Lapozó: Újabb kormányválság fenyegeti Olaszországot

A svéd cégek gyors intézkedést követelnek a kormánytól az elszabaduló energiaárak miatt • Már a finn háztartások is anyagi gondokkal küzdenek a magas élelmiszerárak miatt • Vallóniában a migránsok több mint fele munkakerülő.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum2022. 05. 25. 12:39
DI MAIO, Luigi; DRAGHI, Mario; GUERINI, Lorenzo
Róma, 2022. május 19. Mario Draghi olasz miniszterelnök (b), Luigi di Maio olasz külügyminiszter (k) és Lorenzo Guerini olasz védelmi miniszter az ukrajnai háborúról szóló tanácskozáson a szenátus római üléstermében 2022. május 19-én. MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani Fotó: Riccardo Antimiani
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svéd cégek gyors intézkedést követelnek a kormánytól az elszabaduló energiaárak miatt

Az egekbe szökő áramárak nehéz helyzetbe hozták a dél-svédországi vállalatokat, ráadásul az elektromos tarifák lényegesen eltérnek a természeti erőforrásokban gazdagabb észak és a szegényebb déli régiók között, ami a sűrűbben lakott lenti országrészben további feszültséget és egészségtelen versenyelőnyt okoz. Az Oskarshamn-Nytt regionális lapban számos cég sürgős cselekvésre szólította fel a kormányt.

„Az energiaárakat tekintve drámai a helyzet. Nekünk, vállalkozóknak ez súlyos terhet jelent, akár csődfenyegetettséget vagy gyárköltöztetést is okozhat” – mondta el Dan Nilsson, egy alumíniumipari cég vezetője. Hozzátette, a kormány nem veszi elég komolyan a kialakult helyzetet. Szerinte a kabinetnek legalább olyan gyorsan kellene az elszabaduló energiaárakra reagálnia, mint a NATO-hoz való csatlakozás tekintetében. A déli cégeknek sok esetben már az év elején megtriplázódott az áramszámlájuk, miközben északon mérsékeltebb volt a drágulás, ez pedig egyenlőtlen versenyhez vezetett. Egy gépipari cég vezérigazgatója, Sören Stenbäck azt mondta, Svédország úttörő volt az egyenletes villamosenergia-ellátásban, északon víz-, délen pedig atomenergiatermeléssel, de ez már nincs így, a reaktorok bezárása felborította az egyensúlyt. Vélekedése szerint a nap- és szélenergia csak az atomenergia kiegészítője lehet.

Forrás: Samnytt

 

Már a finn háztartások is anyagi gondokkal küzdenek a magas élelmiszerárak miatt

Akár ötszáz euróval (190 ezer forinttal) is emelkedhet egy átlagos háztartás havi élelmiszerszámlája a tavalyihoz képest, olvasható a finn közmédia oldalán. „A gyermekes családok jövedelmének nagy része már most is a mindennapi javakra, azaz az élelmiszerre és a lakhatásra megy el” – állítja Tiina Ristikari professzor, aki az emelkedő árak gyermekes családokra gyakorolt hatását vizsgálta. A kutató szerint az elhúzódó áremelkedések jelentős hatást gyakorolnak a családokra, különösen az egyszülősökre, ami a gyermekek közérzetében és tanulmányi előmenetelében is megmutatkozik. Számítások szerint a háztartások tíz százaléka már most is anyagi gondokkal küzd. Számításai szerint a szegénységi szint alatt élő százezer gyermek mellé idén még 13 ezer kerül. Ristikari szerint, ha ez így folytatódik, hamarosan a 90-es évek gazdasági válságához hasonló helyzet alakul ki Finnországban, amely mögött a koronavírus-járvány és az ukrajnai válság áll.

Forrás: Yle

 

 

Vallóniában a migránsok több mint fele munkakerülő

A Genti Egyetem által készített tanulmány szerint Belgium francia nyelvterületén, Vallóniában a 25–64 éves, nem európai migránsok 51,3 százalékának tartósan nincs munkája, és nem is keres állást. Brüsszelben és Flandriában a helyzet valamivel jobb: a fővárosi régióban az Európán kívülről érkezett személyek 43,1 százaléka, a holland nyelvterületen pedig 41,1 százaléka munkakerülő. Ezzel pedig Belgium a legutolsó helyen áll az európai országokra vonatkozó statisztikában.

A belga tanulmányból az is kiderül, hogy a 25–64 éves korosztályban összesen nyilvántartott 1,3 millió inaktív lakosból 123 ezer a nem európai hátterű migráns, akik Belgium teljes inaktív állományának a 9,4 százalékát teszik ki. Eközben a nem európai külföldiek a 25–64 éves lakosságnak csak a 4,6 százalékát jelentik Belgiumban. Így a nem európai állampolgárságú személyek aránya az inaktívak között Belgiumban több mint kétszerese a 25–64 éves lakosságban képviselt arányuknak. Ez az aránytalanság Európa egészében mérsékeltebb, ahol a nem európai állampolgárok aránya az inaktívak körében a teljes lakossághoz viszonyítva átlagosan 8,6 százalék, illetve 5,8 százalék körül mozog.

Forrás: Lesoir.be

 

Újabb kormányválság fenyegeti Olaszországot

Politikai elemzők és a sajtó munkatársai szerint már júniusban válságba kerülhet a Mario Draghi vezette kormány. Az egységkormányban szerepet vállaló frakciók a világjárvány kezelése és az ország újraindítása miatt léptek szövetségre, bár politikai nézeteik élesen különböznek egymástól. Az ukrán–orosz konfliktus kezelése, az energiaválság kiküszöbölése, adóreformok tető alá hozása állandó konfliktusok forrását jelenti. Elemzők szerint a nagy olasz pártok vezetői jelenleg választási kampánylázban égnek, senki sem foglalkozik az egység megőrzésével. Becslések szerint már júniusban kormányválság várható, szeptemberben és októberben pedig parlamenti választások. Az újságírók szerint Mario Draghi is kilátástalan helyzetbe került. Nem tudja elképzeléseinek megfelelően véghezvinni az ország újraindítására szánt európai források felhasználását, de Európa előtt sem szeretne rossz színben feltűnni. A jövő eseményeit kutató sajtóorgánumok szerint robbanásszerű konfliktust hoz majd a politikában a főváros szemetét feldolgozó hulladékmegsemmisítő létrehozása is. A kormánypárti Demokrata Párt és az Ötcsillag Mozgalom ugyanis ellentétes álláspontot képvisel a hulladék kezelésének kérdésében is.

Forrás: Affaritaliani.it

Borítókép: Mario Draghi olasz miniszterelnök (b), Luigi di Maio olasz külügyminiszter (k) és Lorenzo Guerini olasz védelmi miniszter az ukrajnai háborúról szóló tanácskozáson a szenátus római üléstermében 2022. május 19-én. (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.