Izrael palesztin szervezetek irodáit záratta be

Izrael bezárta az általa tavaly terrorszervezetnek nyilvánított palesztin jogvédő szervezetek irodáit Ciszjordániában csütörtök hajnalban – írta a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál. Az izraeli hadsereg azután lépett akcióba, hogy Beni Ganz izraeli védelmi miniszter ratifikálta azt a 2021-es dokumentumot, amely terrorszervezetté minősítette az érintett szervezeteket.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 18. 14:30
null
Azun, 2022. június 9. Izraeli katonával vitatkozik egy palesztin tüntetõ a ciszjordániai Náblusz melletti Azun településen 2022. június 9-én. A demonstrálók az izraeli telepeseket próbálták megakadályozni abban, hogy eltávolítsák a palesztin zászlókat a faluból. Az összecsapásokban nyolc palesztin tüntetõ megsérült. MTI/EPA/Alaa Badarneh Fotó: Alaa Badarneh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izraeli katonák razziát tartottak, iratokat koboztak el és bezárták hét szervezet rámalláhi irodáját. A tiltakozó palesztinok köveket és égő benzines palackokat dobtak a katonák felé, akik feloszlatták a tömeget – tudatta közleményében az izraeli hadsereg szóvivője. – Idejöttek, felrobbantották az ajtót, beléptek, és összedobálták az aktákat – mondta Savan Dzsabarin, az Al-Hak nevű szervezet igazgatója, aki akkor még nem tudta felmérni, hogy elkoboztak-e tőlük dokumentumokat. A tiltás ellenére azonnal megnyitották az Al-Hak irodáját Rámalláhban, és a szervezet munkatársai folytatták munkájukat.
  

Nem kérünk engedélyt egyetlen izraeli katonai vagy politikai tisztviselőtől sem. Az elszámoltathatóságba és a nemzetközi jogba vetett hitünktől ösztönözve tovább haladunk

 – mondta Dzsabarin.

Izrael szerint az érintett civil csoportok a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) erőszakos múlttal rendelkező egyik kisebb frakciójához, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) nevű szervezethez kötődnek, noha ezt a vádat az érintettek tagadják. Szerintük Izrael a megbélyegzésükkel próbálja elhallgattatni az emberi jogi visszaélésekkel kapcsolatos bírálatot.
   

Izrael tavaly terrorcsoportnak minősítette a Palesztin Női Bizottságok Unióját, a Bisan Kutatási és Érdek-képviseleti Központot és a palesztin foglyokat izraeli katonai bíróságok előtt képviselő Addameert. Az izraeli hadsereg illetékesei elutasították a palesztin területeken történő jogsértéseket dokumentáló Al-Hak, valamint a Palesztin–Nemzetközi Védelem a Gyermekekért nevű csoport fellebbezését a döntés ellen, amellyel megpróbálták elérni, hogy töröljék őket a terrorszervezetek listájáról. Az izraeli döntés jelentős nemzetközi tiltakozást váltott ki, felszólalt ellene az Európai Unió, a Palesztin Hatóság, az amerikai demokraták progresszív csoportja, több amerikai zsidó csoport és nemzetközi emberi jogi szervezet.

Az érintett palesztin szervezetek többsége azt dokumentálja, amikor Izrael és a palesztin aktivistákat rendszeresen őrizetbe vevő Palesztin Hatóság szerintük jogsértéseket követ el. Több csoport jelentős támogatást kap EU-tagállamoktól és az Egyesült Nemzetek Szervezetétől, valamint egyéb adományozóktól. Júliusban kilenc EU-tagállam bejelentette, hogy Izrael nem támasztotta alá állításait, ezért továbbra is együttműködik a szervezetekkel.
 

  Az izraeli védelmi minisztérium továbbra is azon az állásponton van, hogy az érintettek a PFLP céljaiért tevékenykednek.


Az izraeli hatóságok korábban azzal is megvádolták a PFLP-t, hogy ellopott több millió eurót a tagjaival kapcsolatban álló civil szervezetektől terrorista tevékenysége finanszírozására. Tavaly májusban a Sin Bet belbiztonsági szolgálat letartóztatott négy embert, köztük egy spanyol állampolgárt, aki a gyanú szerint európai pénzeket juttatott el a PFLP-hez. Az izraeli katonai és polgári törvények évekig terjedő börtönbüntetéssel sújtják a terrorcsoportok támogatását vagy  hozzájuk való csatlakozást.
Az 1967-ben elfoglalt területek katonai közigazgatását végző izraeli katonai parancsnokság vezetője jogi felhatalmazással rendelkezik a Jordániától elfoglalt Ciszjordánia felett: döntése alapján bezárhatják a civil csoportok irodáit és letartóztathatja tagjait.

 

Borítókép: izraeli katonával vitatkozik egy palesztin tüntető a ciszjordániai Náblusz melletti Azun településen 2022. június 9-én (Fotó: MTI/EPA/Alaa Badarneh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.