Lapozó: A svéd lap szerint Orbán Viktor zsarolja Európát

Általános sztrájkkal tiltakoznak a belgák a csökkenő vásárlóerő miatt · Tanárhiány és magas fluktuáció jellemzi a svéd oktatást · Továbbra is súlyos gond az illegális migráció Spanyolországban.

Forrás: Mediaworks-Hírcentrum2022. 05. 30. 15:00
Forrás: Facebook/Orbán Viktor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Általános sztrájkkal tiltakoznak a belgák a csökkenő vásárlóerő miatt

Hétfő este 22 órától kedd este tíz óráig komoly fennakadásokra kell számítani Belgium közösségi közlekedésében, mert a szakszervezetek általános, az egész országra kiterjedő sztrájkot hirdettek. A teljes vagy részleges munkabeszüntetés elsősorban a vasutakat, a távolsági buszokat és a fővárosi közlekedést érinti majd.

Michel Meyer, a sztrájkot kezdeményező szakszervezet, a CGSP elnöke a belga RTL-nek elmondta, hogy az akcióval nem az ország életét akarják megbénítani, hanem arra szeretnék felhívni a regionális és a szövetségi kormányok figyelmét, hogy a közérdekű szolgáltatásokat nyújtó szektorok dolgozói – a vásárólerő csökkenése miatt – lassan teljesen elszegényednek. A sztrájk célja, hogy Belgium vezetése intézkedjen a bérek megfelelő megemeléséről és folyamatos indexálásáról, hogy azok visszanyerjék, majd tartsák is korábbi vásárlóerejüket.

Az RTL-nek nyilatkozó belgák elmondták, hogy az általános sztrájk ugyan megnehezíti az életüket – különösen a diákoknak okoz sok problémát –, alapvetően mégis egyetértenek a közlekedési szektor követeléseivel.

Forrás: RTL.be

Tanárhiány és magas fluktuáció jellemzi a svéd oktatást

Minden negyedik tanár évente munkahelyet vált, és a tanárok fele csak legfeljebb három évet tölt ugyanabban az iskolában, derült ki a svéd állami tévé tanárfluktuációról készített felméréséből. Az SVT csatorna most először vizsgálta a témát, a felmérésben pedig olyan tanárokat kérdezett meg, akik úgy döntöttek, felmondanak a munkahelyükön. A leggyakoribb felmondási okok a rossz munkahelyi környezet, valamint a rossz fizetés, illetve a váltással elérhető fizetésemelés. Az iskolákban pedagógushiány van, ezért a tanárok ki tudják használni a keresleti piacot, és így jobb munkahelyi körülményeket, valamint jobb fizetést tudnak kialkudni egy esetleges munkahelyváltással. Ugyanakkor ez a folyamat a tanulókra nézve komoly következményekkel jár, különösen az amúgy is szerényebb képességű diákokat érinti rosszul. „Ez leginkább a gyenge tanulókat befolyásolja, mert ők különösen igénylik a kiszámítható és biztonságos oktatást” – mondta el Karin Lindqvist, a svéd iskolafelügyelet munkatársa.

Forrás: SVT

Továbbra is súlyos gond az illegális migráció Spanyolországban

Hétvégén összesen 221 bevándorló érkezett a Kanári-szigetekre négy hajóval. A hatóságok tájékoztatása szerint mindannyian a Szaharától délre fekvő országokból indultak útnak, hogy a szigetcsoport valamelyikén kössenek ki. Először Fuerteventurán húztak partra két csónakot, amelyeken 130 szubszaharai állampolgár utazott, a legtöbbjük férfi, ezután Lanzarotéra érkezett 53 migráns, Gran Canariára pedig további 38, köztük csecsemők és kisgyerekek is. A spanyol kormány hiába egyezett meg Marokkóval a ceutai és melillai határok újranyitásáról, illetve a fokozottabb ellenőrzésekről, ez semmit sem segít az illegális migráció felszámolásában. Bár Marokkóból valóban kevesebb migráns érkezik Spanyolországba, a szubszaharai állampolgárok továbbra is tömegestül vágnak neki az életveszélyes útnak a jobb élet reményében.

Forrás: Elmundo.es

A svéd lap szerint Orbán Viktor zsarolja Európát

Az Oroszország elleni hatodik szankciócsomag kapcsán a Svenska Dagbladet politikai napilap azt írja, Orbán Viktor magyar miniszterelnök tartja vissza az intézkedéscsomagot, ezzel pedig nagyon nehéz helyzet elé állítja az uniós vezetőket. A lap kiemeli, hogy a magyar államfő annak ellenére teszi ezt, hogy Magyarország több időt kapna az oroszolaj-import tilalmának bevezetésére, mint a többi ország. A lap szerint ha Orbán vétója miatt kikerül a csomagból az energiahordozó importtilalma, akkor az EU hatalmasat veszít presztízséből Putyin szemében. A másik alternatíva az lenne, hogy csak a teherszállítókkal szállított olajra vonatkozzon az embargó, így a tengerrel és kikötővel nem rendelkező Magyarországot az nem érintené. Ugyanakkor egy ilyen intézkedés esetén az uniós vezetőknek nehéz lenne megmagyarázni, miért csak a magyaroknak nem kell áldozatot hozniuk. A lap szerint nem biztos, hogy az uniós országoknak kell Orbánt meggyőzniük. Felidézi, hogy Olena Zerkal, az ukrán energiaminiszter tanácsadója a múlt héten emlékeztetett arra, hogy Ukrajnán halad keresztül az az orosz kőolajvezeték, amely Magyarország felé szállítja az olajat, ezért Ukrajnának erős lap van a kezében. Az újság szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök így olyan nyelven beszélhet, amelyet Orbán ért, – azon a nyelven, amelyet ő maga beszél a többi uniós országgal – azaz a zsarolás nyelvén.

Forrás: Svenska Dagbladet

Borítókép: Orbán Viktor (Forrás: Facebook/Orbán Viktor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.