Lapozó: Romlik a járványügyi helyzet Olaszországban

Rohamléptekben nyugdíjazzák magukat a belgák, megnyitják a civil lakosságnak a marseille-i börtön menzáját. Megerősítik a NATO déli szárnyát a spanyolországi Rotában, romlik a járványügyi helyzet Olaszországban. Nemzetközi lapszemle a Mediaworks–Hírcentrum külföldi tudósítóitól.

MEDIAWORKS–HÍRCENTRUM
2022. 06. 29. 17:47
Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rohamléptekben nyugdíjazzák magukat a belgák

Rekordot döntött Belgiumban a korai nyugdíjba vonulók száma. Két év alatt, 2019 és 2021 között 14 százalékkal nőtt azoknak a munkavállalóknak a száma, akik már a 65. életévük betöltése előtt nyugdíjba vonultak. Az összes nyugdíjas közül az idő előtt leköszönők aránya 2021-ben már 37,5 százalék volt. A jelenség különösen szembetűnő a fizikai dolgozóknál: 2021-ben a nyugdíjba vonulók 47 százaléka 65 évnél fiatalabb volt, míg a szellemi foglalkozásúaknál 31,3 százalékot mértek. Bár a magánvállalkozók esetében még ennél is magasabb a korai nyugdíjasok aránya (51,4 százalék), a tendencia iránya náluk ellentétes: 6,3 százalékkal csökkent a 2020-ban mért számokhoz képest. A belga munkaügyi tanácsadó, az Acerta elemzése szerint a vállalatok helyesebben tennék, ha a nyugdíjhoz közel álló munkavállalóiknak alternatív megoldásokat ajánlanának utolsó dolgos éveikre ahelyett, hogy elfogadnák korai nyugdíjazásukat. Európai viszonylatban Belgium ugyanis már élen jár a hiányszakmák hosszú sorával és a betöltetlen pozíciók tömegével. A növekvő munkaerőhiány – és az ezzel összefüggésben várható nyugdíj-finanszírozási gondok – miatt a belga kormány 2019-ben döntött a nyugdíjkorhatár megemeléséről: 2025-ben 66 évre, 2030-ban pedig 67 évre nő majd.

Forrás: Rtl.be

Megnyitják a civil lakosságnak a marseille-i börtön menzáját

Októberben nyitja meg kapuit a civil lakosság előtt a marseille-i Les Baumettes börtön menzája, ahová bárki betérhet majd. Az étterem a többméteres fallal és pengés dróttal körülvett intézet falai között várja a vendégeket, a konyha minden posztján a büntetésüket töltő elítéltek dolgoznak majd. Az ebédelés feltétele az előzetes bejelentkezés és a büntetlen előítélet, utóbbit a börtön dolgozói ellenőrzik majd az időpont lefoglalásakor. Érkezéskor a vendégektől begyűjtik a mobiltelefonokat és a készpénzt, valamint egyéb börtönszabály is vonatkozik majd a vendégekre. Ebéd közben például nem fogyaszthatnak alkoholt, az étkezést pedig a meghatározott időn belül be kell fejezniük.

A marseille-i büntetés-végrehajtási intézeteket felügyelő szerv vezetője, Christine Charbonnier elmondta, hogy a börtönkonyha és az épület kapuinak megnyitásával el szeretnék oszlatni az emberek téves, gyakran irreális elképzelését és tudatlanságát a börtönök belső világáról és a fogvatartottakról. A menzán végzett munka az elítélteknek pedig olyan tudást és készségeket taníthat meg, amelyeket szabadulásuk után jól kamatoztathatnak a francia turizmusban és a vendéglátásban. Idetartozik a főzés tudománya, a higiénés szabályok megismerése, a csapatmunka és a munkahelyi hierarchia elfogadása, az ügyfelek kezelése. A halak elkészítése pedig türelemre tanítja a lobbanékony rabokat, ismertette az ötlet előnyeit a francia büntetés-végrehajtás magas rangú döntéshozója. A marseille-i börtönkonyha hétfőtől péntekig várja majd a franciákat, a menün a mediterrán konyha klasszikusai szerepelnek majd.

Forrás: 20minutes.fr

Megerősítik a NATO déli szárnyát a spanyolországi Rotában

Pedro Sánchez spanyol kormányfő a NATO-csúcstalálkozó kezdete előtt a kormánypalotában fogadta Joe Biden amerikai elnököt, majd megbeszélésük egy kétoldalú együttműködési megállapodással zárult. Ennek értelmében a cádizi Rota haditengerészeti támaszpontján rombolókkal növelik az amerikai katonai jelenlétet. Információk szerint két hadihajó érkezik majd, melyekkel együtt már hat amerikai jármű és 1800 tengerész állomásozik majd a térségben. Az EFE Hírügynökség tudomására jutott, hogy ezek a rombolók már olyan eszközökkel vannak felszerelve, amelyek elengedhetetlenek a NATO ballisztikus rakétavédelmi rendszeréhez. Biden hangsúlyozta: az Egyesült Államok és Spanyolország elkötelezte magát amellett, hogy elmélyítik kapcsolataikat a biztonság és a védelem terén az orosz–ukrán háború miatt. Hozzátette, hogy Spanyolország nélkülözhetetlen partnere az észak-atlanti szövetségnek és hálás a szolidaritásáért, melyet a fenyegetések kezelésében tanúsít. A két vezető megegyezett abban is, hogy megerősítik Madrid és Washington együttműködését az illegális bevándorlás kezelésében, továbbá az éghajlatváltozás elleni küzdelemben is.

Forrás: Rtve.es

Romlik a járványügyi helyzet Olaszországban

Aggodalomra ad okot a járványhelyzet Olaszországban. Háromhétnyi stabilitást követően emelkedni kezdett a regisztrált koronavírus-fertőzöttek és az intenzív osztályon kezelt betegek száma. Az olasz járványügyi szakértők szerint számítani lehet arra, hogy ősszel újra oltani kezdik az 50 év feletti korosztályt. A hét elején 24 747-ről 83 555 főre emelkedett a regisztrált betegek száma. Utoljára a téli szezonban regisztráltak a jelenlegihez hasonlítható magas számokat. Roberto Speranza olasz egészségügyi miniszter figyelmezteti a lakosságot, hogy a koronavírus a nyári időszakban is komoly gondot jelent. A tárca vezetője szerint érdemes lenne már most megindítani az előkészületeket az őszi vakcinakampányra. A minisztérium tagjai továbbra is javasolják az egészségügyi szájmaszk használatát a munkahelyeken, és minden olyan helyen, ahol nincs lehetőség megfelelő szellőztetésre. Pierpaolo Sileri egészségügyi államtitkár becslései szerint a járványgörbe csúcsa két héten belül tetőzhet.

Forrás: Ansa.it, Lastampa.it

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.