toborzását, adják ki a terrorszervezet tagjait és akadályozzák minden terroristacsoport tevékenységét. 

„Egyértelmű bizonyítékokat nyújtottunk ezen országok hatóságai részére, és elvárjuk, hogy intézkedjenek” – mondta Erdogan. Az elnök ugyancsak megismételte, hogy elvárja Svédországtól a Törökország elleni fegyverembargó megszüntetését, ami szerinte ellentétes a NATO nézeteivel. 

Forrás: The Economist

Szeptemberig további húszszázalékos áremelkedés várható a belgiumi boltokban

Belgiumban negyven éve nem tapasztalt rekordot döntött az infláció mértéke, májusban már elérte a kilenc százalékot. Előrejelzések szerint az emelkedés azonban nem áll meg, az élelmiszerek ára május végétől szeptemberig további 15-20 százalékkal nő majd.

A Leuveni Katolikus Egyetem közgazdaságtan-professzora, Bruno Colmant szerint egy átlagos belga háztartás jelenleg nettó ötszáz-hatszáz euróval költ többet havonta, mint az orosz–ukrán háborút megelőző, stabil gazdasági időszakban. A kiadások szeptember és december között ráadásul tovább nőnek majd, ugyanis az élelmiszerek árának további drasztikus emelkedése várható.

A háború következményeinek ellensúlyozására meghozott gazdasági intézkedések eddig négymilliárd eurójába kerültek a belga kormánynak. Az energiahordozók árába épített áfa csökkentése 2,6 milliárd eurót, az Ukrajnának szállított hadifelszerelés 450 millió eurót, az ukrán menekültek befogadása, valamint a humanitárius segélyszállítmányok pedig nyolcszázmillió eurót vontak el a belga államkasszától.

Colmant előrejelzése szerint 2022 végéig az ukrán háború következményeinek – közvetlen és közvetett – költsége biztosan eléri majd a kilencmilliárd eurót is.

Forrás: rtl.be

A finnországi szakértő szerint több ország is profitál Orbán politikájából

A hatodik szankciós csomag brüsszeli tárgyalása, illetve az orosz olaj behozatalának részleges tilalma kapcsán a finn köztévében Orbán Viktor politikáját értékelték. Miklóssy Katalin, a Helsinki Egyetem Alexander Intézetének kutatója – aki egyébként falusi őrültnek nevezte a magyar miniszterelnököt – azt mondta, több más uniós ország is profitál Orbán kiállásából. Miklóssy szerint Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Németország is Orbán háta mögött bujkált a vitában. Hozzátette, Magyarország elsősorban pénzt akar az EU-tól, mégpedig csillagászati összegeket, mintegy 18 milliárd eurót. Miklóssy kiemelte, Orbán nem engedett, és így ismét Magyarország nyert az EU ellen.

Forrás: Yle

Borítókép: Orbán Viktor (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.