Megtámadták New Yorkban Salman Rushdie-t

Késsel szúrta meg egy férfi Salman Rushdie indiai származású brit–amerikai írót New Yorkban egy előadáson – közölt a rendőrség részleteket a támadásról.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 12. 20:57
RUSHDIE, Salman
Chautauqua, 2022. augusztus 12. Salman Rushdie indiai származású brit-amerikai írót ápolják, miután egy férfi megtámadta a Chautauquai Intézetben tartott elõadása elõtt a New York állambeli városban 2022. augusztus 12-én. A rendõrség szerint az írót támadója nyakon szúrta, és helikopterrel kórházba szálíltották. A merénylõt õrizetbe vették. MTI/AP/Joshua Goodman Fotó: Joshua Goodman
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első tudósítások szerint nem volt világos, hogy a támadó többször megütötte vagy megszúrta az írót, aki összeesett. 

 

A hatóság közleménye szerint az írót a nyakán érte több szúrás, kórházba vitték. Rushdie állapotáról továbbra sem közöltek részleteket.

 

A pódiumbeszélgetés moderátora a támadásban szintén megsérült, a fején szenvedett kisebb sebesüléseket.
 

A helyszíni beszámolók szerint az esemény nagy érdeklődés mellett, mintegy 2500 emberből álló közönség előtt zajlott, amikor a támadás történt.

 

 

Salman Rushdie ellen 1988-ban megjelent, Sátáni versek című könyve miatt 1989-ben Irán legfőbb politikai és vallási vezetője, Ruhollah Khomeini ajatollah fatvát adott ki, melyben a megölésére szólított fel, a könyvet pedig istenkáromlás miatt betiltották Iránban. 

Rushdie fejére vérdíjat tűztek ki, ami miatt éveken át bujkálnia kellett.

 

Az iráni állam már évek óta próbálja távol tartani magát a Rushdie elleni fatvára vonatkozó ügyektől, de az országban változatlanul ellenségnek számít, egy félállami vallásos alapítvány 2012-ben 2,8 millió dollárról 3,3 millióra emelte a vérdíjat.

Borítókép: Salman Rushdie indiai származású brit-amerikai írót ápolják, miután egy férfi megtámadta a Chautauquai Intézetben tartott előadása előtt a New York állambeli városban 2022. augusztus 12-én. (Fotó: MTI/AP/Joshua Goodman)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.