időjárás 7°C Vilma 2022. december 5.
logo

A The New York Times szerint Orbán a jobboldal mintaképe lett szerte a világon

Forrás: Mandiner.hu
2022.10.03. 12:05 2022.10.03. 13:58
A The New York Times szerint Orbán a jobboldal mintaképe lett szerte a világon

Az amerikai lap szerzője úgy véli, világszerte érzékelhető a demokrácia hanyatlása – írja a Mandiner.

A The New York Times cikke szerint világszerte érzékelhető a demokrácia hanyatlása. Ez a hatvanas évek óta nem puccsok és forradalmak nyomán történik, hanem legitim módon megválasztott kormányok tettei okozzák. Európában ennek a „puha autokráciának” a legismertebb képviselője Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

Azt írják:

 

A magyar kormányfő 2010-es megválasztása óta illiberális demokrácia kiépítésén dolgozik, és ennek érdekében meggyöngítette a civil szervezeteket, a sajtószabadságot, hatalma alá vonta az igazságszolgáltatást, valamint átalakította a választási rendszert.

 

E folyamat során a jobboldal mintaképe lett világszerte, beleértve az Egyesült Államokat. Az USA-ban Donald Trump elnöksége alatt gyorsult fel ez a trend, amelynek nyomán a Republikánus Párt demokratikus normák iránti elkötelezettsége semmivé foszlott, és a párt ma már olyan üzeneteket közvetít, amelyek Orbán Viktor autoriter pártjáéra hasonlítanak – olvasható a Mandiner írásában. 

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Orbán Viktor (Fotó: Facebook)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.