Lapozó: Nyolcéves gyerek változtatta meg nemét Spanyolországban

Norvégia nem támogatja tovább a skandináv légitársaságot · A franciák többsége már nem érzi magát biztonságban a saját hazájában · A belga energetikai szakértő szerint a belgáknak már az állami ártámogatás sem fog segíteni · Hivatalosan is jóváhagyták egy nyolcéves gyerek nemváltását Spanyolországban · Nemzetközi lapszemle a Mediaworks–Hírcentrum külföldi tudósítóitól.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum 2022. 06. 28. 14:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Norvégia nem támogatja tovább a skandináv légitársaságot

A skandináv légitársaság, a SAS, korábban Svédország, Dánia és Norvégia többségi tulajdonában volt, de Norvégia néhány éve kiszállt a cég finanszírozásából. Jan Christian Vestre norvég kereskedelmi és ipari miniszter keddi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a SAS továbbra sem kap tőkeinjekciót az államtól, ugyanakkor hozzátette, hogy a kormány egyetért azzal, hogy bizonyos feltételekkel a cég 1,5 milliárd koronás hiteltartozása részvényekre alakítható. A svéd kormány is megerősítette, hogy nem egészíti ki új tőkével a vállalat mentőcsomagját. A pénzügyi gondok mellett a SAS továbbra is sztrájkfenyegetéssel küzd, amely szerdán kitörhet, ha nem sikerül megoldást találni a problémákra. 

Forrás: SVT

A franciák többsége már nem érzi magát biztonságban a saját hazájában

Az Odoxa közvélemény-kutató intézet a franciaországi közbiztonságról kérdezte a franciákat. A kedden publikált eredmények szerint a franciák többsége, 59 százaléka már nem érzi magát biztonságban a hazájában, 68 százalékuk pedig nem bízik abban, hogy a francia kormány a közbiztonság terén eredményeket mutat majd fel. A legaktuálisabb kérdésben, a nyári vakációval kapcsolatban a franciák háromnegyede úgy nyilatkozott, hogy a közbiztonság jelentősen befolyásolja döntését a nyaralás helyszínének kiválasztásakor. A megkérdezettek csaknem fele fizikai agressziótól tart a veszélyes régiókban, 32 százalékuk zsebtolvajoktól, 31 százalékuk általános civilizálatlan magatartástól, egyharmaduk pedig a közlekedés közben elszenvedett bántalmazástól. A franciák 86 százaléka már csak a hegyekben érzi magát biztonságban, 85 százaléka a nagyvárosoktól távol eső vidékeken, 77 százaléka az északi, azaz hideg tengerpartokon. A nyaralók több mint fele szeretné, ha a francia készenléti rendőrség tagjai cirkálnának a strandokon, 66 százalékuk pedig örülne, ha rendőrségi drónok pásztáznák a strandokat. A fecskendővel elkövetett támadások már olyan gyakoriak az országban, hogy a franciák 89 százaléka támogatja a civil ruhás rendőrök jelenlétét a szórakozóhelyeken, 85 százalék örülne a kamerás megfigyelésnek, a szabadtéri rendezvényeket pedig 73 százalékuk figyeltetné drónokkal.

Két évvel a párizsi olimpia előtt a franciák 59 százalékának meggyőződése, hogy a kormány képtelen lesz biztosítani az ötkarikás játékok biztonságát. Ugyanilyen sötéten látják a 2023-as, párizsi rendezésű rögbi-világbajnokság helyzetét is. 

Forrás: odoxa.fr , lefigaro.fr

A belga energetikai szakértő szerint a belgáknak már az állami ártámogatás sem fog segíteni

Damien Ernst, a Liege-i Egyetem professzora és energetikai szakértője kijelentette, hogy az energiaválság java még hátravan nemcsak Belgiumban, hanem egész Európában is. Ernst megerősítette, hogy Belgiumban a közeljövőben ugyan nem várhatók hatalmas áramszünetek, de a helyzet ettől még egyáltalán nem megnyugtató. Ennek oka pedig az, hogy a fosszilis energiahordozók általános hiánya, így a kereslet-kínálat egészséges arányának a felborulása miatt a keresletet mesterségesen szabályozó árak annyira elszabadultak, hogy a fizetésképtelenné váló belgák egyszerűen nem fognak tudni energiát – fűtőanyagot, elektromos áramot – fogyasztani. A koronavírus-járvány előtt a földgáz ára megawattóránként 16-18 euró között mozgott, napjainkban ugyanez már 130 euróba kerül. Azaz az áremelkedés mértéke már most 700 százalékos, és még nem érte el a tetőpontját.

Az állami ártámogatás jelentőségét firtató kérdésre a szakértő elmondta, hogy ha a piacon tíz banán kapató, de a fogyasztók tizenkettőt szeretnének megvásárolni, akkor az állam hiába támogatja az aranyáron elérhető tíz banán megvásárlását, a vásárlók a szubvencióval is csak tíz alig fellelhető banánon osztozkodhatnak. Ernst emlékeztetett, hogy előrejelzések szerint Németország gáztartalékai 2023 februárjára kiürülnek. Ezért Németország már nincs abban a helyzetben, hogy a klímáért aggódjon, ott a gazdasági összeomlás és a kezelhetetlen társadalmi feszültségek megelőzése a cél. Németország ezért döntött úgy – Hollandiához, Ausztriához és Franciaországhoz hasonlóan –, hogy újra beindítja a szén alapú villamosenergia-termelését, amellyel tíz atomreaktor teljesítményének megfelelő villamos energiához juthat. 

Forrás: lalibre.be

Hivatalosan is jóváhagyták egy nyolcéves gyerek nemváltását Spanyolországban

Ourense város anyakönyvi bírója engedélyezte egy transz kiskorú születési anyakönyvi kivonatában szereplő nemének átírását. A gyerek lányként született, de már ötéves kora óta Alejandrónak szólítják és fiúként kezelik. A hivatalos papírjaiban azonban valódi nemi identitását ezidáig nem tüntethették fel. Szülei már a gyermek hároméves korában benyújtották az első nemváltásról szóló kérvényt, amelyet azonban elutasítottak a transzgyermek éretlensége miatt. Mivel azonban a miniszterek tanácsa hétfőn végleg jóváhagyta az egyenlőségi minisztérium által kidolgozott transztörvényt, amely lehetővé teszi a kiskorúak nemváltását orvosi és pszichológiai vizsgálatok nélkül, nyilvánosságra hozták a kisfiú ügyében született június 10-i ítéletet. Eszerint mostantól a papírjain szereplő nemi megjelölést nőről férfire kell változtatni. A bíró végzésében kijelentette, hogy a 8 éves gyerek kellő érettséggel rendelkezik ahhoz, hogy eldöntse, milyen neműnek érzi magát, továbbá nyilvánvaló az érzelmi stabilitása, valamint transzszexualitása kétségbevonhatatlan. Döntését a fiú környezetében végzett tanulmány is alátámasztja, amely egyértelműen azt mutatja, hogy a gyermek már egész pici kora óta fiúként viselkedik, és ezzel a nemmel azonosítja önmagát. 

Forrás: elmundo.es

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.