időjárás 2°C Balázs 2023. február 3.
logo

Megszólalt a NATO a gázszivárgásról

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.09.29. 13:45 2022.09.29. 14:31
Megszólalt a NATO a gázszivárgásról

A szövetségesek létfontosságú energiainfrastruktúrája elleni bármilyen szándékos támadásra egységes és határozott választ kell adni – szögezte le az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) az Északi Áramlat 1 és 2 csővezetéken keletkezett károkkal kapcsolatban csütörtökön kiadott közleményében.

A brüsszeli központú szövetség közleményében aggodalomra okot adónak nevezte a Balti-tenger nemzetközi vizein két orosz gázvezetéken keletkezett károkat, különösen amiatt – mint írták –, hogy a rendelkezésre álló információk szerint:

 e károk „szándékos, meggondolatlan és felelőtlen szabotázsakciók” eredményei.

A gázömlés veszélyes a hajózásra, és jelentős környezeti károkat okoz. A NATO ezért támogatja a kár eredetének megállapítására irányuló vizsgálatokat – írták. Közölték továbbá:

A tagországok elkötelezik magukat amellett, hogy felkészülnek az állami és nem állami agresszoroknak az energia- és egyéb ágazatok elleni hibrid taktikai fenyegetéseire. A szövetségesek létfontosságú energiainfrastruktúrája elleni bármilyen szándékos támadásra egységes és határozott választ kell adni

– írta közleményében az észak-atlanti szervezet.

A Balti-tengeren hétfőn jelentettek ismeretlen eredetű gázszivárgásokat, amelyekről kiderült, hogy a Svédország és Dánia közelében húzódó két orosz gázvezetéken keletkezett lyukak okozzák. Azóta mind a svéd, mind a dán kormány közölte: szabotázsakció történt, és bejelentették, hogy sürgős vizsgálatot kezdeményeznek az ügyben.

Az orosz külügyminisztérium is megszólalt az ügyben.

 

Borítókép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.