Visszautasította Zelenszkij javaslatait a boszniai szerb vezető + videó

Az ukrán elnök arroganciája még annál is nagyobb mértékű, mint amekkora szerepet tulajdonít saját magának Volodimir Zelenszkij – jelentette ki Milorad Dodik. A Boszniai Szerb Köztársaság vezetője arra reagált, hogy a kijevi államfő felszólította a balkáni országokat, hogy tegyék magukat függetlenné Oroszországtól.

Forrás: V4NA hírügynökség2022. 10. 11. 17:34
DODIK, Milorad
Belgrád, 2019. október 8. Milorad Dodik, a háromtagú boszniai kollektív államelnökség szerb tagja a Szerbia, Bosznia-Hercegovina és Törökország államfõi csúcstalálkozóját követõ sajtóértekezleten Belgrádban 2019. október 8-án. MTI/EPA/Andrej Cukic Fotó: Andrej Cukic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij felszólította az Európai Unió és különösen a Balkán országait, hogy az együttműködés erősítésével váljanak függetlenné Oroszországtól a politikában, a gazdaságban és az energetikában – olvasható a V4NA nemzetközi hírügynökség tudósításában.

A beszámoló szerint az ukrán elnök hangsúlyozta, hogy az európai régió országainak a szövetségüket és az együttműködést kell erősíteniük annak érdekében, hogy megszabaduljanak az Oroszországtól való függőség minden formájától.

Ez nem kevésbé fontos a Balkán számára, mint a mi Európánk számára

– mondta Zelenszkij.

A Montenegrói Atlanti Szövetség által szervezett 2BS fórumon elhangzott beszédében a kijevi vezető kijelentette, minden európai országnak meg kell semmisítenie az összes orosz befolyásolási hálózatot, mindezt azért, hogy megakadályozza a félretájékoztatás, a korrupció és a bűnügyi politika terjedését – húzta alá Volodimir Zelenszkij.

Dodik: Zelenszkij azt gondolja, hogy bárkinek előadást tarthat arról, mit kell tennie

Milorad Dodik szerint Zelenszkijt biztosan nem szabad megkérdezni arról, hogy a Nyugat-Balkánnak mit kell tennie, vagy mit nem.

Politikailag illetlenség, hogy bárkinek tanácsot adjon, beleértve nekünk a Balkánon. Az ő nézetei nem érintenek minket, és egyáltalán nem olyanok, amelyeket követnünk kellene

– mondta Dodik.

A boszniai szerb vezető megjegyezte, hogy nyilvánvalóan vannak szimpatizánsai Zelenszkijnek, de ennek ellenére a Nyugat-Balkánon az ukrán elnök javaslatai megalapozatlanok, és nem teheti meg azt, hogy előadásokat tartson arról, hogy kinek mit kellene tennie vagy mit nem. Ez a fajta viselkedés nem felel meg a mostani idők kihívásainak, sem annak a szerepnek, amelyet Zelenszkij betölt.

Ez az ember azt gondolja, hogy mindenki másnak előadást tarthat és megítélheti, hogy ki jár a jó úton és ki a rosszon. Ezt a fajta viselkedést el kell vetni, hiszen egy olyan féltől jött, akit egyébként meg sem kérdeztek erről

– üzente Dodik.

Újraszámolják a szavazatokat a Boszniai Szerb Köztársaságban

A V4NA hírügynökség beszámolója felidézi, hogy a múlt vasárnapi boszniai választások után még úgy tűnt, hogy Milorad Dodik lehet a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke. Erről a V4NA hírügynökség is beszámolt. A szerb entitásban ugyanis Dodik több szavazatot kapott, mint ellenfele Jelena Trivic. Az ellenzéki jelölt azonban nem törődött bele a választási vereségbe, és azóta tüntetéseket szervez. A jelenlegi adatok szerint Dodik 291 ezer, míg Trivic 261 ezer szavazatot kapott. Bosznia-Hercegovina központi választási bizottsága most úgy döntött, hogy újraszámolják a voksokat. A döntés oka az, hogy a Szerb Köztársaság szavazóhelyiségeiben állítólag több szabálytalanság is volt.

Milorad Dodik mindenesetre úgy készül, hogy ő lehet a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke a következő időszakban. A helyi sajtónak adott interjúban a politikus megerősítette, hogy a Boszniai Szerb Köztársaság továbbra is semleges álláspontot képvisel majd az ukrajnai krízissel kapcsolatban.

A helyzet ott folyamatosan változik. Nem gondolom, hogy nekünk futnunk kellene az események után és nekünk azt értékelni kellene. Mi semlegesek maradunk ebben a helyzetben, annak érdekében, hogy a háború véget érjen. Az pedig, hogy mi lesz a továbbiakban, arra mi nem tudunk hatással lenni

– nyilatkozta Dodik.

A beszámolót eredetileg a V4NA nemzetközi hírügynökség közölte.

Borítókép: Milorad Dodik, a háromtagú boszniai kollektív államelnökség szerb tagja (Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.