Lapozó: LMBTQ-villamos indult Lyonban

Az olaszok a szankciós politikát okolják az energiakrízisért · Belgiumban józansági tesztet épít applikációjába a Bolt elektromos roller · A baszk törvénytervezet nem említi az ETA terrorszervezet áldozatait, a lyoniak LMBTQ-villamossal is utazhatnak. Nemzetközi lapszemle a Mediaworks–Hírcentrum külföldi tudósítóitól.

Forrás: Mediaworks-Hírcentrum2022. 06. 17. 18:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olaszok a szankciós politikát okolják az energiakrízisért

Egyre több olasz tart attól, hogy Moszkva a gázcsapok elzárásával áll bosszút Olaszországon Ukrajna támogatása miatt. Mario Draghi kijevi missziójával egy időben a Gasprom ugyanis 15 százalékkal csökkentette az Olaszországba érkező nyersanyagot. A szállítmány módosításáról nem voltak előzetes egyeztetések az Eni és a Gasprom között. Az orosz gázszállító pénteken jelentette be, hogy felére csökkenti az Eni által igényelt mennyiséget. Az Affari Italiani sajtófelület súlyos kritikával illeti Mario Draghi miniszterelnököt és Luigi Di Maio külügyminisztert egyoldalú és elfogult politikája miatt, és amiért a hadviselő országok közé állította Itáliát, kockára téve ezáltal az energiaellátás biztonságát. Az elmúlt hónapokban Draghi Afrikába és Izraelbe látogatott, hogy gázexportőrök után kutasson, és véget vessen az orosz gázfüggőségnek. Mindeddig a gázszükségletek negyven százaléka érkezett Oroszországból. Az olaszok tisztában vannak azzal, hogy tragikus következményei lennének, ha Oroszország az egyik napról a másikra teljesen elzárná a gázcsapokat. Draghi miniszterelnököt és Di Maio külügyminisztert hibáztatják, hogy már a nyáron kénytelenek elkezdeni az energiatakarékosságot, és télen sem biztos, hogy be tudják majd fűteni az otthonaikat. 

Forrás: affaritaliani.it

Belgiumban józansági tesztet épít applikációjába a Bolt elektromos roller

Belgium fővárosi régiójában az elektromos rollereket üzemeltető vállalat, a Bolt olyan teszttel egészíti ki applikációját, amellyel elbírálható lesz, hogy a rollert éppen kölcsönözni szándékozó sofőr fogyasztott-e alkoholt. Este hét és hajnali öt óra között a Bolt rollereken lévő QR-kód leolvasása után az utazóknak el kell végezniük egy gyors kognitív tesztet, amely felméri a reakcióidejüket. Ha a tesztalany túllépi a rendelkezésre álló válaszidőt, vagy nem végzi el a tesztet, az applikáció nem szabadítja fel a rollert. 

A brüsszeli kórház, a St Pieter’s Hospital tanulmánya nemrégiben rámutatott, hogy az elektromos rollerek által okozott balesetek egyharmadát alkoholfogyasztás okozza. A tesztek bevezetéséről nyilatkozó Oualid Benhammadi a Bolt képviseletében elmondta, hogy a vállalat számára elsődleges a Bolt-ügyfelek biztonsága, nem kevésbé, mint a közlekedésben részt vevő többi szereplőé, a gyalogosoké és a kerékpárosoké, ezért vezette be applikációjába az ittas vezetőket kiszűrő funkciót.

Forrás: brusselstimes.com

Nem említi az ETA terrorszervezet áldozatait a baszk törvénytervezet

Az ETA áldozatait nem említő történelmi emlékezetről szóló törvényt készül elfogadni Baszkföld kormánya. A tervezetet tavaly júliusban fogadta el a régió parlamentje. Ebben különböző intézkedéseket javasoltak a polgárháború és a Franco-diktatúra áldozatainak emlékére és kárpótlására, az ETA terrorista csoport által okozott támadásokban elhunytakról és hozzátartozóiról viszont szó sem esik benne. A jobboldali pártok tavaly óta hevesen bírálták a baszk elnököt, Inigo Urkullut emiatt. Úgy fogalmaztak: a régió vezetője hiányos törvényt vitt a parlament elé. Véleményük szerint egy történelmi emlékezetről szóló törvénynek szemléltetnie kell minden eseményt, amely akadályozta a békés egymás mellett élés létrejöttét. Az éles kritikák ellenére végül egyetlen javasolt módosítás sem került be a törvénybe, mely már csak egy utolsó parlament előtti szakasz előtt áll, majd részlegesen érvénybe lép. Az új rendelkezések értelmében meg fogják büntetni azokat, akik az 1936-os katonai puccsra vagy a Franco-diktatúrára emlékező, a diktátort felmagasztaló tüntetéseket vagy akciókat szerveznek, illetve szankcionálják azokat is, akik tömegsírokat rongálnak meg, illetve nyomozáshoz szükséges dokumentumokat rejtegetnek. A bírságok 200 és 150 ezer euró között mozognak majd. 

Forrás: abc.es

LMBTQ-villamos indult Lyonban

Szerda óta már utasokat is szállít Lyonban az a villamosszerelvény, amelyet teljes hosszában LMBTQ-tematikájú motívumokkal és színvilággal dekoráltatott ki Lyon városvezetése. A kék, zöld, sárga és rózsaszín színekben pompázó, csókolózó nőket és férfiakat is ábrázoló szerelvényt szerdán avatták fel és mutatták be a francia sajtó képviselőinek. A villamos Lyon T3-as és T4-es vonalán közlekedik majd egy éven keresztül. A Lyon Capital hírportál szerint „a különleges alkotás célja, hogy ünnepelje a nemi identitások és szexuális orientációk sokszínűségét, és hogy véget vessen az LMBTQ-identitású emberek elleni erőszakos támadásoknak”.

A városvezetők Morgane Fadanelli képregény-illusztrátort kérték fel a szerelvény dekorálására, „hogy a lyoniak még utazás közben is kulturális élményben részesüljenek” – közölte Bruno Bernard, Métropole de Lyon elnöke.

Forrás: lyoncapitale.fr , instagram.com

Borítókép: Az LMBTQ-villamos (Forrás: Instagram)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.